Avvik ved ultralydundersøkelse

Publisert
Sist oppdatert

En ultralydundersøkelse kan vise at et foster ikke utvikler seg slik man forventer. Heldigvis er det sjelden man finner alvorlige avvik ved ultralydundersøkelser, forteller jordmor Mille.

Hvis noe er galt, eller undersøkelsen ikke kan gjennomføres:

Om fosterets størrelse avviker fra forventet størrelse må man komme tilbake for nye mål. Oftest må man vente 2 uker, fosteret må få en sjanse til å vokse.
Om man finner et avvik kommer det an på hvor alvorlig avviket er i forhold til hvor raskt man må ha en oppfølgingstime hos en Dr. i fostermedisin.

Av og til ligger fosteret vanskelig til, og vi får ikke undersøkt det slik vi skal. Dette skjer hver dag på et stort sykehus. Då får man ny time.

Hvis man mistenker at fosteret er lite

 

Om man lurer på hvordan fosteret / barnet vokser kan man måle tilveksten. Man måler da på samme måte som ved 18 ukers ultralyden.
Doppler dvs blodgjennomstrømningsmålingen i navlestrengen forteller oss om att det er en god nærings strøm inn til fosteret/barnet.

Ultralyd er ingen garanti!

 

Noen avvik kommer senere i svangerskapet, og andre er vanskelige å se eller er små. Ultralydundersøkelsen fanger ikke opp alle avvik og gir ingen garanti for problemfritt svangerskap, fødsel eller et friskt barn.
Det er heldigvis ytterst sjelden at man finner et alvorlig avvik ved en ultralydundersøkelse. Slik jeg ser det er det en meget spesiell og lystbetont jobb å undersøke gravide med ultralyd.


Skrevet av Lena Milling, jordmor med videreutdanning i ultralyd NTNU
og sykepleier Elisabeth Lofthus April 2007
Kilder: Informasjon om ultralyd i svangerskapet, Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer