Baby 1 måned

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått en måned siden fødsel, og mest sannsynlig tar den lille babyen all deres tid og interesse. Du begynner å bli godt kjent med den lille krabaten, og kanskje kan du allerede tydelig ser ditt barns personlighetstrekk.

Kommunikasjon med din baby

Når din baby er omkring fire uker gammel har du sannsynligvis funnet en slags rytme. Babyen innretter seg etter det du gjør, og du innretter deg selvfølgelig etter babyen.
Kanskje begynner du allerede å se ditt barns personlighet. Noen babyer er rolige, urolige, langsomme, kvikke, stille eller pratsom - i tillegg til mange andre egenskaper.

Når du snakker til babyen blir den stille og i stillheten som følger vil han gi tydelige signaler på at han vil delta i samtalen ved å bli mer aktiv i kroppen. Ofte viser din baby tydelig tegn med kroppen på glede. For eksempel kan babyen bli helt stiv i kroppen, gape og vifte med armer når det ser foreldrene. 

Når babyen er mellom 4-6 uker, begynner hun å oppvise et fullkomment hilsesmil. Hilsesmilet skiller seg fra reflekssmilet du har sett til nå. Du har behandlet babyen din til nå som om den skulle være sosial, og nå reagerer den også med å være sosial. Hun holder blikket ditt. Ansiktet lyser og øynene stråler. Hun kan smile på denne måten til hvem som helst, både til foreldre og mennesker hun aldri har sett før. Les mer: Det første smilet

Bevegelse

Babyens bevegelser blir fortsatt styrt av en del reflekser. Sugerefleksen gjør babyen i stand til å suge hardt nok for å få melk. Søkerefleksen gjør at hun vender hodet mot brystet og gaper. Griperefleksen gjør at barnet holder hardt rundt fingeren din. 

LES MER: babyens reflekser

Kontrollen over hodet blir bedre. Når babyen ligger på magen, vil hun ved 4 uker alder forsøke å løfte haka fra underlaget. Hodet er tungt og hun klarer bare å løfte hodet et lite øyeblikk de første gangene.

Fortsett med å la din baby ligge på magen når det er våkent. Dette er god trening for å opparbeide muskelstyrke, bevegelighet og forebygge skjev nakke. Les mer: slik får babyen en sterk rygg

Søvn

En baby 1 mnd. gammel sover 1-3 timer mellom hvert måltid, mulig noe lenger søvnperiode om natten, men ikke hos alle. Et gjennomsnitts baby, 1 mnd. gammel, sover 14 3/4 timer i døgnet. Kolikkbarn sover ofte mindre.

Det er ikke så mye du kan gjøre de første 3 månedene for å påvirke babyens sovemønster, dette tar tid. Vær bedredt på en del urolige netter de første månedene. Husk at spedbarn alltid skal sove på ryggen for å forebygge krybbedød.

LES MER: 10 råd for god babysøvn 

Ernæring - nå skal du gi babyen tran

Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.

Uten tilskudd kan barnet få for lite vitamin D. Mangel på vitamin D kan i verste fall føre til rakitt (engelsk syke). Morsmelk inneholder lite vitamin D, og vitamin D dannes i utilstrekkelige mengder i huden fordi vi i Norge har lite sollys i store deler av året. Tran inneholder lange flerumettede fettsyrer. Lange flerumettede fettsyrer er viktige byggestener i hjernen og nervesystemet. Disse fettsyrene finnes i morsmelk og også i tran. (Statens råd for ernæring og aktivitet, 2001)
Les: Sliter du med å gi babyen tran? Gode råd.

Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret. Barn som ammes og får selv bestemme hvor ofte og lenge det skal die, regulerer selv væskeinntaket. Du trenger ikke å måle hvor mye morsmelk et friskt barn får i seg.Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder. (Råd fra norske helsemyndigheter 2011)

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen spiser nok

Gjennomsnittlig vekt og høyde for baby 1 mnd

Vekten til din baby kan gå litt opp og ned, men etter den første måneden bør du kunne se at babyen legger på seg, om enn noe ujevnt.

 

Vekt gutter:3,2 - 6,0 kg
Høyde gutter:50,2 - 59,3 cm
Vekt jenter:3,0 - 5,7 kg
Høyde jenter:49,1 - 53,5 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema  

Andre aktuelle tema for foreldre til baby 1 mnd:

Bekymret eller ønsker råd?
Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus
Gjennomlesing og godkjenning ved helsesøster Cecilie Dangmann

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer