Baby ti måneder.  Foto: Shutterstock.com ©
Baby ti måneder. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Baby 10 måneder

Du kunne allerede for flere måneder siden se at din baby fattet interesse for andre barn. Ved 10 måneders alder er det enda tydeligere at barna har glede av hverandre.

Publisert

Sosial og mental utvikling

Selv om din baby og andre på samme alder ofte foretrekker å leke med gjenstander, vil de som regel "leke" med hverandre hvis de ikke har tilgang til andre gjenstander.

Ved 10 måneder kan en baby peke ut ting i en bok. Når dere leser pekebøker kan du spørre: - Hvor er bamsen? - Hvor er koppen? Finn bøker med kjente gjenstander og begreper fra barnets egen hverdag. Etter noen uker vil du se at babyen skjønner hva du spør om, og etterhvert vil den peke. Babyen klarer ikke å konsentrere seg lenge av gangen, så ikke forvent noen lang lesestund.

Babyen er i en fase hvor det legger grunnlaget for å snart uttale de første ordene.

LES MER: De første ordene

Har du opplevd at babyen stadig kaster ting når den sitter i vognen eller i spisestolen? Gratulerer, da har babyen nylig gjennomgått en milepæl! Barnet har til nå lært å gripe ting med hånden og overføre en gjenstand mellom hendene. Men den viljestyrte slippingen av ting kommer ofte først rundt 10 måneders alder. Tenk på det når babyen for tiende gang kaster spiseskjeen sin på gulvet og gi din baby et stort smil!

Opp og stå baby?

Mange babyer begynner å krabbe like etter at de har lært å sitte alene og etterhvert reiser de seg opp også. Din baby griper tak i et egnet møbel som han kan dra seg opp i fotstående. Legg merke til triumfen og gleden i barnets ansikt første gang han klarer å reise seg opp og får en helt annen utsikt og oversikt over rommet.

 

 Ferdighet  Gjennomsnitt Variasjon 
 Sitter alene 7 mnd 5-9 mnd
 Krabber 7 mnd 5-11 mnd
 Reiser seg opp 9 mnd 6-12 mnd
 Står alene 11 mnd 9-16 mnd
 Går alene 12 mnd 12-23 mnd
 Pinsettgrep 10-11 mnd 9-12 mnd

Søvn

De fleste babyer 6-12 måneder sover 14-16 timer i døgnet. De fleste sover ca. 11 timer om natten, gjerne flere "lurer" resten av døgnet. Hvis barnet er våken 4-5 timer før nattesøvn, sover han kanskje bedre natten i gjennom. De fleste babyer på 10 måneder sover 1 til 2 formiddagslurer på 2-4 timer til sammen. Men husk at søvnbehov varierer svært mye fra barn til barn.

LES MER: Barn og søvn

Hva vet du om barnesykdommer?

Barnet ditt kommer helt sikkert til å gjennomgå flere barnesykdommer de neste årene i sitt liv. En del av barnesykdommene er nå nesten utryddet på grunn av vaksine. Andre barnesykdommer opptrer hyppig. Kanskje barnet ditt allerede har gjennomgått tredagersfeber eller vannkopper? Det kan uansett være nyttig å vite litt om barnesykdommene og kjennetegn på dem.

LES MER: barnesykdommer

Normal vekt og høyde for baby 10 måneder

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 10 måneders alder. Som foreldre er det viktig at du ser at din baby legger på seg jevnlig og virker tilfreds.

 

Vekt gutter:7,1 - 11,8  kg
Høyde gutter:68 - 78,6  cm
Vekt jenter:6,4 - 11,3 kg
Høyde jenter:65,7 - 77,2 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema   

Bekymret eller ønsker råd?

Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

Andre aktuelle tema:

 

 

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer