Baby 11 måneder

Din baby vil stadig prøve ut nye grenser for sin oppdagelsesferd for å samle inn ny erfaring. Det vil ta på ting, bevege på ting, finne ut hva som befinner seg bak en skapdør eller skuff og sjekke ut hva som skjer når gjenstander lander på gulvet. Dette er forskning og en studie i fysikk! Hjernen lærer og utvikler seg i rasende fart når babyen får lov til å utforske.

Baby 11 måneder, Foto: Shutterstock.com ©
Baby 11 måneder, Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, ikke røre!

Tenk at da du selv var like liten som barnet ditt, utøvde mange foreldre en praksis med å smikke eller slå barnet på hendene når det ble for ivrig i sin utforskning. "Nei, fy! Du skal alltid klå på alt du ser!" Målsetningen var snarere å verne om nips enn å gi barnet rom for å utvikle seg. Foreldre var kanskje mindre bevisst barnets behov for å utforske og lære enn vi er i dag.

Det betyr selvsagt ikke at vi ikke skal sette noen som helst grenser. Du skal lage de trygge rammene, slik at din baby ikke skader seg. Hverdagen blir mye enklere for både liten og stor hvis du rydder unna de største og farligste fristelsene. Tilbakemelding på hva som ikke er lov gjøres best tydelig og rolig. Barnet blir frustrert når det ikke får lov til å gjøre det det vil, men en baby på 11 måneder er lette å avlede. Finn et alternativ - Dette kan du gjøre! Eller: - Denne kan du få leke med i stedet.

Opp og gå?

Mellom 12-15 måneder tar de fleste barn sine første skritt. Det er faktisk en myte at de fleste barn går ved 12 måneders alder. Bare 50% klarer det, de resterende 50% lærer å gå i løpet av de neste 3 månedene.

De førte skrittene gåes med armene hevet og albuene bøyd for å holde balansen. De går bredbent, er ustø og skrittenes lengde varierer for hvert skritt. Etter noen få måneder er bevegelsene langt mer kontrollert, og armene er ikke lenger hevet. Ved 18 måneder går de fleste smårollinger støtt og har få fall.

LES MER: 6 stadier for å lære å gå

 Ferdighet  Gjennomsnitt Variasjon 
 Sitter alene 7 mnd 5-9 mnd
 Krabber 7 mnd 5-11 mnd
 Reiser seg opp 9 mnd 6-12 mnd
 Står alene 11 mnd 9-16 mnd
 Går alene 12 mnd 12-23 mnd
 Pinsettgrep 10-11 mnd 9-12 mnd

 

Sko?

For mange år siden fikk foreldre høre at små barn hadde ustø ankler og var plattfot og derfor trengte stive lærsko for lettere lære å gå. Moderne forskning viser derimot at barn som får gå mye uten sko utvikler sterkere og mer koordinerte muskler. Sko bør brukes, ikke til å gå med hjemme, men til å beskytte foten mot skarpe overflater og kulde ute. 

 

 

Aktiviteter man kan gjøre med baby 11 måneder

 

  • Gi barnet en solid gåvogn eller en bil som han kan sitte på/skyve og støtte seg til. Dette er for mange babyer på 11 måneder en desidert favorittleke!
  • Vis babyen hvordan man bygger tårn med klosser. Han kommer i alle fall til å synes det er gøy å rive det ned!
  • La babyen leke i et oppblåsbart basseng om sommeren (under tilsyn)
  • Syng barnesanger til ham. Invester i en CD med barnesanger som dere spiller ofte. Du vil bli overrasket over hvor fort barnet kjenner igjen sangene.
  • Hvis dere ikke har andre barn i omgangskretsen - oppsøk steder hvor barnet ditt kan treffe andre barn.
  • Ta barnet med på skogstur, og la ham utforske kongler og annet dere finner

Klar for den første bursdagen?

Tenk nå er snart babyen blitt 1 år. Og ingen baby lenger! På den første bursdagen kommer du sikkert til å tenke 1 år tilbake i tid, på da du fødte barnet ditt. Og det kommer du antageligvis til å gjøre på hver bursdag fremover.

Hvordan skal dere feire bursdagen? Mange synes nok det er greit med et lite familieselskap, andre slår på stortromma og ber hele barselgruppa og nabolaget. Husk at hovedpersonen bare er 1 år og fort blir sliten av mange mennesker og støy.

Her finner du en masse gøyale kakeoppskrifter til bursdagsfeiring.

Vaksine

Ved 11-12 måneders alder vil de fleste foreldre la sitt barn få vaksine. Denne vaksinen skal beskytte barnet mot flere sykdommer: difteri, stivkrampe, kikhoste, haemophilus influenzae (som er en infeksjon som kan gi alvorlige sykdommer f.eks. hjernehinnebetennelse) og poliomyelitt. Denne vaksinen er den samme vaksinen som baret fikk da det var ca. 3 og 5 mnd. gammelt. Barnet kan bli noe irritabel og skrikete det første døgnet de er vaksinert, og noen får feber.

Babyens vekt og høyde ved 11 måneders alder

Vekt gutter:7,3 - 12,1  kg Gjennomsnitt 9,4
Høyde gutter:69,1 - 80,0  cm 
Vekt jenter:6,6 - 11,7 kg Gjennomsnittlig 8,7
Høyde jenter:66,9 - 78,6 cm  

PRINT UT: Percentilskjema  

Bekymret eller ønsker råd?

Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

Les også: 1-åringen, en livsnyter  

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer