Baby 3 måneder

Din 3 måneder gamle baby koordinerer nå bedre hode og øyebevegelse, slik at det kan følge deg med blikket når du beveger deg rundt i rommet.

Baby tre måneder. Foto: Shutterstock ©
Baby tre måneder. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når babyen sitter på fanget ditt snur hun også hodet i flere retninger. Babyen kan huske tilbake i flere uker.

Ved 3 måneders alder pludrer og smiler babyen til alle. Det svarer deg på forskjellige måter: smiler, nikker, hviner, hyler eller blåser bobler. Babyen prater med deg når du gjør det og smiler tilbake når du smiler.  

Din babys bevegelser

Ved 3-måneders alder begynner din baby å løfte opp deler av brystkassen også når han/hun ligger på magen. Griperefleksen forsvinner også på denne tiden. Mellom 3 og 4 måneder gammel oppdager babyen plutselig sine egne hender. I begynnelsen skjønner han ikke at hendene tilhører ham. Så plutselig finner en hånd den andre og babyen vil dra, klemme og pirke på dette mystiske fenomenet. Babyen forstår etter hvert sammenhengen - det er faktisk ham selv som beveger disse forunderlige greiene. Hendene er blitt et fantastisk leketøy, og babyen gjør nå en viktig jobb med å trene opp viljestyrte bevegelser.

LES OGSÅ: 6 stadier for å lære å gå

Ved tre-måneders alder synker ikke babyen sammen i knærne lenger når han blir holdt mot et fast underlag, godt støttet under armene. Bena blir stive og gjør et forsøk på å støtte opp kroppen. Etter hvert som ukene går, og babyen får lov til å stå slik noen ganger hver dag, bli bena stadig sterkere og han blir bedre i stand til å holde kroppen oppreist.   

Søvn

En baby på 3 månder sover 3-4 ganger om dagen. Søvn om natten blir avbrutt av et nattmåltid. Nå er det på tide å opprette gode rutiner. Stell, bleieskift og pysj kan være signaler som barnet etter hvert lærer å tolke: "Nå er det leggetid, jeg skal sove".

Ernæring

Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.

LES MER: Sliter du med å gi baby tran?

Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret. Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder. (Råd fra norske helsemyndigheter 2011)

Din 3 måneder gamle baby har et omtrentlig væskebehov på 125 ml/kg. Det vil si at et barn på seks kilo skal ha 7,5 dl væske om dagen. Hvis det er svært varmt, eller om barnet har feber, oppkast eller diaré, er væskebehovet enda større. Barn som ammes og får selv bestemme hvor ofte og lenge det skal die, regulerer selv væskeinntaket. Du trenger ikke å måle hvor mye morsmelk et friskt barn får i seg.

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen spiser nok 

Gjennomsnittlig vekt og høyde for baby 3 mnd

Vekten til din baby kan gå litt opp og ned, men nå bør du kunne se at babyen legger på seg, om enn noe ujevnt.

 

Vekt gutter:4,8 - 8,3 kg
Høyde gutter:56,7 - 66,2 cm
Vekt jenter:4,4 - 7,8 kg
Høyde jenter:54,9 - 64,7 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema   

Den første vaksinen

Ved 3 måneders alder vil de fleste foreldre la barnet vaksineres. Denne vaksinen skal beskytte barnet mot flere sykdommer: difteri, stivkrampe, kikhoste, haemophilus influenzae (som er en infeksjon som kan gi alvorlige sykdommer f.eks. hjernehinnebetennelse) og poliomyelitt. Denne vaksinen gjentas ved ca. 5 mnd. og 11-12 mnd. alder. Barnet kan bli noe irritabel og skrikete det første døgnet de er vaksinert, og noen får feber.

Les mer: Vaksine - stor guide 

Aktuelt nå:

 

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus
Gjennomlesing og godkjenning ved helsesøster Cecilie Dangmann

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer