Baby 4 måneder

Din baby blir begeistret ved synet av leker og viser interesse når det ser brystet eller flasken. Omkring 4 måneder ler babyen for første gang. Det begynner også å lage lyder som "ooh" og "aaaah". De første konsonantene kommer litt senere; k, p, b og m.

Baby fire måneder gammel. Foto: Shutterstock.com ©
Baby fire måneder gammel. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bevegelser og milepæler

Når din baby er rundt 4 måneder vil hun være i stand til å skyve seg oppover med armene, og litt senere greie å gjøre det samme med bena. Til å begynne med klarer hun bare en ting om gangen, men etter hvert skal hun koordinere begge deler samtidig. Du vil kanskje også se at hun på dette stadiet plutselig ruller rundt, mens hun prøver å løfte overkropp eller hoften opp fra gulvet. - Ops, hva skjedde, tenker hun kanskje første gang. så finner hun ut at dette er jo også en måte å bevege seg på. Rullingen er altså først ufrivillig, men i løpet av de neste månedene vil bevegelsen gradvis bli viljestyrt.

Når din baby er fire måneder gammel begynner den å bli bevisst på søvn – både hvor den sover, hvor foreldrene er, og hva som skal til for å falle i søvn, for eksempel lys eller mørke.

Høyre- eller venstrehendt? 

Ved 4 måneder griper barnet bevisst med hele neven, og mye mer pesist enn ved 3 måneders alder. Legg merke til at det er oftest venstre hånd hun rekker frem når du tilbyr en leke. Grundige studier har imidlertid vist at dette ikke betyr at hun blir venstrehendt. Mellom 4 og 6 måneder er det av en eller annen grunn venstre hånd som oftest griper.Så går barnet gjennom flere stadier der hun bruker begge hendene, så mest høyre hånd, begge hendene og venstre hånd igjen. Først ved 4 års alder, og etter at barnet har gjennomgått disse fasene flere ganger, kan vi se om et barn er høyrehendt eller venstrehendt. (Desmond Morris, 08)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer