Baby 4 måneder

Din baby blir begeistret ved synet av leker og viser interesse når det ser brystet eller flasken. Omkring 4 måneder ler babyen for første gang. Det begynner også å lage lyder som "ooh" og "aaaah". De første konsonantene kommer litt senere; k, p, b og m.

Baby fire måneder gammel. Foto: Shutterstock.com ©
Baby fire måneder gammel. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bevegelser og milepæler

Når din baby er rundt 4 måneder vil hun være i stand til å skyve seg oppover med armene, og litt senere greie å gjøre det samme med bena. Til å begynne med klarer hun bare en ting om gangen, men etter hvert skal hun koordinere begge deler samtidig. Du vil kanskje også se at hun på dette stadiet plutselig ruller rundt, mens hun prøver å løfte overkropp eller hoften opp fra gulvet. - Ops, hva skjedde, tenker hun kanskje første gang. så finner hun ut at dette er jo også en måte å bevege seg på. Rullingen er altså først ufrivillig, men i løpet av de neste månedene vil bevegelsen gradvis bli viljestyrt.

Når din baby er fire måneder gammel begynner den å bli bevisst på søvn – både hvor den sover, hvor foreldrene er, og hva som skal til for å falle i søvn, for eksempel lys eller mørke.

Høyre- eller venstrehendt? 

Ved 4 måneder griper barnet bevisst med hele neven, og mye mer pesist enn ved 3 måneders alder. Legg merke til at det er oftest venstre hånd hun rekker frem når du tilbyr en leke. Grundige studier har imidlertid vist at dette ikke betyr at hun blir venstrehendt. Mellom 4 og 6 måneder er det av en eller annen grunn venstre hånd som oftest griper.Så går barnet gjennom flere stadier der hun bruker begge hendene, så mest høyre hånd, begge hendene og venstre hånd igjen. Først ved 4 års alder, og etter at barnet har gjennomgått disse fasene flere ganger, kan vi se om et barn er høyrehendt eller venstrehendt. (Desmond Morris, 08)

Grøt ved 4 eller 6 måneders alder?

Generelt rådes det å vente med introduksjon av fast føde til babyen er seks måneder gammel. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som får morsmelkerstatning, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder.

(Råd fra norske helsemyndigheter 2011)

Møte andre i foreldrepermisjon?

Blir dagene litt lange hjemme med din baby? Lengter du etter å treffe andre voksne, og kanskje fremfor alt andre i samme situasjon? Helsestasjonen i din kommune eller bydel arrangerer barseltreff. Men du kan også komme i kontakt med andre med baby på samme alder på Mammanett. Logg inn hos oss, legg inn dato for din fødsel og få opp din barnegruppe - foreldre med baby på samme alder. 

LES OGSÅ: Sosial med baby - dette kan dere gjøre sammen!

Normal vekt og høyde ved 4 måneders alder

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 4 måneders alder. Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds.

 

Vekt gutter:5,4 - 9,1 kg
Høyde gutter:59,0 - 68,7 cm
Vekt jenter:4,8 - 8,6 kg
Høyde jenter:57,1 - 67,1 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema   

Bekymret eller ønsker råd?

Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

Aktuelt nå: 

 

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer