Baby fem måneder Foto: Shutterstock ©
Baby fem måneder Foto: Shutterstock © Vis mer

Baby 5 måneder

En baby på 5 måneder er et sosialt familiemedlem, og hvis du har eldre barn, vil du ofte se at babyen blir stadig mer opptatt av å følge med på hva søsknene holder på med. Det vender seg mot stemmer og lytter nå aktivt.

Publisert

Se - jeg snakker

Visste du at de første 6 månedene er alle babyer programmert til å lage de samme gurglende og pludrende lydene, enten de er europeiske, afrikanske eller asiatiske. Din baby har den siste måneden laget lyder som "ooh" og "aaaah". De første konsonantene kommer også nå; k, p, b og m.

Du klarer sikkert å skille babyens gråt nå: Er han sulten, føler ubehag eller er han trett?

LES MER: De første ordene

Fysisk utvikling hos baby 5 måneder

Håndgrepet til din baby er nå sterkere og mer effektivt. Babyen kan gripe mindre ting med fingrene og kan flytte en ting fra den ene hånden til den andre bevisst.

En del av babyene klarer en gang mellom 5 og 6 måneders alder å rulle fra rygg til mage. En viktig milepæl! Husk nå at babyen når som helst kan rulle rundt, så være alltid bevisst dette, hvis du legger babyen på en seng eller stellebordet.

Oppmuntre din baby til å rulle - dette er super trening for å bevege kroppen og gjøre babyen klar for de neste fasene i utviklingen: å sitte og krabbe. Plasser en leke like utenfor rekkevidde for å få ham til å bevege seg og rulle. Unngå å la barnet sitte mye i vippestol. Det er ikke bra for din babys rygg. La fortsatt babyen ligge mye på magen. Mange babyer blir skikkelig irritert når de ligger på magen. Hvis du har en baby som protesterer, prøv allikevel å la det ligge litt gjentatte ganger. Snart blir han sterkere og det blir mindre ubehagelig. Prøv å legge et mønstret underlag under din baby - kanskje det da blir mer interessant å ligge på magen. De fleste babyer liker også å ligge i mageleie på magen din - hud mot hud.  

LES OGSÅ: Sove i barnevogn - slik skal det IKKE gjøres!

Babyens søvn

Hadde du sett for deg at du i barselpermisjonen skulle få tid til å gjøre masse hyggelige ting, ta opp igjen hobbyer og ha koselige cafébesøk med venninner? Du har sikkert allerede funnet ut at dagene flyr avsted, og tiden for deg selv når babyen sover er ganske knapp. En baby kan ha mange korte soveperioder, mens en annen baby på 5 måneder kan sove noen timer i strekk på dagen. Aksepter at det er slik det er. 

Les mer:  Søvnskolen: søvn hos barn i ulike aldre

Grøt nå?

Generelt rådes det å vente med introduksjon av fast føde til babyen er seks måneder gammel. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som får morsmelkerstatning, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder. 

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen spiser nok

Din enestående baby

Visste du at den største baby som ble født veide 10 kilo? Og den minste baby som har overlevd veide 254 gram ved fødselen? Som du sikkert allerede har sett, er det stor variasjon hvor mye en baby på 5 måneder veier. Babyene i barselgruppa di har sikkert stor variasjon i lengde og vekt. På samme måte som voksne mennesker. WHO har utviklet en internasjonal standard for normalvekt, som vi gjengir nedenfor. På helsestasjonen vil helsesøster se på vekt i forhold til lengde, og ikke minst hvor mye babyen har lagt på seg fra gang til gang.

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 5 måneders alder. Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds.

Vekt gutter:5,8 - 9,7 kg
Høyde gutter:61 - 70,8 cm
Vekt jenter:5,2 - 9,2 kg
Høyde jenter:58,9 - 69,2 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema   

Bekymret eller ønsker råd?

Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

 

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer