Baby 6 måneder

Ved 6 måneders alder vil du se de første tegnene på at din baby har sin egen vilje. Din baby reagerer mer spontant og har mer kontroll over handlingene sine. Konsentrasjonen øker og han begynner også å forstå bedre hva som skjer rundt seg.

Baby seks måneder. Foto: Shutterstock.com ©
Baby seks måneder. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I denne perioden skjer det noe med hukommelsen. Babyen begynner å huske ting som gjentar seg. Han vet for eksempel på hva som skal skje når det er mat, stelle eller sengetid.

Kjærlige foreldre legger grunnlaget 

Etter som din baby vokser, lærer han om verden på to måter. Den ene måten er å utforske gjenstander, leke med leketøy og eksperimentere med kroppens bevegelser. Den andre måten å lære på handler om det sosiale. Foreldre og nære omsorgspersoner er den viktigste kilden til å lære hvordan mennesker forholder seg til hverandre. Hvis babyen får masse kjærlighet, er sjansen størst for at han selv blir en omsorgsfull voksen.

Foreldre og søsken som er vennlige, hjelpsomme og ler mye, har innvirkning på den emosjonelle utviklingen hos et lite barn, selv om din baby ikke direkte er innvolvert selv.

Din babys fysiske utvikling

 • Ved 6 måneder sitter babyen noen sekunder med støtte
 • Ved 6 måneder løfter barnet hode fra ryggleie, kan ha ganske strake armer
 • Ved 6 måneder flytter barnet saker fra hånd til hånd.
 • Ved 6 måneder berører babyen sine tær i ryggleie - heisann en tå!
   

I løpet av de neste 6 måneder vil din baby begynne å krabbe og trekke seg opp for å stå. Det er stor variasjon når dette skjer. La barnet få utvikle seg i sitt eget tempo. Unngå hoppegynge eller gåstol. Det anbefales ikke da begge deler kan feilbelaste barnets rygg.

 

 Ferdighet  Gjennomsnitt Variasjon 
 Sitter alene 7 mnd 5-9 mnd
 Krabber 7 mnd 5-11 mnd
 Reiser seg opp 9 mnd 6-12 mnd
 Står alene 11 mnd 9-16 mnd
 Går alene 12 mnd 12-23 mnd

LES OGSÅ: Slik får din baby en sterk rygg 

Rulle rundt

Om du lar en 6 måneder gammel baby ligge på ryggen vil han ganske sikkert prøve å rulle seg rundt på magen. Dette er første skritt på veien til å bevege seg. Babyen blir etter en stund bevisst på at å rulle seg kan brukes for å komme fra punkt a til å, og kan bli som en rullende ball gjennom rommet for å få tak i en spennende gjenstand.

Seks måneder og klar for mat!

Når spedbarn er seks måneder, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.

Det er viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern i annet levehalvår anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

Første gang din baby får fast føde må du regne med det meste havner på helt andre steder enn i barnets mage. Det betyr ikke at babyen ikke liker maten, men at han ikke har lært seg riktig spiseteknikk. Å die fra et bryst eller suge på flaske er jo noe helt annet enn å slurpe i seg mat fra en skje. Vær tålmodig - han lærer etter flere forsøk.

Les mer:
- Introdusere mat til baby
- Slik lager du babygrøten selv

Søvn hos baby 6 måneder

Når barnet er seks måneder er det også lov å håpe på at dagen nærmer seg da barnet sover hele natta. Dette er ofte en merkedag for trøtte småbarnsforeldre. Fortsatt sover barnet minst to ganger i løpet av dagen, les mer i søvnskolen, barnets søvn ved 6 måneders alder

Lek og forståelse

Rundt 6 måneder vil babyen juble mot sitt eget speilbilde. - Aha - dette er altså meg!
Din baby liker også å betrakte andre babyer og barn, og ser at barn er noe ganske annet enn voksne. Babyen putter ting og egne hender og føtter i munnen for å utforske: Er dette mykt eller hardt? Ruglete eller glatt?

Titt-titt leken blir populær. Din baby vil i de neste månedene jobbe for å forstå at ting og mennesker faktisk eksisterer, selv om barnet ikke ser det i øyeblikket. Du vil etterhvert se at babyen begynner å lete etter en leke om du gjemmer den.

LES MER: Slik leker du med din baby

Normal vekt og høyde, baby 6 måneder

Visste du at den største babyen som ble født veide 10 kilo? Og den minste babyen som har overlevd veide 254 gram ved fødselen? Som du sikkert allerede har sett, er det stor variasjon hvor mye en baby på 5 måneder veier. Babyene i barselgruppa di har sikkert stor variasjon i lengde og vekt. På samme måte som voksne mennesker. WHO har utviklet en internasjonal standard for normalvekt, som vi gjengir nedenfor. På helsestasjonen vil helsesøster se på vekt i forhold til lengde, og ikke minst hvor mye babyen har lagt på seg fra gang til gang.

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 6 måneders alder. Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds.

 

Vekt gutter: 6,1 - 10,2 kg
Høyde gutter: 62,6 - 72,6 cm
Vekt jenter: 5,5 - 9,7 kg
Høyde jenter: 60,5 - 71,0 cm

Kilde: WHO

PRINT UT: Percentilskjema   

Søkt barnehageplass?

Selv om du og pappaen mest sannsynlig kan se frem til flere permisjonsmåneder, har dere helt sikkert begynt å planlegge hva som skal skje når permisjonen er over. Skal begge foreldre ut i full jobb? Skal dere søke barnehageplass? Eller skal noen andre passe på barnet?
Noen steder i landet får ikke barn under 18 måneder barnehageplass, avhengig av når de er født på året. Dette bør du sjekke ut på et tidlig tidspunkt i din kommune. Ring barnehagesjefen i kommunene, eller ta direkte kontakt med de aktuelle barnehagene. Det er et hovedopptak i året (søknadsfrist som regel 1. mars), men du kan søke om å få tildelt ledig plass når som helst ellers i året også. Et godt råd er å være tidlig ute!
Mange foreldre er i tvil - er det egentlig bra for en 1-åring å være i barnehagen? Les hva to erfarne barnehagestyrere mener om dette: Ideell alder for barnehagestart?  

Bekymret eller ønsker råd?

Er du på noen måte bekymret for barnets utvikling eller ønsker å ha noen å prate med om barnets utvikling - kontakt din helsestasjon!

Andre aktuelle tema:

Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer