Baby i vogn: Slik skal det ikke gjøres!

Ikke alle foreldre er klar over risikoen dette utgjør. Helsesøster advarer mot trenden.

FINN EN FEIL PÅ DETTE BILDET!  Foto: Elisabeth Lofthus
FINN EN FEIL PÅ DETTE BILDET! Foto: Elisabeth Lofthus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Farlig trend

- Dette med å dekke til vognåpningen med et teppe, er en trend jeg ikke helt vet hvor kommer fra. Helsesøstre fraråder foreldre å gjøre dette, med tanke på økt risiko for krybbedød som følge av CO₂ opphopning og eventuell overoppheting inne i vogna, sier helsesøster og forfatter, Nina Misvær til Mammanett.no.

Hun er av den oppfatning at de fleste foreldre bruker teppet over vogna for å gjøre det mørkere inne i vogna, slik at babyen sovner fortere og kanskje også lenger, men understreker at det er en risikofylt sjanse å ta for at babyen skal sove én time ekstra.

LES OGSÅ: Småbarnsfar: Jeg hatet barn 

- Helseteppet er like ille

Misvær anbefaler foreldre å bruke teppet over halve åpningen slik at det hvert fall blir litt mørkere for barnet inne i vogna. – Da kommer det nok luft til samtidig som at man skjermer litt for lyset, sier helsesøsteren.

Hun legger til at mange kanskje tror at et helseteppe er i orden å dekke vognåpningen med, fordi det er små «luftehull» i det, men fraråder foreldre også dette.

– Et helseteppe er laget for å holde barnet varmt, derfor fungerer ikke disse hullene som luftehull, men heller som luft-lommer som holder på temperaturen, forklarer Misvær og anbefaler insektnetting som det eneste alternativet man kan ta helt over vognåpningen uten at det er farlig.

LES OGSÅ: Lekene du ikke bør gi barnet

Økt risiko for krybbedød

Torleiv Ole Rognum, rettsmedisiner og professor ved Rettsmedisinsk institutt, påpeker at CO₂ opphopning og oppheting kan gi en økt risiko for krybbedød, og anbefaler foreldre til å bruke sunn fornuft når det gjelder å dekke til vognåpningen. – Tette regntrekk kan også gjøre det veldig varmt og klamt inne i vognen, så foreldre må sørge for god gjennomlufting, sier Rognum.

Ved å dekke helt til vognåpningen, blir det svært tett på grunn av økt mengde av CO₂, det vil si at den samme luften sirkulerer rundt inne i vogna fordi den gamle luften ikke slipper ut, dermed kommer ikke ny luft inn. Det å puste inn for store mengder av CO₂ kan gi opphopning av gassen i blodet, en tilstand kalt hyperkapni eller CO₂ narkose. Dette kan føre til at blodets surhetsgrad (pH) synker, noe som igjen kan føre til redusert bevissthet, hjerterytmeforstyrrelser og død.
Kilde: Landsforeningen for uventet barnedød

Lag-på-lag

"Luftehull" med falsk trygghet: Helseteppe, strikket eller heklet teppe - det hjelper ikke, sier helsesøster!
"Luftehull" med falsk trygghet: Helseteppe, strikket eller heklet teppe - det hjelper ikke, sier helsesøster! Vis mer

Nina Misvær synes også at en viktig faktor ved at babyen kan risikere å bli overopphetet, er hvor mye foreldre tar på av klær. – Det er vanskelig å være nybakte foreldre når det gjelder påkledning i vogn, sier hun og vet av erfaring at de fleste tar på for mye istedenfor for lite. – Man tenker at barnet ikke må bli kaldt, og tar på for mye i gode intensjoner, sier Misvær. Hennes beste råd er å kjenne i nakken på babyen – ikke på hender og føtter.

- Det enkleste er å kle på babyen lag-på-lag. Da slipper du å velge mellom å ta av én tykk dress slik at babyen blir litt kald uten, eller å la den være på slik at han egentlig blir for varm.
Nina Misvær understreker også viktigheten av å unngå overoppheting inne på kjøpesentre, og anbefaler at man tar av luen på babyen med en gang man kommer utenfra og inn. – Åpne opp litt i dressen eller løft på dyna eller det han har på seg i vogna, og vær oppmerksom på om det er tilstrekkelig etter hvert, sier hun.

LES OGSÅ: 10 høyteknologiske produkter for baby 

Anbefaler ull

Mange tror kanskje at lammeskinn i vogna er altfor varmt for barnet å ligge på, men her tar mange foreldre feil. - Lammeskinn er supert hele året, og faktisk brukes lammefeller for beskyttelse mot varme i varme land. I sommerhalvåret hindrer skinnet at barnet blir klamt, og det holder jevn temperatur, faktisk selv når solen skinner på det, forklarer daglig leder i Nøstebarn, Jannecke Riisøen til Mammanett.no.

- Resten av året er det de varmeisolerende egenskapene som er viktigst. Mange legger mange lag over barnet, men tenker ikke på kulden som kommer nedenfra. En annen fin egenskap med ull er at hvis barnet blir for varmt - og det kan skje for den beste forelder - blir det ikke fare for overoppheting fordi ullens luftinnhold gjør at dampen absorberes og slippes ut. Av samme grunn er ullklær også godt å ha på i vognen. Så lenge barnet ligger godt nedi vognen holder det oftest bare med kun ull - ett lag om sommeren, og flere på kalde dager, sier Riisøen.

LES OGSÅ: Finn barnevognen som passer for deg  

Første gang publisert august, 2012 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer