Baby på sydentur - forsvarlig?

Mange babyer blir med på Sydentur. Men er det egentlig forsvarlig? Foto: Shutterstock.com ©
Mange babyer blir med på Sydentur. Men er det egentlig forsvarlig? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ulik oppfatning i ulike fagmiljøer om hvor stor barna bør være før de tas med på sydentur, forteller overlege Marianne Bergsaker fra vaksineavdelingen folkehelseinstituttet.

– Jeg mener at foreldre bør spørre seg hva som er hensikten med turen hvis man skal reise langt med et spedbarn. En tur til sydligere breddegrader er først og fremst en tur for de voksne, ikke for en baby. For barnet kan flyreisen medføre ubehag, varmen kan være ubehagelig og barnet kan bli mer utsatt for infeksjoner.

LES OGSÅ: Sydenferie med barn: Turoperatørenes egne hotellfavoritter

Utsatt for mage/tarminfeksjoner

– Ved turistreise i Sør-Europa, Tyrkia og nordafrikanske land er det en større risiko for mage/tarminfeksjoner. Slike infeksjonssykdommer kan man i praksis få hvor som helst i verden, men graden av hygiene, kvaliteten på sanitære forhold og drikkevann og en annerledes bakterieflora gjør turister mer utsatt, forteller Bergsaker.

Man skulle kanskje tro at en baby som ble fullammet ville være skånet fra slike infeksjoner, men dette avkrefter overlegen: - En baby som blir fullammet, og således ikke spiser mat, er mer beskyttet mot matinfeksjoner, men samtidig vil små spedbarn gjerne putte hender og gjenstander i munnen, og slik sett likevel være utsatt for smitte, sier Bergsaker.

Den vanligste årsaken til diaré etter å ha vært i Syden er «reisediarè» som skyldes at tarmfloraen endres og man kan smittes av virus som rotavirus eller av colibakterier. De fleste tilfeller av dette er ufarlig, men man må passe nøye på å få i barnet nok drikke, det gjelder spesielt for spedbarn. (2)

LES OGSÅ: Beskytt barna i sola 

Barnelege: anbefaler ikke å reise med spedbarn

En av norges fremste barneleger, Ola Didrik Saugstad, mener foreldre bør tenke seg godt om:
– Mange foreldre vil gjerne ta med seg sine spedbarn til Syden. De første 6 månedene vil jeg ikke anbefale det. Dels er reisen lang og trettende, og det kan være stressende med nytt miljø. Du eksponerer også barnet for en helt annen bakterieflora, selv om hygienen for øvrig er god. Hvis man vil reise med barnet før 1 års alder, må man være rimelig sikker på at hygiene og sikkerhet er ivaretatt. (2)

Vente til barnet er fullvaksinert?

I Folkehelseinstituttets brosjyre "Gode råd for god reise" anbefales det å vente med å reise til syden/tropene til barn er fullvaksinert med de vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Det vil i praksis si inntil barnet er 15 måneder. Det påpekes imidlertid at det kan være en mulighet å få vaksiner noe tidligere enn i henhold til programmet. (1)
MMR-vaksinen (meslinger, kusma, røde hunder) som normalt gis ved 15 måneder kan gis til spedbarn helt ned i 9 måneders alder.

Overlege Bergsaker fra Folkehelseinstituttet vil ikke kategorisk fraråde foreldre å ta med spedbarn på tur til sydligere strøk, eller sette en spesifikk nedre aldersgrense - Risikoen man utsetter barnet for vil avhenge av hvor man skal reise og hvor lenge man skal være borte. For eksempel er ikke smitterisikoen for difteri og stivkrampe større i Sør-Europa enn i Norge, sier hun.  For øyeblikket er det utbrudd av meslinger i Mellom-Europa og Sør-Europa. Hvis ditt barn ikke er vaksinert mot dette, finn ut hvordan området du skal reise til eventuelt er berørt av dette.

Når er det trygt?

Så når er barnet rustet for å bli med på en sydentur?
– Det er klart at barnet er langt mer "Fit for fight" når det er 3-4 år, enn et spedbarn. Et barns immunforsvar modnes gradvis og større barn takler bedre en infeksjon enn et spedbarn. Men man må ta alle forhold som reisemål, smittefare og vaksinasjon med i vurderingen, så det er vanskelig å komme med en konkret generell anbefaling, sier Bergsaker.

Har reist med baby flere ganger

Mette Skaaland, forfatter av reisemedbarn.no forteller at hennes famlie har reist med alle sine tre barn før de fylte ett år, Yngstemann var faktisk bare to måneder gammel da de reiste til Roma - en fantastisk tur, understreker hun. Familien har reist i alt fra naboland til Italia.

– Jeg har bare gode opplevelser fra ferier med baby. Faktisk så gode at når jeg tenker på de turene vi har hatt, blir jeg i godt humør. Det å komme litt vekk, har gitt oss mer overskudd til å takle hverdagen. Når det gjelder babyen, som for det meste har sovet seg gjennom reisen, har han i stundene som våken fått full oppmerksomhet fra både pappaen og meg.

– Vi har reist i Europa og valgt vekk land med tropesykdommer og krav til vaksiner. Vi har ikke hatt noen betenkeligheter med å ta med spedbarn på reisene i forhold til helserisiko, vi orket rett og slett ikke reise større avstander, forteller hun.

Må beskyttes for sol og varme

Generelle råd:

  • Hvis babyen er mindre enn 6 måneder bør huden ikke utsettes for sollys. Hold spedbarn i skyggen!
  • Sørg alltid for at babyen får rikelig med drikke i varmt vær. Eventuelt amme oftere.
  • Hodet er ekstra følsom for solstråler og overopphetning. Bruk en solhatt med skyggebrem. Dette er også godt for barnets øyne. Mange barn synes det er plagsomt for øyene med sterkt sollys. Større barn kan gjerne bruke solbriller. Babyer og små barn river dem ofte av.
  • En lett t-shorte reduserer risiko for både solforbrenning og heteslag. En hvit t-skjorte tilsvarer solfaktor 5-8, en farget vil gi høyere beskyttelse.
  • Påsmøring av solkrem bør gjentas hver andre time

LES OGSÅ: Heteslag hos barn 


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Artikkelen ble første gang publisert 31.05.2012.

1: Folkehelseinstituttets "Gode råd for god reise", 6. opplag 2012. http://www.fhi.no/dokumenter/ab79343414.pdf
2: Barnets første leveår, Ola Didrik Sauge, Spartacus 2007

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer