Baby på sydentur - forsvarlig?

Mange babyer blir med på Sydentur. Men er det egentlig forsvarlig? Foto: Shutterstock.com ©
Mange babyer blir med på Sydentur. Men er det egentlig forsvarlig? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ulik oppfatning i ulike fagmiljøer om hvor stor barna bør være før de tas med på sydentur, forteller overlege Marianne Bergsaker fra vaksineavdelingen folkehelseinstituttet.

– Jeg mener at foreldre bør spørre seg hva som er hensikten med turen hvis man skal reise langt med et spedbarn. En tur til sydligere breddegrader er først og fremst en tur for de voksne, ikke for en baby. For barnet kan flyreisen medføre ubehag, varmen kan være ubehagelig og barnet kan bli mer utsatt for infeksjoner.

LES OGSÅ: Sydenferie med barn: Turoperatørenes egne hotellfavoritter

Utsatt for mage/tarminfeksjoner

– Ved turistreise i Sør-Europa, Tyrkia og nordafrikanske land er det en større risiko for mage/tarminfeksjoner. Slike infeksjonssykdommer kan man i praksis få hvor som helst i verden, men graden av hygiene, kvaliteten på sanitære forhold og drikkevann og en annerledes bakterieflora gjør turister mer utsatt, forteller Bergsaker.

Man skulle kanskje tro at en baby som ble fullammet ville være skånet fra slike infeksjoner, men dette avkrefter overlegen: - En baby som blir fullammet, og således ikke spiser mat, er mer beskyttet mot matinfeksjoner, men samtidig vil små spedbarn gjerne putte hender og gjenstander i munnen, og slik sett likevel være utsatt for smitte, sier Bergsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer