Baby: smokk eller ikke smokk?

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange barn bruker og har brukt smokk, og det finnes ingen indikatorer på at smokk er direkte helsefarlig. Om du velger å la barnet få smokk, og bruker den fornuftig og kjenner til ulempene ved smokkbruk, er det ingen grunn til dårlig samvittighet!

Vent med smokk til barnet er dyktig til å suge ved brystet.

Ved mor barn vennelig helsetjeneste blir du rådet å ikke blir bruke narresmokk eller flaske til ammingen er vel etablert og du har en rikelig, stabil melkeproduksjon.  

Et nyfødt barn som får suge på en lang, fast smokk, enten det er en narresmokk eller en smokk på en flaske, kan få problemer med å ta brystet skikkelig. Dr. Gro Nylander sammenligner dette med å spise spagetti eller hamburger. Det krever to helt forskjellige måter å få i seg næring på. Dette skyldes at munnstillingen er helt forskjellig når barnet suger på bryst og flaske. Mange nyfødte klarer teknikkene med å suge på smokk og bryst om hverandre, men noen barn kan bli forvirret. Problemet er at man vet ikke på forhånd hvilke barn dette gjelder.

Et råd for å øke melkeproduksjonen er å la barnet unnvære narresmokk i noen uker, og la heller barnet få suge hyppig på brystene. Da vil melkemengden øke. Dette er en av grunnene til at narresmokk bør brukes med forsiktighet. Smokken kan medføre at barnet ikke suger intenst nok på brystene til å øke den nødvendige melkeproduksjonen.

Om den nyfødte brystbarn trenger å få i seg næring på annen måte, bruk heller skje eller en liten kopp (medisinbeger) eller en liten sprøyte uten spiss.
Mødre som Mammanett har møtt har også fortalt oss om at barnet kan ha et stort sugebehov selv om det får i seg rikelig med morsmelk. Noen babyer bruker brystet som smokk, i form av hyppig kosesuging. Når mamma da får såre bryster, kan narresmokk være et godt alternativ.

Mange babyer nekter smokk

Noen babyer viser med all tydelighet at de ikke vil ha smokk og spytter den ut igjen. Noen babyer trenger litt tid for å lære seg å suge på en smokk, andre vil med all tydelighet gi beskjed at dette er totalt uaktuelt. Hvis din baby ikke vil ha smokk er det ingenting du kan gjøre med dette - annet enn å akseptere at dette barnet liker ikke smokk.

Tannstilling

Tannlegemiljøet mener at barn som bruker mye og lenge narresmokk kan ha økt risiko for å få feilstilling på tennene. Dette er særlig tilfellet hvis barn fortsatt bruker smokk etter 2 års alder. Suging på tommel påvirker antagelig tannstillingen betydelig mer.

Erstatning for kjærlighet og oppmerksomhet?

Er det slik at moderne, travle foreldre bruker narresmokk som erstatning for kjærlighet og oppmerksomhet? Trolig ikke. De fleste foreldre gir barna sine så mye oppmerksomhet som de klarer å yte. Og som tidligere nevnt, smokkelignende gjenstander har blitt gitt til barn i flere århundre. Selvfølgelig er det godt med fredelige stunder. Mange foreldre betegner narresmokken humoristisk som lyddemper'n. Smokk kan gi trøst til et barn, men bør aldri erstatte trøst fra mamma eller pappa, og bør aldri brukes uten at foreldrene forstår hvorfor barnet gråter.

Kan forebygge krybbedød

Flere studier internasjonalt og i Norge viser en positiv sammenheng mellom bruk av smokk og redusert forekomst av krybbedød. Hos Landsforeningen Uventet Barnedød sin nettside leser vi dette:
"En kan ikke gi noen fullgod forklaring på hvorfor smokk reduserer risikoen for krybbedød, men noen antagelser er fremsatt: Bruk av smokk bidrar til at søvndybden reduseres og at barnet har lavere terskel for "arousals" under søvn. ”Smokkbarn” våkner oftere fra REM-søvnen sin. Dyp søvn er forbundet med økt risiko for krybbedød. Videre er faren for gulping redusert og muskulaturen i svelg og strupehodet styrkes. Kanskje luftveiene blir friere ved at barnet suger tungen fremover ved bruk av smokk? En annen teori er såre enkel: Smokken og smokkringen hindrer barnet fysisk å få ansiktet sitt presset ned i madrassen, og på denne måten blir ikke ansiktet tildekket og pusteforholdene dårlig. Barnet får bedre lufttilførsel." (Kilde: lub.no)

Kan hemme språkutviklingen

Hyppig bruk av smokk, kan også medføre at språkutviklingen hemmes. Be små barn ta ut smokken når det prater. Koordinering av tunge og munnbevegelser blir naturlig nok vanskeligere med en smokk i munnen.

Sikkerhet

En gammel og morken smokk kan være fatal. Hvis selve smokken løsner fra plastdelen, kan den sette seg fast i barnets hals og forårsake kvelning. Kontroller derfor alltid at smokken er smidig og fri for sprekker. Gjør dette ved å trekke i gummidelen. Bør gjøres ved jevne mellomrom.

Hygiene

Kok narresmokkene i blant, og ellers rengjør dem under rennende varmt vann.
Hvis mor eller barn har hatt trøske (soppinfeksjon i barnets munn og på morens bryst) kan narresmokken bli en kilde til ny smitte etter at både mor og barn er behandlet.

Slutte med smokk?

Når er det på tide å slutte med smokk? Og hvordan kan man gjøre dette så skånsomt som mulig for barnet? Les mer: smokkeavvenning


Hva har du valgt? Bli med i diskusjonen!
Bruker deres små smokk? Isåfall hvorfor/hvorfor ikke?
Bli med på diskusjonen i vårt forum!


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus Oppdat. januar 2011 
Kilder:
- Smokk, Narresmokken og barndommen, Ivar Selmer-Olsen, Gyldendal
Akademisk 2002.
- Mamma for første gang, Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Foreldre og Barn BAM 23-24 måneder, skrevet juni 2001, Hjemmet Mortensen.
- http://www.lub.no
- http://www.nhi.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer