Babyaktiviteter: Er det verdt pengene?

Valgene er mange; babysvømming, barnevognteater, babyyoga og mye mer. Hvilke av disse aktivitetene er det egentlig verdt å bruke tid og penger på?

Tre mødre har testet ut mange babyaktiviteter, og avslører her hva de likte best.
Tre mødre har testet ut mange babyaktiviteter, og avslører her hva de likte best. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nybakte foreldre bombarderes av tilbud om aktiviteter. I dag finnes det både babykino, barnevognteater, baby-yoga og kokkekurs med babyen. Men hvilke av disse aktivitetene er det verdt at du bruker tiden og pengene dine på? Vi har spurt en gruppe nybakte mødre. 

Elsket museumsturer med baby

– Babysang var kjedelige greier, sier Kirsti som er mamma til Max på 11 måneder. I løpet av permisjonstiden har hun rukket å teste mange av de forskjellige babyaktivitetene som hovedstaden har å tilby. Det meste har falt i smak, men enkelte har ikke fristet til gjentagelse. – Jeg har hørt at mange foreldre er fornøyde med å gå på babysang, men der vi endte opp var det ganske kjedelig for både mor og barn, forklarer hun. 

Aktivitetene hun likte best var “Babyskrik” og babysvømming. Babyskrik er en gratis omvisning på Munch-museet for alle som har med baby, og som arrangeres første onsdag i hver måned. – Det er en fin måte å få sett utstillingen på, mener Kirsti. – Ulempen er at man ikke kan ha med egen vogn inn på museet. De har derimot både paraplytrille og bæresele til utlån, legger hun til.

Et annen spennende aktivitet Kirsti deltok på, var matkurs i regi av Geitmyra Matkultursenter for barn. Her lærte de å lage sunn og god babymat. – Kurset var gratis og det var fint å lære om hva som er viktige næringskilder for babyen, sier hun.

LES OGSÅ: 30 tips for deg med barn i Oslo 

Babysvømming gir nærhet

Kirsti forteller at det var ulike årsaker til at hun valgte å ta med babyen sin på aktiviteter. Babysvømming ble valgt for at også pappaen skulle få gjøre noe sammen med sønnen, i tillegg ønsket de at Max skulle venne seg til vannet tidlig. – Jeg tror Max fikk mer glede av å være med på babysvømming etterhvert som han ble litt større. Han var bare to måneder da vi startet og var nok litt i minste laget, sier hun.

Babysvømming: Kirsti og Max er enige at det var vel verdt tiden deres.
Babysvømming: Kirsti og Max er enige at det var vel verdt tiden deres. Vis mer

 

Ingvild, mamma til Alexandra på 6 måneder og Victoria på 3 år, er enig med Kirsti om at babysvømming er en aktivitet det er verdt å satse på.

– Jeg liker babysvømming, fordi det gir mye felleskap, nærhet og kos, samtidig som Alexandra kan bevege seg fritt i det varme vannet. Jeg valgte å organisere det selv sammen med en venninne, slik at vi kunne dra når det passet oss og våkentiden til jentene våre. Dette ga oss mer ro og tid til å gjøre ting i vårt tempo, sier hun.

LES OGSÅ: Alt om babysvømming 

Gøy - men ikke nødvendig! Foto: Shutterstock.com
Gøy - men ikke nødvendig! Foto: Shutterstock.com Vis mer

Hun har derimot ikke de samme erfaringene som Kirsti når det gjelder babysang.

– Babysang likte jeg også, ettersom det også ga felles oppmerksomhet på samme aktivitet og mulighet for samspill og kos. Musikken og dansen er også noe som Alexandra liker, og muligheten til å kikke og le med andre babyer, sier hun. 

Ingvild tok også Alexandra med på babykafé. – Det var praktisk ettersom det er tilrettelagt for de små. Man kan få tid til å snakke med venninner mens man lar babyene leke med hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Sosial med baby - dette kan du gjøre! 

Babymassasje = bortkastede penger?

Men ikke alt falt i smak hos Ingvild heller, og babymassasjekurset var en av de aktivitetene hun i ettertid ser på som unødvendig. 

– Det er kostbart i forhold til de andre aktivitetene, og jeg følte ikke at vi fikk så mye ut av det, sier hun.

– For det første var det så kaldt i lokalene at døtrene våre ble utilpass. For det andre var massasjen så komplisert at det var vanskelig å gjøre det hjemme uten veiledning. For det tredje så ser jeg at Alexandra elsker at jeg gir henne massasje, og det er en fin stund med mulighet med mye samspill. Men jeg trenger ikke bruke noen spesiell teknikk, sier hun. 

Man kommer lett i kontakt med andre mødre gjennom babyen, sier Ingvild.
Man kommer lett i kontakt med andre mødre gjennom babyen, sier Ingvild. Vis mer

Viktig for å motvirke ensomhet

– Jeg ønsket å delta på aktiviteter med babyen for å knytte sterkere bånd mellom oss. For meg var det også viktig å unngå “Ensomhetsmonsteret” som sniker seg på om man ikke kommer seg ut døren og treffer andre, sier Kristine. Hun er mamma til Ask Arkimedes på 5,5 måneder og relativt nyinnflyttet i Gjøvik by. 

Kristine har så langt deltatt på babysvømming, barselgruppe, babykino og barnevognteater. Den aktiviteten hun satte størst pris på var barselgruppen, som hun faktisk måtte sette sammen selv. 

– I Gjøvik kommune arrangerer helsestasjonen ikke barselgrupper og det var et stort slag for meg. Jeg hadde gledet meg til å få treffe andre i samme situasjon, forteller hun.
– Nå var det heldigvis slik at helsesøsteren hjalp til allikevel og skaffet meg noen navn til andre som kunne være interesserte i å starte en gruppe. Så tok jeg ringerunden og i tillegg la jeg ut kontaktinformasjon på babyforum, sier hun.

Babykino med oldemor på slep

Kristine har vært veldig fornøyd med alle babyaktivitetene hun har testet, og hun er enig i at babysvømming var noe av det beste. – Babysvømmingen har vært fantastisk for Ask og han har utviklet seg og blitt trygg i vannet, sier hun og forteller at også babykino har vært flittig besøkt. – Jeg har aldri sett så mange kinofilmer som jeg har gjort de siste fem månedene. Vi har vært på det meste og jeg er oppdatert på det siste, sier hun. 

– Vi har også hatt mulighet til å dra sammen med Ask sin oldemor og fått verdifull tid sammen med henne. Hun er en sprek dame på 93 år som det er en fornøyelse å gå på kino med. Hun måtte nok innrømme at filmen “The Session” var litt i grenseland, men hun var glad hun hadde sett den, sier Kristine med et smil. 

– Barnevognteater ble også en stor opplevelse. Vi reiste to timer med toget for å komme oss til Det Norske Teater. I salen var det skriking og babling fra en hel haug med babyer. At skuespillerne klarte hele stykket med lys i salen og de lydene, det er helt vanvittig imponerende, forteller Kristine. 

Viktig å være sosial med andre foreldre

Selv om de tre mødrene har ulike erfaringer med de forskjellige aktivitetene, er de alle enige i at det er verdt å være med på noe og at hver enkelt må finne ut hva som passer dem best. 

Kristine tok selv initiativ til å treffe andre mødre.
Kristine tok selv initiativ til å treffe andre mødre. Vis mer

 

– Jeg husker at jeg den første tiden etter at Ask var født, gikk rundt og jaktet litt på andre med små babyer, forteller Kristine. – I desperasjon var jeg klar for bare å gå bort og si: “Hei, skal vi leke sammen?”. Babytiden skal være den beste tiden og da er det godt å ha noen andre å dele den med, mener hun.

– Det fine med babyaktiviteter er at alle har noe felles, nemlig at de er opptatt av babyen sin, sier Ingvild. – Så man har alltid noe å snakke med andre om. Og babyene er ofte “icebreakers” fordi de søker kontakt med de andre babyene, og da kommer man lett i kontakt med de andre mammaene, sier hun og Kirsti er helt enig. – I flere av aktivitetene kan man velge å fokusere på seg og sitt eller å ta del i samtalene. Stort sett synes jeg det er lett å bli dratt med inn i det sosiale fellesskapet når man har barn. Man har jo dette barnet felles og det er da veldig lett å komme i prat med andre om ting som omhandler ungene, avslutter hun.

LES OGSÅ: Slik leker du med din baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer