Babyens reflekser

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En nyfødt baby har en rekke bevegelser som ikke er viljestyrt, men automatiske reflekser. Babyens reflekser er instinktive reaksjoner som hjelper den nyfødte til å overleve. Refleksene forsvinner i løpet av det første leveåret. Her kan du lese om de ulike refleksene.

Refleksene sier noe om hjernens funksjon, og det er derfor barnelegen undersøker barnets reflekser på kontroll på barselavdeling og på helsestasjonen.

Moro-refleksen
Hvis barnet blir overrasket av en plutselig lyd (som f.eks. at noen nyser høyt) eller føler at underlaget svikter, slår det kraftig ut med armer og ben og folder dem så sammen igjen mot brystet.

Hvis du hadde hatt pels, ville denne bevegelsen gitt mening. Da kunne babyen slå armer og ben rundt deg, og klamre seg fast i pelsen din. I dag er refleksen ganske meningsløs, og den finnes igjen i bare ufullstendig form hos babyen. Selv om denne bevegelsen og stillingen har gått tapt, er restene av den likevel av en viss verdi fordi den er et varsel til foreldrene om at babyen plutselig føler seg utrygg.

Moro-refleksen sitter ikke i så lenge. Den er som regel helt borte når barnet er 3-4 måneder gammelt.

Griperefleksen
Hvis du presser fingertuppene inn i håndflaten til en baby, vil de små fingrene gripe rundt fingeren din med et overraskende kraftig tak. Dette grepet er så sterkt at hele kroppen kan bli hengende i luften, mens bare de bøyde fingrene bærer vekten. (Anbefales ikke å prøve!)

Denne refleksen gir heller ikke lengre noen mening, men en påminner om den evolusjonsmessige forandringen vi har vært gjennom.

Det varierer mye når denne refleksen forsvinner. Hos nyfødte som vokser fort kan den forsvinne på noen uker, men den skal være helt forsvunnet ved 6 mnd. alder. Det kommer en pause før babyen når neste utviklingsstadium - å gripe viljestyrt.

Skremmerefleksen
Oppstår ved høy eller uventet støy i nærheten av babyen. Babyen stivner i kroppen, skuldrene trekkes opp og armene farer i været som et forsøk på å verge seg mot et eller annet angrep. Dette er like mye en beskyttende reaksjon som en refleks, og denne forsvinner ikke i løpet av de første månedene, slik de andre refleksene gjør, men forblir hele livet, og kan faktisk bli sterkere i voksen alder.

Babinski-refleksen
Stryker man over fotsålen til babyen vil han reagere med å sprike med tærne og vri foten innover. Dette skyldes at babyens nervesystem ikke er fullt utviklet ennå. en gang mellom 6-18 måneder vil barnet kunne krølle tærne sammen viljestyrt.


Gårefleksen
Når en baby holdes oppreist med støtte under armene, gjør han gåbevegelser som om han forsøker å gå. Denne refleksen forsvinner ved omlag 2 måneders alder, og er babyens første av 6 stadium for å lære å gå

Søkerefleksen
En helt avgjørende automatisk handling forut ammingen. Babyen vender hodet og gaper mot enhver myk overflate som kommer i kontakt med kinnet. Brystvorten, huden på brystet eller en lett berøring med finger på kinnet kan fremkalle refleksen. Denne refleksen kan være nyttig når moren vil at barnet skal vende seg mot brystet for amming. Stryk med en fnger på babyens kinn på den siden du vil skal vende seg mot brystet.

Sugerefleksen
Sugerefleksen er på plass allerede i fosterlivet. Du har kanksje sett ultralydbilder av fostre som suger på fingeren i mors liv? Etter fødslen blir sugingen stimulert av alt som berører munnviken. Dette setter babyen i stand til å suge hardt for å få melk enten fra brystet eller en flaske. Refleksen erstattes av viljestyrt suging ved 2-3 måneders alder.

Fekterefleksen
Også kjent som "Tonisk halsrefleks". Denne refleksen er kanskje vanskeligere å bli klar over fordi det er sammensatte bevegelser hos babyen. Denne refleksen inntreffer når babyen ligger på ryggen. Hvis babyen snur hodet til den ene siden, slår hun samtidig ut med armen og benet på samme side av kroppen. Samtidig bøyer hun armen og benet på motsatt side. Refleksen kan enten være tilstede fra fødsel, eller dukke opp i løpet av de første 2 månedene. Den forsvinner etter cirka 4 måneder.


Skrevet av: sykepleier Elisabeth Lofthus. Foto: Istockphoto.com.
Kilder: "Pediatri og pediatrisk sykepleie" Markedstad, Grønseth, Fagbokforlaget 1998
"Baby - et underverk", Desmond Morris, Gyldendal 2008
"Cappelens store bok om barnet", Nina Misvær (red), cappelen 2005

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer