Babyfotografering: Slik tar du proffe bilder!

Foto: Tone Haldorsen
Foto: Tone Haldorsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fotograf Tone Haldorsen: Slik blir babybildene dine bedre.
Fotograf Tone Haldorsen: Slik blir babybildene dine bedre. Vis mer

Fotograf viser deg hemmelighetene bak de gode babybildene.

Alle ønsker fine biler av sin nyfødte baby, og ikke minst når babyen blir litt større. Mange velger å gjøre dette hos en profesjonell fotograf, men det er ikke sikkert du trenger å bruke penger på dette. Her deler fotograf Tone Haldorsen, fra Haldorsenfoto, tips om hvordan du kan ta bedre bilder av babyen din hjemme med ditt eget kamera!  

LES OGSÅ: Apper for baby 

Nyfødtfotografering:

Vent et par uker 
Det beste er å vente til babyer er 1-2 uker gammel.

Mange babyer er litt rynkete og urolige etter fødselen, så en uke eller to får frem de søte babytrekkene og gjør babyen roligere foran kamera. 

Et par uker gammel - perfekt tidspunkt for nyfødtfotografering! Foto: Tone Haldorsen
Et par uker gammel - perfekt tidspunkt for nyfødtfotografering! Foto: Tone Haldorsen Vis mer

 

Naturlig lys
Ta bilde i et lyst rom med store vinduer om mulig. Jo mer naturlig lys, jo bedre er det. Velg det lyseste rommet i boligen, helst med lyse vegger i tillegg til mye lys. Velg et tidspunkt på dagen da sola ikke skinner direkte inn, men når hele rommet er «jevnt» opplyst.

Bruk naturlig lys! Det blir bedre bilder av sånt. Foto: Tone Haldorsen
Bruk naturlig lys! Det blir bedre bilder av sånt. Foto: Tone Haldorsen Vis mer

 

Unngå bliz hvis du kan
Blits kan være din verste fiende når du tar bilder, men også din beste venn.  Unngå blits om du kan, og bruk heller det naturlige lyset i rommet. Om du må bruke blits er det lurt med en ekstern blits med softbox på. Denne gjør at lyset sprer seg mer jevnt, og gir et mykere lys. Det er også lurt å vri blitsen opp i taket eller litt opp på veggen så lyset reflekterer derfra og ned på babyen. Direkte blits blir i de fleste tilfeller ikke bra da det gid et veldig hardt lys og mye skygge.

Ikke alle bilder må være sylskarpe! Et mykt lys og fokus gir et drømmende uttrykk. Foto: Tone Haldorsen.
Ikke alle bilder må være sylskarpe! Et mykt lys og fokus gir et drømmende uttrykk. Foto: Tone Haldorsen. Vis mer

 

Bruk nøytral bakgrunn
Nøytral bakgrunn er veldig greit å bruke. En hvit/lys vegg, et hvitt eller sort laken (eller den fargen du vil ha på bakgrunnen) skaper et rent og rolig bilde. Mye mønster og forstyrrelser kan stjele fokus fra babyen, og kan bli slitsomt å kikke på i lengden. Om du bruker photoshop o.l. er det dessuten vanskeligere å redigere bilder med mønstrete bakgrunn enn en ensfarget bakgrunn. Vil du ha helt sort/hvit/farget bakgrunn er det en fordel å legge et teppe/pledd i samme farge som veggen på gulvet som babyen kan ligge på. 

LES OGSÅ: Bedre barnebilder

Lek med ideer, men ikke overdriv
Vær kreativ, men ikke ta helt av! Tenkt ut på forhånd hvordan babyen skal være på bildet. Sovende, våken, med klær, uten klær, rekvisita, ikke rekvisita? Noen liker å kle opp babyen i forskjellige kostymer, hatter, hårbånd og lignende, mens noen liker det rent og enkelt. Skal babyen ligge i sengen sin eller på et skinnpledd? Lek med ideer, hent inspirasjon fra diverse fotosider, men tenk på at en liten baby er uforutsigbar og er ikke alltid enig med fotografens ideer. Mitt beste tips er å gjøre det så enkelt som mulig. Få frem babyen, ikke tingene rundt. 

Noen ganger kan også en flott bakgrunn bidra til et flott bilde. Foto: Tone Haldorsen.
Noen ganger kan også en flott bakgrunn bidra til et flott bilde. Foto: Tone Haldorsen. Vis mer

 

Babyen er sjefen!
Bruk god tid. Babyer bryr seg ikke om at du vil ha et bra bilde, så det beste er å sette av god tid rett etter amming/bleieskift, når babyen sover eller når babyen er rolig og fornøyd. Ingen liker å bli tatt bilde av når man ikke føler seg i toppform! Skal du ha flere settinger er det lurt å ta pauser imellom så babyen får roet seg.

LES OGSÅ: Snakk babyspråk!  

Ta mange bilder!
Jo flere bilder du tar, jo lettere er det å finne noen du er fornøyd med. Mengden bilder du føler du trenger kommer an på hvor godt du kjenner kameraet ditt, og hvor trygg du er på bildene du tar. Husk at bilder som ser bra ut på kameraskjermen kan se helt annerledes ut på data- og tv skjerm. 

Lær kameraet ditt å kjenne.
Når du kjenner kameraet er det lettere å ta gode bilder. Blenderåpning, ISO og lukketid er alle sammen elementer som hjelper deg om du vet hvordan du bruker dem, men det er ikke feil å bruke automatiske innstillinger om du er tryggere på disse.

Bruk Photoshop eller Lightroom!
Alle fotografer bruker photoshop, Lightroom eller andre redigeringsprogrammer på bildene de tar. Dette er ikke i alle tilfeller for å redigere bildet så mye, men rette opp farger, jevne ut bakgrunnen og skape bedre kontrast. Du trenger ikke mange endringene for å gjøre et flatt bilde til et fantastisk bilde! Det finnes mange guider på bl.a youtube der du blir vist hvordan du kan gjøre det. Du kan også kjøpe bøker som guider deg gjennom det. Man lærer også mye på egenhånd ved å eksperimentere med de forskjellige elementene. 

Photoshop Element er et rimeligere alternativ som for de fleste amatørfotografer inneholder de fleste funksjonene du har bruk for. 

Litt "photoshopping" kan gi flotte effekter. Foto: Tone Haldorsen
Litt "photoshopping" kan gi flotte effekter. Foto: Tone Haldorsen Vis mer

 

Babyfotografering:

Vær rask på avtrekkeren
De samme tipsene for å ta bilder av nyfødte gjelder også for litt større babyer., men med litt større babyer kan du leke deg litt mer med babyens kroppsspråk og særtrekk, og er du rask på avtrekkeren kan du få mange morsomme bilder av babyen. 

Gi babyen noe å leke med
Om babyen har begynt å ake seg eller krabbe gjelder det å gjøre dette morsomt for babyen også. Ha gjerne en leke tilgjengelig som babyen kan leke med, og med nøytral bakgrunn blir det ekstra kule bilder om leken har en sterk farge. Dette skaper kontraster og liv i bildet.

En leke med sterk farge kan gi kule kontraster. Foto: Tone Haldorsen
En leke med sterk farge kan gi kule kontraster. Foto: Tone Haldorsen Vis mer

 

Ikke bare smilebilder
Husk at babyen ikke trenger å se inn i kamera for at bildene skal bli bra! Om barnet er opptatt med andre ting som leken han/hun fikk, en flekk på veggen eller et støvkorn på gulvet kan du fortsatt få gode bilder. Det er ikke kun smil som gjelder! 

Ta bilder i barnets høyde!
Legg deg gjerne på gulvet med kamera foran deg så du får kontakt med babyen. Uansett hvilken vinkel du tar bilde fra er det beste å være på samme høydenivå som barnet. 

Bruk Zoomen!
Lek med zoomen på kameraet! Nærbilder kan bli vel så bra som bilder som har med hele barnet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer