Babygråt bør møtes med umiddelbar trøst

Det er vanlig at babyen har gråteanfall. Foto: Shutterstock.com ©
Det er vanlig at babyen har gråteanfall. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle babyer gråter en del. Noen ganger er det lett å forstå hvorfor; barnet er sultent, trett, for varm, for kald, føler ubehag ved våt bleie, eller rett og slett ønsker din kjærlighet og nærhet. Andre ganger kan det fortone seg som et lite mysterium, men det viktigste er at du er på pletten og tilbyr trøst og kos.

Den viktige trøsten

Å gråte er den eneste måten de minste babyene klarer å kommunisere på. Det er derfor viktig at du er lydhør ovenfor hva babyen prøver å fortelle deg. Selvsagt er ikke dette alltid lett.

Du bør reagere raskt når babyen gråter. Hvis babyen opplever å bli ignorert vil det oppleve dette som svært negativt. Et nyfødt barn har ennå ikke lært å skille seg selv fra omgivelsene. Det skal nå lære om seg selv og sine nærmeste omsorgspersoner. Hvis det opplever å ikke få svar på sine forsøk på kontakt vil dette kunne gjøre at barnet får et vanskelig forhold til seg selv og andre i fremtiden. Det vil vende fortvilelsen mot seg selv.

Les også: 16 grunner til babyens gråt

Det har blitt mye forsket på hvordan mødre forholder seg til barnets gråt vil virke inn på barnets adferd. Mødre som reagerer raskt på barnets gråt har en tendens til å få barn med gode kommunikative egenskaper, både når det gjelder tale og adferd. Babyer som må ligge mye alene og gråter uten å få svar, gråter oftere og lengre enn babyer som raskt får mye oppmerksomhet.
Enkelte tror at hvis en alltid trøster babyen når den gråter, vil barnet bli bortskjemt. I barnets første leveår vil det ha stort behov for kjærlighet, omsorg og oppmerksomhet, og det er umulig å skjemme bort et barn ved å vise det oppmerksomhet når det trenger det.

Gode råd om at barnet trenger å skrike for å få utvikle lungene sine ligger det også lite sannhet i. Dette er feil. Lungene vil utvikle seg uansett - trøst barnet!

Gråteanfall

Det er vanlig at baby (0-3 mnd) har gråteanfall. Dette opptrer ofte om ettermiddag og kveld. Babyen kan gråte intenst en halv time. Dette gråtemønsteret kan holde på i ukesvis, og du kommer til å bli ganske sliten. Få noen du stoler på til å avlaste dere litt noen timer hvis det blir for ille.
Barnets gråt er en måte å tilpasse seg en verden som er ganske så annerledes enn din trygge livmor. Jo mer omsorg og trøst du gir, jo raskere vil dette gå over.

Kolikk

Hvis babyen har kolikk kan den gråte slik i lengre enn 2 timer. Les mer om kolikk hos spedbarn. Kiropraktorer, akupunktører og andre alternative behandlere tilbyr behandling. Ikke alt er dokumentert som effektiv behandling, men mange foreldre mener å ha funnet hjelp her. Kolikksmertene pleier å avta og bli borte rundt 3 månedersalderen.

Gråt om natten

Hva gjør man om babyen ikke vil roe seg om natten? Det du sikkert allerede har gjort! Bær det i armene dine, tull det ned i et varmt og godt pledd eller prøv å legge noe mykt under barnet. Noen tyr til en liten kjøretur i vognen. Med litt tålmodighet, byssing, synging og rolig gange vil trolig babyen roe seg ned etterhvert.

Babyer som gråter mye om natten vil være en stor følelsesmessig belastning for foreldrene. Du føler deg utilstrekkelig og vil gjøre hva som helst for å få barnet til å stoppe. Ikke bli redd disse følelsene. Det som er viktig er at du prøver å forholde deg rolig - din anspenthet vil forsterke barnets uro. Vokt deg vel for affekthandlinger! Selv om du tenker å kaste babyen i veggen, (noe som er vanligere at nybakte mødre tenker enn du tror!) så gjør du det selvsagt ikke.

Skill mellom sutring og andre lyder babyen lager og gråt. Mange babyer lager lyder i søvne, og noen babyer sutrer litt før de sovner. De fleste foreldre forstår instinktivt forskjell på sutring og gråt.

Det er en del uenighet, både i fagmiljø og blant foreldre, hvordan man skal gå frem for å få gode soverutiner. Noen bruker Ferbers metode, andre sverger til samsoving. Uansett er det en ganske stor enighet om at det de første 3 månedene i barnets liv ikke er realistisk å gjennomføre noe drastisk "søvnregime" og at man ikke skal la nyfødte babyer skrike seg i søvn. Gode rutiner før og ved leggetid kan imidlertid være lurt å innføre tidlig. Les mer om hvordan du kan hjelpe baby med god nattesøvn

 

Hvordan trøste babyen?

Du har sikkert allerede funnet flere metoder som er godt for akkurat din baby. Her er noen flere tips:

  • La babyen oppleve gyngebevegelser. Enten kan du gynge babyen, eller kjøre bil, en vogge eller en gyngestol som skaper bevegelsen
  • Gå eller dans med vekt på det rytmiske. Disse bevegelsene minner babyen om tiden i da den ble vogget i livmoren.
  • Beveg babyen frem og tilbake i armene dine eller i barnesengen.
  • Gå med babyen i en bæresele.
  • Spill musikk med moderat lydnivå. Eller spill selv et instrument hvis du kan.
  • Noen babyer roer seg med jevne lyder som for eksempel vaskemaskinen.
  • Bruk din egen stemme og syng vogge og barnesanger.

Mat, mat, mat!

vis babyen skriker fordi den er sulten - gi den mat med en gang. Barnet regulerer seg selv. La det få pupp når det viser tegn til sult. Glem den foreldede 4-timers regelen. Mange spedbarn trenger pupp oftere. Hvis du har en baby som vil suge hele tiden, og du vet at det ikke er økedøgn, trenger du ikke mate den hver gang. Gi den en smokk?

Avkledning

De 4 første ukene i babyen sitt liv bør du være forsiktig med full avkledning. Noen babyer reagerer på dette med gråt. La babyen beholde noen klesplagg hvis mulig. Dekk babyen til med et håndkle der du har kledt av den.

Smerte

Hvis du oppfatter at babyen har smerter f. eks. øresmerter eller kolikk bør du holde den tett inntil deg og trøste. Snakk beroligende. Prøv å finne ut smertekilden. Sjekk at ingen klær strammer eller sitter vondt. Ved øresmerter vil babyen prøve å berøre øret, evt. slå mot øret. Hvis babyen virker syk, kontakt lege.





Kilder:
Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus og førskolelærer Vigdis O. Lofthus.

- "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 1996.
- "Barnehageboken" red. Martha Elisabeth Landa og Anita Hamremoen. 2001. www.barnehageboken.com
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer