Babyklær

Hvor mye babytøy skal jeg kjøpe inn på forhånd? Foto: Shutterstock.com ©
Hvor mye babytøy skal jeg kjøpe inn på forhånd? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye klær trenger en baby? Spørsmålet er vel kanskje heller: Hvor mye klær og hvor ofte vil du vaske? Babyer gulper mye, har ofte også løs avføring og det kan bli mye søl på klær og sengetøy. Det er også et spørsmål om økonomi. Barneklær koster! Men det er svært stor forskjell i pris ut fra hvor du kjøper tøyet. Kvaliteten varierer sjeldent tilsvarende.

Husk at dere vil sikkert få mye fint babytøy i gave, men sørg for å ha skaffet det aller viktigste på forhånd.

LES OGSÅ: Babyklær: Plaggene du trenger

Tips når det gjelder klær til baby:

Når er det på tide å kjøpe inn babytøy? Mens du gikk gravid begynte du sikkert tidlig å kikke på babytøy, men synes kanskje det var litt tidlig å kjøpe inn sparkebukser og bodyer da du var 6 uker på vei... Det er nok lurt å vente litt lengre. Noen velger å vente til etter ultralyd, hvis de vil vite kjønnet. Mye av babytøyet er ikke kjønnsnøytralt, men dette kommer selvsagt an på øynene som ser. Mange babyjenter kler utmerket godt lyseblått! Vent ikke til siste øyeblikk med å anskaffe babytøyet. Kjøp det mens du fremdeles har krefter til å kose deg med det. 

Her er en oversikt over hva en baby trenger av klær:

  • 6-8 bodyer. Korte eller lange ermer? Tilpass etter årstiden. Tenk på om du skal bruke en genser over. Om sommeren kan det bli for varmt å ha både langermet body og genser utenpå.
  • 4-5 trøyer/gensere
  • 4-5 sparkebukser
  • Strømpebukser til kalde årstider
  • 4-6 pyjamaser (fordel med hel dress)
  • Bomullsjakke eller en strikkejakke
  • En varmere jakke (igjen tilpass etter årstiden)
  • 3-6 babysokker (Forsvinner fort!)
  • To babytepper. Babyteppe i ull er varmeregulerende.
  • Lue og votter i vinterhalvåret
  • Sommerluer til babyen. Tynn bomullslue som dekker ørene. Til litt større babyer som kan sitte, er en solhatt fint å bruke.
  • Utedress

Lurt å tenke på ved innkjøp

Todelte sett har en tendens til å gli ifra hverandre, slik at babyens mage blir bar. Når barnet er så stort at det kan være ute å leke, spesielt om vinteren, er det lett å få snø og skitt inn mellom plaggene, og en kan fort bli våt og kald. Min erfaring er at plagg som sparkebukser og hele dresser er bedre. Bodyer hindrer det samme problem, derfor bruker de fleste babyer i dag body istedenfor trøyer og T-shorter.

Tenk praktisk. Babyklær skal være lette få over babyens hode. Dette er særlig viktig hos nyfødte. De liker ikke å få noe tredd over hodet og kan bli svært redde av dette. Knapping i hals/skulder og konvolutt-åpning på bodyer er praktisk.

Den minste størrelsen vokser babyen raskt ifra. Du kommer til å måtte gjøre stadige innkjøp av baby-tøy etter som det vokser. Gi beskjed til venner og familie hvilke størrelser du ønsker i barsel-gaver, så slipper du å bytte 10 sett babytøy i størrelse 50.

Baby-kjoler til jenter ser utrolig søte ut - vær klar over at dette er et meget upraktisk plagg til baby til hverdags. Som regel ender skjørtet langt opp på magen til babyen, der den kravler på gulvet.

Babyluer og luer til barn 1-2 år er det lurt å ha knyting på. En baby som ligger vil fort ha luen bak frem, når det beveger hodet. På den annen side vil ofte knyting under barnets hake kunne gnisse og irritere huden. Når babyen er ligger lunt nede i vogna og du kjenner at den blir varm og svett på hodet, kan du trygt la den ligge uten lue.

En større baby og små barn vil fort rive av seg luen hvis det ikke er knyting under haken. Det første leveåret bør alltid babyen ha på seg lue, også om sommeren. Dette for å beskytte mot solstråler og vind.

Tenk at babyen skal skifte bleie mange ganger daglig. Klærne bør være lette å ta av og på. Noen sparkebukser og hele dresser har trykk-knapper i skrittet. Praktisk!

Pass på at babyklærne ikke har detaljer som kan gnisse og skape irritasjon på huden. Eks. glidelås inn til huden. Store trykk-knapper osv.

Babyer skal ikke ha sko. Løstsittende tøfler med myke såler kan benyttes, men vanlige sokker er like bra. Når barnet begynner å reise seg opp og begynner å gå kan sokker med anti-sklimateriale være lurt. Les mer om dette: Barn og sko.

Vask av barneklær:
Tenk på at det er en fordel at i hvert fall bodyer kan vaskes på litt hard varme - 60 grader. På mange plagg til baby/barn står det anbefalt vask 40 grader. Spør i butikken du handler om plaggene allikevel kan vaskes på 60 grader, ofte tåler de dette.
Det er sjeldent at barnegulp og avføring ikke blir borte av vask på 60 grader. Min erfaring er at det i dag ikke er mye babytøy å kjøpe som kan vaskes på 90 grader. Når det gjelder tran derimot, kan det bli gule gjenstridige flekker på lyst tøy. Kanskje en liten myk smikke vil hindre at tøyet søles til hvis barnet benytter denne en halvtime etter traninntaket?
Barnetøyet bør vaskes med et mildt vaskemiddel. Babyhud har ofte tendens å bli irritert av sterke vaskemidler og skyllemiddel.

Ullundertøy

Ullundertøy sparer barnet for mange lag med klær i vinterhalvåret. Ull kan være bra til barn, nettopp fordi de ikke alltid kjenner eller klarer å si fra selv om de er kalde eller varme, og fordi ull i seg selv er varmeregulerende. Ull har små fibrene som setter luften i bevegelse til passe temperatur.  

Tenk sikkerhet!

Babyklær skal ikke ha løse detaljer, knapper som kan løsne og bli livsfarlige om babyen putter dem i munnen. Sjekk i allefall godt etter før du har på babyen slike plagg at knappene sitter godt fast.
Et annet farlig moment på babyklær er snorer. Disse er rett og slett livsfarlige! Klipp vekk, dra dem ut, leveres gjerne til personalet i butikken med tydelig beskjed om hvorfor! Det finnes dessverre eksempler på barn som har blitt kvalt på grunn av snorer i klærne.

HUSK: alt nytt babytøy og sengetøy MÅ vaskes før bruk! Dette for å fjerne kjemikaler etter produksjonsprosessen, og støv fra butikk og transport, som alle kan være allergifremkallende.

   

Størrelseguide:

Størrelse 40 - prematur (for tidlig født) baby
Størrelse 50 - nyfødt baby
Størrelse 56 - baby 1 måned
Størrelse 62 - baby 3 måneder
Størrelse 68 - baby 6 måneder
Størrelse 74 - baby 9 måneder
Størrelse 80 - barn 1 år
Størrelse 86 - barn 18 måneder
Størrelse 92 - barn 2 år

Størrelsene 40, 45, 50, 56 osv. er centilong, altså lengden på barnet.

Sjekk alltid om tøyet krymper i vask, er det angitt 5% eller mer, kjøp en størrelse større. Noen krymper til og med en hel størrelse! Alder i forhold til centilong er veiledende, noen barn er større, andre mindre enn denne tabellen tilsier. Det er hyggelig med minst ett sett i nyfødt-str. som passer akkurat, et tips kan være å ta med ett sett også i størrelsen over, til fødeavdelingen, så er man jo sikker.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer