Babymassasje

Babymassasje
Publisert
Sist oppdatert

Babymassasje er en videreføring av gamle tradisjoner. Til alle tider har foreldre vugget, båret og kjærtegnet sine barn. Men det er først de senere årene norske foreldre har fått øynene opp for babymassasje, denne unike og nære måten å være sammen med barnet sitt på.

Selv om babymassasje er forholdsvis nytt i Norge, så har andre kulturer, for eksempel India, overført kunnskapen om babymassasje i generasjoner. Massasjen er en naturlig del av spedbarnsomsorgen, som mor overfører til datter.
På mange måter kan en si at babymassasje er en videreføring av det naturlige behovet for å holde om, kjæle og leke med barnet sitt.

Babymassasje er kjærlig berøring, noe som er like viktig som mat og søvn i barnets utvikling. Når vi masserer er det intens direkte kontakt mellom foreldre og barn, der ikke bare berøringen – men øyekontakt, småprating og sang er andre viktige elementer.

”Det gode samspillet med moren gir trygge barn som utforsker verden og lærer godt. De fungerer bedre sosialt, og vi tror at de som opplever sensitive samspill, selv utvikler mer innlevelse med andre.”
Kari Killèn, forsker (Aftenposten 17.juni – 2002)

Hvorfor babymassasje?
Gjennom babymassasjen opplever foreldre et nytt forhold til barnet sitt, og barnet lærer å kjenne sine foreldre. Det nære forholdet mellom dem fordypes og utvikles, noe som gir følelsesmessig stimulans. Babymassasjen hjelper også foreldrene til å bli mer bevisste barnets kroppsspråk. Babymassasje har derfor vist seg å være enestående i situasjoner der hjelp til oppretting/gjenoppretting av et slikt nært forhold er nødvendig, for eksempel ved adopsjon.

Den babymassasjen som læres bort i Norge, er utarbeidet av heter Vimala Schneider McClure fra USA. Hun har satt sammen strykninger fra tradisjonell indisk massasje, klassisk svensk massasje og reflexologi.
Strykningene blir gjort både på ben, armer, rygg og mage, samt på ansikt/hode. Noen av strykningene retter seg mot spesielle ”problemer”, for eksempel ulike strykninger på magen som hjelper for kolikk.
Massasjen er myk, kjærlig og rytmisk, og samspillet mellom barnet og den som masserer vektlegges.

Hvordan reagerer babyen på massasje?
De fleste som har hørt om babymassasje i Norge, forbinder dette med kolikk og magesmerter.
”Skal ikke massasje være bra for kolikkbarn?” – ”Jo, massasje er bra for det også!” Men for å ”forstå” babymassasje er det en fordel om man er utdannet både i antropologi, fysiologi, psykologi , anatomi osv……. Men hvor mange av oss er det?
For å forklare litt bedre: kroppen er utrolig kompleks, og et svært interessant fenomen – som rett og slett ikke lar seg forklare på noen ganske få linjer. Hele tiden skjer det ting i kroppen, om vi sover, spiser, løper eller snakker. Kroppen er som en maskin som går og fungerer alt ettersom hva vi gjør med den. Gjør vi en ting, påvirker det andre prosesser i kroppen som setter i gang nye - og slik fortsetter det, om vi er voksne eller barn.

Likevel, kort sagt kan man si at mye av massasjens effekter relateres tilbake til kroppens produksjon av såkalte ”gode hormoner” (gode hormoner er de som gjør oss rolige og avslappet). Et av de viktigste av disse hormonene er oxytosin. Når vi masserer lett øker produksjonen av dette hormonet – både hos barnet og den som masserer – og mer oxytosin gjør oss rolig og avslappet, som igjen fører med seg trøtthet, trygghet, avslappet åndedrett, roligere puls osv.
Hos det barnet som blir massert, skjer i tillegg en stimulering av hele lymfesystemet og en styrkende og regulerende effekt på åndedrett og blodsirkulasjon. Påvirkningen av fordøyelsessystemet (mage og tarmer) skjer både i form av økt næringsopptak, samt at massasjen kan lindre kolikk – og magesmerter. Den lette massasjen frigjør muskelspenninger og får barnet til å slappe av – noe som selvfølgelig kan være til nytte hos barn som har søvnproblemer.

Det blir nesten som en spiral – der en ting (massasjen), medfører noe annet (økt oxytosinproduksjon) – som igjen hjelper for det tredje (rolig, avslappet) osv. Under babymassasjen stimuleres ikke bare det fysiske/kroppslige som hovedskalig er nevnt hittil. Barnets sanser blir også stimulert under massasjen. Syn, hørsel, berøring og lukt er alle viktige ”ingredienser” i massasjen. Øyekontakten du oppnår med barnet, reglene/sangene, bevegelsene og oljen er alle med på å utvikle ditt forhold til barnet – men også barnets psyke: forholdet til den som masserer og til deg selv.

Babymassasje i de tidlige månedene av barnets liv er svært gunstig meds tanke på at barnet da forbereder seg til oppreist stilling, bevegelse, det lærer omgivelsene å kjenne og ikke minst: de blir bevisst sin egen kropp.
Massasjen har med andre ord effekter som både er gunstige for den fysiske (åndedrett, mage/tarm) og psykiske (forholdet til mor/far, slappe av = trygghet) utviklingen hos barnet. Les mer om babymassasje på BIN (Babymassasje i Norge)

Av: Anne Hestness Trommestad

Anne Hestness er opprinnelig sykepleier, og har utdannelse som klassisk massør i 1998, og i instruktør i babymassasje i 1999 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer