Babysang på aldershjemmet: - Det skjer noe helt magisk når eldre møter babyer

Sang skaper et varmt møte mellom generasjonene

BABYSANG: Babysang er et gratis tilbud som gjerne arrangeres av lokale menigheter eller foreninger. FOTO: NTB Scanpix
BABYSANG: Babysang er et gratis tilbud som gjerne arrangeres av lokale menigheter eller foreninger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er tydelig at de eldre synes det er stas med litt sang og liv. Det fineste øyeblikket var da en av damene på 97 år spurte om hun fikk holde Jacob.

– Han lå i fanget hennes og koste seg, og hun ble så rørt og glad at hun begynte å gråte, forteller sier Astrid Yirrell (29).

Sammen med sønnen Jacob (7 mnd) har hun deltatt på generasjonssang med eldre på Sofienberghjemmet i Oslo, arrangert av Paulus og Sofienberg menighet.

RØRENDE: Det er ikke uvanlig å se at noen sitter med en liten tåre i øyekroken, forteller sangpedagog Mari-Kjersti Tennfjord som leder generasjonssangen for Paulus og Sofienberg menighet. Foto: Privat.
RØRENDE: Det er ikke uvanlig å se at noen sitter med en liten tåre i øyekroken, forteller sangpedagog Mari-Kjersti Tennfjord som leder generasjonssangen for Paulus og Sofienberg menighet. Foto: Privat. Vis mer

En til to ganger i måneden inviteres foreldre med barn i alderen 0-15 måneder til sangstund sammen med de eldre. Generasjonssang er en slags videreutvikling av babysangkonseptet, hvor foreldre møtes for å synge kjente norske barnesanger, rim eller regler.

Babysang er et gratis tilbud som gjerne arrangeres av lokale menigheter eller foreninger. I den senere tid har stadig flere valgt å flytte babysangtilbudet til aldershjem.

KOSER SEG: Astrid Yirrell og sønnen Jacob synes flere småbarnsforeldre burde delta på generasjonssang. Foto: Privat.
KOSER SEG: Astrid Yirrell og sønnen Jacob synes flere småbarnsforeldre burde delta på generasjonssang. Foto: Privat. Vis mer

Svært godt mottatt

Astrid forteller at hun opplever å bli veldig godt tatt imot av de eldre når de kommer til aldershjemmet.

– De viser interesse i barna, spør hvor gamle de er og hva de heter. Og de peker og smiler når babyene ruller rundt på gulvet.

– Generasjonssang gleder de eldre, men det har også gledet meg og Jacob, smiler hun.

LES OGSÅ: Babyaktiviteter - er det verdt pengene?

Engasjerer de eldre

Mari-Kjersti Tennfjord er sangpedagog og har drevet babysang for Paulus og Sofienberg menighet i flere år. For noen måneder siden ønsket de å teste generasjonssang.

– Det er veldig herlig å se hvor engasjerte de eldre bli i stunden. Jeg blir like rørt hver gang jeg arrangerer generasjonssang, for det er alltid noen som sitter der med en tåre i øyekroken, forteller hun entusiastisk.

Under generasjonssangen sitter foreldrene på matter med babyene sine. Rundt dem sitter de eldre og følger nøye med på det som skjer. For å engasjere de eldre og skape kontakt på tvers av generasjonene, velger Tennfjord musikk som både foreldrene og de eldre kjenner godt.

– Som gamle vuggesanger, sangleker eller Alf Prøysen viser. De eldre synger med, klapper i hendene eller er med på bevegelser og viser en veldig tilstedeværelse, sier hun.

– Da vi først startet opp med dette, tenkte jeg en del på om det kunne bli for barnlig for de eldre. Men det har jeg funnet en god balanse på og nå vil de nesten ikke tilbake til avdelingen igjen etter at vi er ferdige, sier hun.

Lar de eldre få hilse på babyene

Hun synes det er spesielt kjekt å se hvor raust foreldrene «deler» av barna sine med de eldre.

– Det er fint å se hvordan foreldrene lar de eldre få hilse på babyene deres. Noe som skjer naturlig når de ser entusiasmen de eldre har. Det er en herlig stund, også for barna og foreldrene som får være i bevegelse, kjenne berøring og nærhet gjennom musikken. Etter sangen kan barna få krabbe rundt på mattene og leke med instrumentene, mens foreldrene tar seg en kopp kaffe.

LES OGSÅ: Sjekk hva disse fedrene bruker pappapermisjonen til!

ENGASJERER: Beboerne ved Sofienberghjemmet deltar gjerne med sang og bevegelser. Foto: Privat.
ENGASJERER: Beboerne ved Sofienberghjemmet deltar gjerne med sang og bevegelser. Foto: Privat. Vis mer

- Vekker noe som ikke blir vekket til daglig

At dette er et populært tilbud hos de eldre, bekreftes av Kristine Thomassen, kultur- og frivillighetsleder ved Sofienberghjemmet.

- Det skjer noe helt magisk når eldre møter babyer. Vi har flere tiltak for å bedre trivselen blant beboerne og dette er helt klart noe de har stor glede av, sier hun.

BRA TILTAK: De eldre har stor glede av dette tilbudet, forteller Kristine Thomassen ved Sofienberghjemmet. Foto: Privat
BRA TILTAK: De eldre har stor glede av dette tilbudet, forteller Kristine Thomassen ved Sofienberghjemmet. Foto: Privat Vis mer

Thomassen mener det viktigste er at generasjonssangen vekker noe i de eldre som ikke blir vekket til daglig.

- Stemmene deres blir annerledes, de lager grimaser, gjøgler og tuller. Det ligger jo i menneskets natur å snakke sånn med babyer. Dette gjelder også mange av de eldre som har vansker med å uttrykke seg til daglig.

- Et annet aspekt er det å kunne få være den som gir omsorg. Som beboer på et sykehjem er man ofte den som mottar hjelp og omsorg. Da kan det være godt for mange å kunne være den som gir i stedet. Sånn som når de får en baby på fanget som de kan dulle og kose med, sier hun.

Hjelper dem å huske

Flere av beboerne som deltar har demenssykdom. Thomassen sier babyenes besøk kan virke som et erindringsverktøy.

- De kan huske gamle viser og regler, samt at de husker tilbake til da de selv var mor eller at da de passet barn. Man ser at de blir i et godt humør og det smitter over på oss alle.

- Det er jo umulig å være i dårlig humør når man ser mange små babyer ligge på gulvet å sprelle, smiler hun.

LES OGSÅ: Reise med barn til Thailand i ferie eller permisjon? Få med deg disse tipsene på veien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer