Få baby til å sove

Babysengen som etterligner nattlige bilturer

Helt genialt eller nok et overflødig babyprodukt?

SØVNDYSSENDE: For mange foreldre er en biltur et sikkert kort for å få babyen til å sove. Foto: greenland / Shutterstock / NTB scanpix
SØVNDYSSENDE: For mange foreldre er en biltur et sikkert kort for å få babyen til å sove. Foto: greenland / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kan en barneseng som etterligner en bilturs bevegelser, lyder og lys være løsningen for å få babyen til å sovne?

Det tror bilprodusenten Ford som i samarbeid med designer Alejandro López Bravo fra det spanske designstudioet Espada y Santa Cruz, har laget en helt unik babyseng.

Babysengen simulerer nemlig bilens lyder, bevegelse og lysene som danser på utsiden av bilen på nattlige kjøreturer. Alle funksjonene styres fra en app på en smarttelefon.

For øyeblikket er det bare denne ene prototypen som er utviklet, men etter mange henvendelser sier selskapet at de nå vurderer å masseprodusere den noe spesielle babysengen. Se film av hvordan sengen fungerer lengre ned i artikkelen.

LES OGSÅ: Babyutstyret du aldri har hørt om

BABYSENG SOM ETTERLIGNER BILTURER: Mange barn elsker å sove i bilen, men er dette et produkt vi trenger? Foto: Ford Motor
BABYSENG SOM ETTERLIGNER BILTURER: Mange barn elsker å sove i bilen, men er dette et produkt vi trenger? Foto: Ford Motor Vis mer

- Ser ikke så veldig behagelig ut

Søvnekspert Caroline Lorentzen ved Sovehjelp.no synes bilsengen er et morsomt påfunn.

– Foreldre har jo i alle tider benyttet seg av hjelpemidler for å få barna til å sove. Tidligere brukte man vugger og denne sengen er en slags motorisert versjon. Men sengen ser kanskje ikke så veldig behagelig ut, spesielt for de minste. Dessuten ønsker man jo helst at barnet skal klare å sove i en seng som er rolig, for hva skal man for eksempel gjøre om man skal bort eller om barnet skal sove over hos besteforeldrene. Det kan være utfordrende å skulle ta med seg en slik stor og kanskje tung seng over alt.

– En annen klar ulempe er at man lager en vane som må endres når barnet vokser ut av sengen, da spørs det om man synes en slik investering er verdt det, sier hun.

Helt utslitte av å bære og bysse barnet

Lorentzen forteller at hun ofte møter foreldre som er helt utslitte av å bære, løfte og bysse barnet sitt for å få det til å sove. Det er heller ikke uvanlig at enkelte tyr til å trille barnet i søvn om kvelden eller å ta det med på sene kjøreturer i bilen.

– Noen barn sovner bedre i bilstolen, men i tilfeller hvor man kun får barnet til å sove ved å kjøre bil er det som regel en årsak til det. Hvis man har så store utfordringer med søvnen kan det være lurt å ta kontakt med legen sin for å sjekke om noe kan være galt, sier hun.

– Samtidig er jeg opptatt av at foreldre til barn som ikke sover også må passe på sin egen helse. Noen opplever at de bærer og vugger til de får betennelse i skuldre og armer. Da er det på tide å stoppe opp og tenke på hvordan man kan løse dette på en bedre måte. Min jobb er å hjelpe foreldre til å slutte å gi all denne støtten i sovesituasjonen, dette er noe barna må avlæres, sier hun.

- Man kan ikke «jukse barn i søvn»

Jeanette Wegge-Larsen fra Sovecoach.dk sier hun ikke er spesielt stor tilhenger av denne typen produkter.

– Etter min erfaring er det en midlertidig løsning og bare en måte for å skubbe problemet foran seg. Man kan jo ikke «jukse barna i søvn». Etter hvert vil de trenge å være i stand til å kunne sovne på egenhånd, også når de har oppvåkninger i løpet av natten.

– Hvis dette produktet på noen måte skulle gi mening, burde det vært utstyrt med en funksjon som gradvis trapper ned «hjelpen», slik at barnet faktisk ender med å kunne sovne uten bevegelser, lyd og lys, sier hun.

– Men har du noen gang opplevd at foreldre kjører en biltur med babyen for å få den til å sovne?

– Ja det er det mange som gjør, svarer Wegge-Larsen. – I min verden er bilkjøring bare en av mange ulike metoder som kan hjelpe barn med å sovne. Men det er metoder som etterhvert enten tar lengre og lengre tid, blir mer og mer tungvinte eller kanskje ender opp med å slutte å virke. Når barnet blir mer bevisst må man så uansett begynne å trene på sovevaner og dette skjer ofte når barnet er rundt 7-9 måneder gammelt.

– Satt på spissen burde jeg kanskje være glad for denne typen løsninger. For de vil over tid helt sikkert skape flere barn og foreldre som har bruk for min hjelp, spøker hun.

Fått mye positiv respons

Anne Sønsteby, informasjonsdirektør i Ford Motor Norge, forteller at dette er første gang Ford har laget et babyprodukt og at responsen i markedet vil være avgjørende for om de kommer til å sette igang produksjon eller ikke. Foreløpig har de kun fått positive tilbakemeldinger fra foreldre som har hørt om babysengen.

Hun er derfor ikke helt enig i at dette er nok et overflødig babyprodukt.

– Søvnprodukter, som for eksempel en vugge eller uro med og uten lyd, har eksistert siden «tidenes morgen» - og dette kan vel nesten sees på som en avansert, nåtidens vugge. Hvis dette kan bidra til at foreldre i en slitsom småbarnsperiode kan få den søvnen de trenger, så synes vi dette er en glimrende oppfinnelse, sier hun.

Slik fungerer sengen:

Ikke alle søvnhjelpemidler er like gode

Selv om dette produktet muligens aldri vil bli noe annet enn en pr-jippo fra bilprodusentens side, er dette langt ifra det eneste produktet som retter seg mot desperate småbarnsforeldre med konstant søvnunderskudd.

KK.no har blant annet tidligere skrevet om dukken Lulla som kan absorbere morens kroppslukt og som gir fra seg en lyd som er et opptak av en hvilende mors hjerteslag og puls.

Caroline Lorentzen forteller at hun ikke er like begeistret for alt som finnes på markedet av søvnhjelpemidler for små barn.

– Noen av disse produktene koster en god del og er helt unødvendige da man kan bruke det man har hjemme. Man trenger for eksempel ikke et lys som blinker i sengen, da barn ofte sover veldig godt og tungt i et lett opplyst rom i nærheten av stemmene til foreldrene sine, sier hun.

Jeanette Wegge-Larsen forteller at hun også har hørt om flere ulike søvnhjelpemidler til babyer, blant annet produkter som etterligner lyder og bevegelser fra livmoren.

– Men de er jeg heller ikke særlig tilhenger av. Jeg tror mest på det å hjelpe barn til å forstå at verden er et trygt og godt sted å være, at foreldrene alltid kommer tilbake for å trøste og hjelpe når det er nødvendig, og at de lærer at i livet utenfor livmoren står sengene stille, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Pappabloggerne - dette mener vi om babyutstyr

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer