Babyshower for fedre

Ny trend i USA! Vil babyshower for fedre også bli en hit i Norge?

BABYSHOWER FOR FEDRE: Bleier og øl er de to viktigste ingrediensene på disse festene! Foto: NTB Scanpix
BABYSHOWER FOR FEDRE: Bleier og øl er de to viktigste ingrediensene på disse festene! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at den amerikanske tradisjonen med å arrangere en babyshower for den kommende mor holder på å få et godt fotfeste her i Norge.

Dette til tross for at mange er skeptiske og heller mener vi bør holde oss til den gamle norske tradisjonen med å gi sengamat.

Nå er imidlertid en ny type babyfest på vei opp i USA – et såkalt «Dadchelor Party». Kommer dette til å slå like godt an her?

Hedrer den kommende far

Langbord med rosa eller blå pynt, lekre muffins og bleiekaker er vanlige innslag på en babyshower og gutta blir som regel bedt om å holde seg langt unna.

Men fortjener ikke den kommende far også å bli hedret?

Det er det mange som mener og i USA arrangerer de stadig oftere et «Dadchelor Party», et ordspill på «bachelor party» (utdrikningslag). Som navnet tilsier er dette en fest rettet mot den blivende far.

LES OGSÅ: Slik arrangerer du babyshower

FEDRE PÅ DADCHELOR PARTY: Festleker er en essensiell del av en typisk pappafest. Foto: Julie Partin / Aishwarya Advani
FEDRE PÅ DADCHELOR PARTY: Festleker er en essensiell del av en typisk pappafest. Foto: Julie Partin / Aishwarya Advani Vis mer

HAR ARRANGERT MANGE PAPPAFESTER: - «Dadchelor Parties» er kommet for å bli, mener Anthony Diaz. Foto: Privat
HAR ARRANGERT MANGE PAPPAFESTER: - «Dadchelor Parties» er kommet for å bli, mener Anthony Diaz. Foto: Privat Vis mer

- Handler mest om bleier og øl

Selv om man på en Dadchelor fest også finner innslag av praktiske gaver til babyen, er den som regel ikke riktig så sukkersøt som en typisk babyshower.

– Det handler mest om øl, bleier og «dudes», sier Anthony Diaz med et smil.

Han står i spissen for eventselskapet Anthony & Stork som spesialiserer seg på «high end» babyshowers.

Men for noen år siden begynte han å få oppdrag om å lage fester også for kommende fedre. Gjennom konseptet The Diaper Party Box selger han partyprodukter og arrangerer alt fra små uformelle hagetreff til grandiose fargekoordinerte og temabaserte selskaper.

– Vi holdt den første pappafesten i 2009 og innså raskt at dette var noe som var kommet for å bli, forteller han.

LES OGSÅ: Sjekk hva disse fedrene bruker permisjonen sin til!

PARTY DEKOR: På pappafestene serveres det helst sterkere saker... Foto: Nina Healy
PARTY DEKOR: På pappafestene serveres det helst sterkere saker... Foto: Nina Healy Vis mer

Helst hamburgere 

Diaz forteller at pappafestene ofte kan ha tema basert på den kommende fars interesser, for eksempel amerikansk fotball eller poker. 

Men de mest nødvendige ingrediensene for et perfekt Dadchelor Party er ifølge Diaz kompiser, øl, småretter og grillede hamburgere.

– Når du så har maten og drikken klar, vil du ha minst en eller to selskapsleker. Det kan være å ta på bleier på en ballong, barnevognrace eller et klassisk drikkespill.

– Målet med festen er at den nye pappaen skal få være sosial og nyte en ettermiddag med venner, samtidig som han får bleier til den nye babyen.

LES OGSÅ: 12 vanvittige ting foreldre gjør for barna sine

BLEIEKAKE: Også populært på Dadchelor festene, men helst med et par ølbokser i midten...  Foto: instagram.com/bexxandthecity/
BLEIEKAKE: Også populært på Dadchelor festene, men helst med et par ølbokser i midten... Foto: instagram.com/bexxandthecity/ Vis mer

MUFFINS OG KAKER FOR GUTTA: Muffins med «baby bæsj» og en marsipankake formet som en tåteflaske med Corona. Foto: Paula Wilfinger/Crysell
MUFFINS OG KAKER FOR GUTTA: Muffins med «baby bæsj» og en marsipankake formet som en tåteflaske med Corona. Foto: Paula Wilfinger/Crysell Vis mer

Får bleier til flere tusen kroner

Basert på sine egne salgstall, kan Diaz bekrefte at Dadchelor fester blir mer og mer populære i USA. – Salget av invitasjoner har økt med 160% siden i fjor og vi har 200% flere oppdrag om å avholde denne typen fester, sier han.

Men han tror ikke populariteten bare skyldes at fedrene får en god unnskyldning til å ta seg en real fest før babyen kommer. For mange blir resultatet av festen også en positiv økonomisk start på foreldrefasen.

– På en gjennomsnittlig pappafest vil den kommende far få mellom 15-20 kasser med bleier og våtservietter. Dette har gjerne en verdi på 700 dollar og vil være en kjempestor hjelp for de nybakte foreldrene, sier han.

BLEIER I STORE MENGDER: Bleier er fast presang på Dadchelor festen og det er ikke uvanlig at den kommende far får bleier til mange tusen kroner. Foto: Anthony Diaz / The Diaper Party Box
BLEIER I STORE MENGDER: Bleier er fast presang på Dadchelor festen og det er ikke uvanlig at den kommende far får bleier til mange tusen kroner. Foto: Anthony Diaz / The Diaper Party Box Vis mer

LES OGSÅ: Hver dag får Eira (6) en ny tegning av pappa  

KJENNER DU NOEN SOM HAR ARRANGERT EN BABYSHOWER FOR FAR I NORGE? TIPS OSS!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer