Vis mer

Babystell for dummies

Publisert

Hvordan steller man en baby? Hvor ofte skal bleier skiftes, hvordan skal huden stelles, hva skal man kjøpe inn av hudpleieprodukter? Hvor mye skal man kle på en baby, og hvor ofte skal en baby bade? Til deg som er grønn - her er en praktisk innføring i babystell.  

Babystell er ingen vitenskap!

Lytt til fornuft og følelse. Båndet mellom barn og foreldre, og den intense oppmerksomhet en nybakt mamma eller pappa viser overfor sitt barn, er i seg selv en god veileder til babystell. Om du er en aldri så rasjonell og jordnær person vil du bli overmannet av følelser for det nyfødte barnet, og følelsene aktiverer handling. Hvis en nyfødt baby gråter reagerer foreldre instinktivt med aktivitet, bæring, rugging, hudkontakt, sjekking av bleie og kontroll av om barnet er for varm eller kald. På denne måten kan vi si at mye kommer av seg selv, men det er også naturlig at førstegangsforeldre har en del spørsmål om praktisk babystell. Det er ikke sikkert at dine instinkter gir klarhet i om tapen på bleien skal være foran eller bak, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Utstyr til babystell 

 

Bleier

Det finnes en mengde bleier på markedet, både engangsbleier og tøybleier. Engangsbleier kjøper du på butikken, og du finner riktig størrelse ved å se på pakke, her oppgis fra - til kilo på barnet. Up and go bleier (trusebleier) egner seg best til litt større babyer som kan krabbe og sitte. Tøybleiene som finnes i dag er langt bedre enn de som ble solgt for noen år tilbake, og er faktisk ikke så arbeidskrevende i bruk.

Bleieskift kan du gjøre hvor som helst, enten på en stellematte, et håndkle på gulvet eller på et stellebord. Siden du må påregne mange tusen bleieskift fremover, er det best for ryggen din å ha et stellebord. Gå aldri fra barnet på stellebordet. Selv nyfødte kan bevege seg slik at det kan falle ned på gulvet. Ha alt du trenger av utstyr i umiddelbar nærhet før skiftet begynner.

Ta vår test: Kan du ta hånd om en nyfødt?  

Og her kommer oppskrift på bleieskift:

Såre babystumper:

Såre stumper kommer av vedvarende fuktighet, eller hyppige avføringer. Hvis et spedbarn bruker medisiner, som for eksempel antibiotika, er det ganske vanlig at barnets hud blir sår pga innhold av medikament i urin og avføring. Smør en vannavvisende salve på bleieområdet. En stellekrem forebygger sårhet. En sinksalve lager en beskyttende hinne over allerede sår hud. Det er ikke nødvendig å bruke noen rumpesalve på hud som ikke har tendens til å bli sår.

Vask og bading av baby:

Man kan si det så enkelt: Vask babyen med vann hvis den er skitten! Vask bleieområdet ved bleieskift for å unngå sår hud. Mange nyfødte liker ikke å bli fullstendig avkledt og kan reagere med å gråte og bli urolig. Delvis avkledning er best. Bad av baby overdrives i de fleste hjem. Det er selvsagt ikke nødvendig å bade babyen hver dag, men mange synes dette er en koselig aktivitet. Babyhuden skiller seg fra voksenhud ved at den ikke er helt ferdig utviklet, den mangler talg. Babyhud kan derfor være litt tørr, og et par dråper olje i badevannet kan forhindre at huden blir enda tørrere.

Støtt barnets hode under bading, unngå at det får vann i øynene. Hvis det får badevann (med olje) i øynene vil det svi litt. Altså ingen katastrofe hvis uhellet er ute.

LES MER: Slik bader du din baby

Fuktighetskremer ikke nødvendig

-"Keep it simple!" sier Cato Mørk, overlege og professor ved hudavdelingen, Rikshospitalet til Mammanett. Han mener en normal og frisk babyhud ikke har behov for å bli påsmurt kremer. Ha en vannavvisende salve i beredskap hvis bleieområdet blir sårt, og bruk noen dråper olje i badevannet, er hans råd. Ut over dette ser han ikke behovet for at nybakte foreldre skal fylle opp stellebordet med alskens salver og fuktighetskremer til babyens hud.
- Hvis et barn har barneeksem derimot, må man finne frem til gode hudkremer. Vi anbefaler at foreldre finner frem til de fuktighetskremene som de selv mener fungerer best på barnet, og som er gode å smøre ut på huden," sier hudlegen.
Cato Mørk forteller også at hudleger ikke er spesielt begeistret for bruk av kuldekrem. Hverken til baby eller små barn. "Bruk heller en hel lue som dekker barnets kinn og hals, er hans råd.  

Påkledning. Øvelse gjør mester

Synes du det virker vanskelig å kle på og av en baby med vinglete hode og myke fontaneller ? Trening gjør mester! Inntil du behersker teknikken er det tryggest å la barnet ligge på flatt underlag mens du kler av og på. Tøyelige klær er å foretrekke.

Hvordan skal du så vite om barnet har for mye eller for lite klær på seg?

Nyfødte har en umoden temperaturregulering. Et nakent nyfødt barn har det bra ved en romtemperatur på +32 grader. Så varmt er det bare i en kuvøse. Ved en innetemperatur på 21 grader trenger derfor barnet ett eller to lag klær på kroppen. Hvis barnet sitter eller ligger på et fang, vil det selvsagt bli varmere enn om det ligger på et teppe. Stikk to fingre under barnets tøy, kjenn på brystet eller øvre del av rygg hvordan huden kjennes ut. Er den varm og klam? Da har du kledd på barnet for mye. Er den kald? På med noe mer! Dette bør du også gjøre når du har med babyen ut i vogn.
Hvis du tar med vognen inn på cafe eller kjøpesenter, bør du fjerne klær og dyner, hvis det er forskjell på inne og utetemperatur.

LES OGSÅ: Babyklær: Disse plaggene trenger du til din baby 

Gråt

Spedbarn som gråter skal trøstes! Gråt er den eneste måte å kommunisere på for babyen. 

LES MER: 16 grunner til babyens gråt

Denne saken ble første gang publisert i 2011

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer