Babystyling: Hvor går grensen?

Babystyling: Hvor går grensen?
Publisert
Sist oppdatert

Mange mødre er opptatt av mote. Og mange småjenter elsker å prøve mammas leppestift, høyhælte sko og perlekjede. Men hva når plagg og pynt som egentlig er ment for voksne begynner å dukke opp i barnestørrelser; er det greit å ikle 4-åringen bikini? Og hva med barnesko med høye hæler, hvor går grensen? 

Selv om trenden ikke har kommet for fullt her hjemme ennå, lar vi oss stadig både fascinere og forarge over fenomener som dukker opp over Atlanteren. I USA er egne barnestylister ikke uvanlig. Og på Internett har nettbutikker som Fabkids.com spesialisert seg på konsepter hvor jenter langt ned i barnehagealder kan få spesialtilpasset moteantrekk på grunnlag av alder, størrelse og smak. 

På Babystylista.com kan stolte foreldre sende inn motebilder av sine småbarn, og få motetips fra babystylisten på kjøpet.

Tidligere i år kunne vi også lese om nettsider som tilbyr parykker til babyer, slik at man tydeligere skal kunne skille gutte- og jentebarn.

Også skjønnhetskonkurranser for barn er et fenomen man kan følge med på. Det er kanskje ikke så utbredt i Norge ennå, men et tema som engasjerer og frustrerer også norske foreldre.

Komfort og bevegelsesfrihet viktigst

Vi stilte spørsmålet om hva som er greit og ikke i Mammanetts forum; Er det greit å ha på en baby neglelakk, at en smårolling får sminke, eller at en toåring får sko med høye hæler? Hva med hull i ørene på babyer?

Brukerne er engasjerte;

– Nei, nei og atter nei. Barneklær må gjerne ha fine farger og motiver, men komfort og bevegelsesfrihet er et absolutt krav. Sminke er greit til karneval, men ellers ikke, sier «Kuriosa».

– Å pynte barna er jo greit, men syns det er grenser! Litt neglelakk er det jo mange små som syns er utrulig stas! Men sminke? det blir for drøyt. Moteklær syns jeg også er litt i overkant, men søte klær fra H&M, Cubus osv er helt ok syns jeg. Hulll i ørene syns jeg kan vente, i det minste til barnet spør etter det selv, sier «jenta91», og legger til at hun synes skjønnhetskonkurranser for barn er helt grusomt.

– Hva innbiller ikke forleldrene barna!!! At de MÅ være smellvakre for å være vellykede? Noen unger blir vel små monstre og, de tror de er best i verden fra de er bittesmå, ikke bra det heller. Misforstå meg rett, å gi barna selvtillit er jo kjempebra. Men at det skal spille på utseende blir helt feil, mener hun.

Se hele debatten i Mammanetts forum  

<strong>BABYPARYKKER:</strong> På Babybangsbabywigs.com selges parykker og hårbånd i ett. De er laget for babyjenter, slik at man lettere skal kunne se forskjell på gutter og jenter; "I am not a boy", heter det på hjemmesiden. Foto: Faksimile fra Baby Bangs nettside
BABYPARYKKER: På Babybangsbabywigs.com selges parykker og hårbånd i ett. De er laget for babyjenter, slik at man lettere skal kunne se forskjell på gutter og jenter; "I am not a boy", heter det på hjemmesiden. Foto: Faksimile fra Baby Bangs nettside Vis mer

Barn tar etter foreldrene

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen forteller til Mammanett at det foreldre bruker mye tid på eller snakker mye om, vil oppfattes av barna som noe viktig.

– Når foreldre er veldig opptatt av utseende «skjønner» barna at utseende er viktig, og blir selv opptatt av det, men vanligvis gradvis jo eldre de blir, siden foreldrene jo er voksne. Når foreldre derimot blir veldig opptatt av barnas utseende, vil barna legge enda mer vekt på det, og blir opptatt av det svært tidlig, sier hun.

Psykologen mener praksisen med skjønnhetskonkurranser for barn, både på ansikt og kropp er svært uheldig. 

– Det å få positiv tilbakemelding på at man er søt og vakker vil nok styrke selvfølelsen der og da, men den selvfølelsen har en rekke trekk som gjør at den blir en utrygg form for selvfølelse. Selvfølelsen «jeg er vakker og det er viktig» er en utrygg selvfølelse, fordi barnet vil se at det er mange som ikke når opp til det høye idealet, eller som før har vunnet og nå ikke lenger er pene «nok». Med andre ord risikerer hun når som helst at hun mister dette tilsynelatende viktige trekket som er å være søt, sier Gerhardsen.

Lærer å tekkes mannlige blikk

<strong>LEGGES UT PÅ NETTET:</strong>  På Babystylista.com presenteres moteriktige babyer under spalten «My baby got style». Foto: Faksimile fra Babystylista.com
LEGGES UT PÅ NETTET: På Babystylista.com presenteres moteriktige babyer under spalten «My baby got style». Foto: Faksimile fra Babystylista.com Vis mer

Hun mener at barn som sminkes vil oppfatte av skjønnheten hennes ikke er stor nok i seg selv, og at utseende må forbedres ved kunstige hjelpemidler. 

– Når konkurransen i tillegg innebefatter bikini; at man begynner å vurdere et lite barns kropp betyr det at fokuset innebefatter en enda større del av barnet som skal vurderes, ikke kun ansiktet eller vesenet. Det blir enda mer å være bekymret for om er bra nok, sier psykologen.

Et barn liker å virke voksent, slik at den lille jenta vil identifisere seg med ungdommer og voksne som gjør noe liknende som henne selv, forteller Gerhardsen.

– De gangene små barn vanligvis ser voksne i offentlige sammenhenger som poserer nesten uten klær er når hun er i butikker og ser magasiner som fremstiller kvinner som seksualobjekter, enten det dreier seg om «mannfolkblader» eller pornoblader. En annen kilde er musikkvideoer, som også ofte er svært seksualiserte i sin framstilling av kvinnene. Med andre ord lærer den lille jenta seg at hun skal tekkes det mannlige blikk. Hun lærer ikke å være opptatt av hva hun selv liker eller ønsker seg, sier Gerhardsen.

Hun mener konkurranser hvor utseende er en faktor mest sannsynlig vil gi selv de peneste barna en utrygg selvfølelse, og gjøre barna intolerante, opphengt i eget utseende og mer opptatt av hva andre synes enn hva de selv mener. 

Handler om likestilling  

Pedagog Lene Hovdan jobber som styrer i en barnehage. Hun mener dette handler om likestilling mellom kjønnene, og at jenter hele veien gis oppmerksomhet for andre ting enn guttene.

– Vi gir jenter komplimenter for deres utseende, mens guttene blir anerkjent på andre områder, for eksempel ting de er flinke til. Jenter får ros for sin fine kjole, eller for sine lange fletter. Med å gjøre dette, lærer jentene seg at utseende er noe som for omverdenen er viktig. «Ser jeg fin ut, så vil de voksne se meg». Jeg syns det er skremmende, hvertfall når vi vet hvor mange unge og voksne jenter som sliter med selvbildet sitt. Det skaper helt klart usikkerhet, å føle seg vurdert etter utseende, og det gir næring til evig lang slanking og anoreksi, sier Hovdan.

Hva mener du? Si gjerne din mening i kommentar feltet under! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer