Bæreslynge (bæresjal, babysling, bærefatle)

slynge
slynge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei bæreslynge består av en tekstilinnretning, som man fester på egen kropp og bærer barn i. Det finnes mange ulike typer. Her kan du lese mer om disse.

Nærhet mellom voksen og barn
Ved å bære barnet vil mor, far og andre omsorgspersoner å få en god nærhet til barnet, samtidig som barnet får en naturlig stimulans og en følelse av grunnleggende velbehag. Undersøkelser har vist at i kulturer hvor spedbarn blir båret mye, gråter de gjennomsnittlig mye mindre.


"Jeg bærer barnet mitt på kroppen fordi vi begge har godt av det. Jeg har båret ham mye siden han ble født og det har hjulpet meg til å utvikle en spesiell god nærhet til ham. Bæringen har hjulpet ham til å bli godt kjent med meg. I og med at han alltid er i samme høyde som meg, har han hatt de beste muligheter til å studere meg og mine ansiktsuttrykk, kroppsspråk osv. Mine bevegelser og lyden av hjerterytmen min har roet ham ned når han har behøvd dette. Når han sitter i bæretørkleet har han en spesiell stille våkenhet over seg. Jeg elsker å se det konsentrerte ansiktet hans følge nøye med på det som foregår rundt ham." Solveig Wahl Ekedahl

        


Bruksområder:
Å bære barn på kroppen er praktisk; du er ikke avhengig av at barnet sover for å få "noe gjort". Med armene fri kan du ta deg av eldre søsken, arbeid innendørs, utendørs og lignende. I en slynge sitter barnet tett inntil kroppen. Dette gjør det lettere å bevege seg, i motsetning til å ha barnet hengende framfor seg. Det forstyrrer likevekta.

        

Å bære barn på kroppen gir frihet. Uten barnevogn kommer du deg enkelt ut i naturen og du kommer deg lett inn og ut av fly, tog, busser og trikk. På utflukter og lengre reiser har barnet alltid et trygt tilholdssted når inntrykkene blir for mange og det trenger å hvile.

Med en slynge kan man benytte mange ulike bærestillinger, på magen (innover eller utovervendt), hofta, ryggen, liggende, sittende... Men kan også bruke en slynge til diskret amming. Du kan vandre gjennom et handlesenter og samtidig amme babyen din. Ingen vil kunne se det

Hva er forskjell på bæresele og bæreslynge?
Bæreslynger og bæresjal har de same fordelene I forhold til en bæresele – de er mer allsidige, kan brukes lengre, fordeler vekta bedre, og gir mindre belastning på skuldrene.
Bæreslynge kan brukes også til premature barn, som er ferdig med medisinsk behandling. Bæreseler har en nedre grense på 3,5 kilo tunge barn.

De fleste slynger er lett å justere. Du kan også justere slynga mens barnet sitt oppi. En bæresele – som ellers har mange ting felles med slynga – må tas av for justering.

Stoffet er fordelt utover ryggen, slik at belastninga på skuldrane er mindre. Barnet ligger tett inntil kroppen din, slik at belastningen fordeler seg over hele korppen til barnet. I en bæresele vil belastningen bli noe større på barnets hofter og sete. Små spedbarn har det best når de ligger, og det er mulig i god "hengekøye-stil" med en slynge.
Slynga kan være litt uvant for mange I starten, fordi vi ikke er vant til slike innretninger. Men etter kort tid er den svært enkel å ta på, med ei hand. Hvis du skal kjøpe deg ei slynge, bør du derfor sørge for å få med god instruksjon, eller få noen som kan å bruke det til å gi deg et lite kurs. En del av bæreinnretningene leveres med instruksjons DVD.

Kilder:
- www.babyslynga.no v. Silje S. Urke
- www.naturbarn.no v. Solveig Ekedahl
- www.going.no v. Rita Lindblad
Bildene er også utlånt fra nettsidene ovenfor


Kilder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer