Det er mye forskjellig bæretøy på markedet, og det gode utvalget gjør at du vil finne det som passer best for deg og ditt behov. Felles for alt bæretøy er at det tar vare på ergonomien for både barn og bærer. Det anbefales generelt at barnet bæres med ansiktet innover, både med hensyn til bæretøyets utforming, den mest optimale sittestillingen og for å skjerme barnet mot for sterke inntrykk.
Av Elin Karlsen, www.dotedot.com
Oversikten er veiledende, så forvent deg at det finnes like mange variasjoner som det finnes bærere. Angitte merker er i salg i Norge i dag, men du kan sikkert finne flere. Det er kun ment som en pekepinn.
Elastiske bæresjal er ca 5- 5,5 meter lange.
De er myke og behagelig, og stretchen gjør at det føyer seg godt rundt babyen og den som bærer. De belaster jevnt på bærerens kropp, og det myke materialet sikrer bevegelsesfrihet. Elastikken gjør det hakket enklere i bruk enn et vevd sjal, for du kan ta babyen inn og ut uten å løsne knutene. Det kan eventuelt bli nødvendig med etterstramminger underveis.Mengden elastikk, bredden, lengden og tykkelsen varierer fra merke til merke.
Elastiske sjal et et godt førstegangsvalg, og er egnet fra prematur og opp til ca 15 kilo.
Noen av merkene som fins er Moby Wrap, Moby D, Sino, Cuddly Wrap, Mam Eco, Calmarap, Hug-a-bub, Tricot Slen, MetroWrap, Peanut Shell, Gypsy Mama
Her kan du se en videodemonstrasjon hvordan du bruker et bæresjal. Mye lettere enn du tror!
Vevde sjal er tekstilsjal uten elastikk. De former seg likevel godt fordi de ofte er vevd i spesielle veveteknikker gir et føyelig stoff. Vevde sjal gir samme gode komfort som elastiske sjal.
Den voksnes kropp blir jevnt belastet og babyens kropp dekkes og støttes maksimalt (alt etter hvilken knyttemetode som velges).
Du kan bære barnet ditt i mange forskjellige posisjoner; bl.a på magen og på ryggen. Vevde sjal kommer i flere lengder, du velger lengde etter din egen størrelse eller evt. hvordan du velger å bruke sjalet. Korte sjal kan brukes til blant annet ryggbæring og hoftebæring, men mer omsluttende knyttinger krever lengre sjal.
Lengder fra ca 2,5 meter til oppimot 7 meter.
Et vevd sjal passet helt fra prematur og følger dere så lenge dere ønsker å bære.
Noen av merkene som fins er Didymos, BB-slen, Easycare, Storchewiege, Girasol, Ella Roo, Nati, Lana, Calin Bleu, Vatanai
Lommeslynger kan enklest beskrives som et målsydd stoffbandolær. Når den er korrekt brettet inn i seg selv så danner den en lomme eller et sete til babyen din. Oppi der kan han sitte eller ligge alt etter hva dere foretrekker og hvor gammel han er.
Lommeslynger belaster èn skulder samt det meste av bærerens ryggflate, og dette kan sette begrensninger på hvor lenge en synes det er behagelig å bære de store barna. En mamma eller pappa med normalt frisk rygg vil likevel ha glede av en lommeslynge i lang tid.
Lommeslynger kommer i forskjellige størrelser, og måltilpasses bæreren.
Lommeslynger kan brukes fra nyfødt av og helt til man ikke ønsker å bære lengre. Ofte setter produsentene vektbegrensningen på 15-17 kilo.
Noen av merkene som finnes er Hotslings, Karma Baby, Peanut Shell, Zolowear, Ball Baby
Her kan du se video av en nyfødt som blir lagt i en lommeslynge.En ringslynge er et stoffstykke på ca 2 meter som er forsynt med et sett ringer i ene enden. Stoffet tres gjennom ringene, og slik kan man løsne, regulere og stramme på slyngen. Justeringsmekanismen gjør at en ringslynge passer de aller fleste størrelser, og den kan tilpasses f.eks etter hvor mye tøy man har på seg. Ringslyngen belaster èn skulder samt det meste av ryggflaten, og barnet kan både sitte og ligge.
En ringslynge kan tas i bruk fra nyfødt av og brukes så lenge man synes den er behagelig å bære med. Ofte settes vektbegrensningen ved 15-17 kilo.
Noen av merkene som finnes er Maya Wrap, Zolowear, Oopa, Psling, Simple Sling, Bara barn, Ella Roo, BB-sling
Mei Tai (heretter kalt MT) er en bæresele med røtter i Asia. Det er et rektangulært stoffstykke med stropper festet i hvert hjørne.
Mange er forsynt med en støtte for barnets hode.
MT gir en svært komfortabel bæreopplevelse, og du kan bære barnet ditt på magen, på hoften og på ryggen. Det anbefales ikke forovervendt bæring i MT fordi selen ikke er optimal for den type stilling.
På grunn av den trinnløse festemekanismen kan selen brukes av mammaer og pappaer i alle størrelser.
En MT er ypperlig til bruk både hjemme og på tur. Den pakkes sammen til en kompakt pakke, og er derfor lett å transportere med seg.
MT anbefales fra barnet har hodekontroll og er stor nok til å ha bena ut til hver siden; ofte ved 3-4 mnds alderen.
Noen av merkene som finnes er Babyhawk, Ella Roo, Ball Baby, Eden, Sachi, Ellevill, Krusedull, Dot e Dot, Filiokus, Taitasi, Sweet Little Monkey, Bittebror
Formsydde seler gir deg samme komfort som en mei tai, men uten lange stropper. De kalles også SSC, soft structured carriers, og er et firkantet bærestykke forsynt med et fast hoftebelte og ranselaktige stropper. Mange merker har også sovehette eller annen type hode- og nakkestøtte.
Formsydde seler legger ofte vekten på hoftene, til forskjell fra mei tai som belaster skuldrene mest.
Det finnes også formsydde seler som er ment å bruke bare til hoftebæring.
Med eget spedbarnsinnlegg kan de fleste SSC brukes fra nyfødt av og til barnet blir 3-4 år.
Noen av merkene som finnes er ERGO, Patapum, Beco, Yamo, Jet Pack, Pikkolo, AngelPack