Bæring er godt for barn og voksne

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere foreldre velger å bære barnet sitt i sjal, slynger eller bæreseler, og i løpet av kort tid har det blitt mer vanlig å velge alternativt når man skal ha bæreutstyr. Det har lenge vært kjent at premature barn som bæres inntil foreldrenes kropp generelt sett vokser bedre, legger raskere på seg, har færre infeksjoner og kortere sykehusopphold.
I Sverige er de langt kommet med å integrere denne metoden ved sine sykehus, og vi er på vei her hjemme også.

Resultatene fra de premature kan direkte overføres til fullbårne babyer.
En baby som bæres i sjal tett inntil mors eller fars kropp er beskyttet, varm og rolig.
Han får lov til å beholde den stillingen som er mest naturlig for den lille kroppen. Nyfødte kan nesten se ut som en liten kule med rund rygg og opptrukne bein. Fasongen innbyr ikke til å bli strukket ut.

Nærheten stimulerer og roer barnet, og han får høre den voksnes hjertelyd og føle de vante bevegelsene. Alt i at stimulerer dette vestibularsystemet og styrker muskulaturen.
Nærheten til den voksnes kropp sikrer at familiens bakterieflora tas inn og babyen får bygget opp et sunt og godt immunforsvar.

Bæring er praktisk
Hverdagen kan bli så mye enklere med godt bæretøy i hus.
For familier med mer enn ett barn så er det av stor verdi å kunne ha hendene fri i hverdagen. Eldre søsken kan behøve hjelp, kos og trøst, og med en stor familie er det flere oppgaver som må gjøres.
Med babyen i bæretøy så kan du både ha tett kontakt og roe babyen din mens du samtidig har hendene fri til andre gjøremål. Henting og levering på skole og i barnehage blir mye lettere uten å måtte dra på et tungt bilsete. Besøk hos legen, en tur på butikken, ned i vaskekjelleren eller ut i postkassa. Ta med deg barnet dit du skal.

Bæring styrker kommunikasjonen
Når du bærer babyen din så blir du veldig vàr på alle signalene den lille sender ut.
Sult starter ofte med små snøft og litt roting, og med babyen tett innpå kroppen din vil du hurtig gjenkjenne signalene. Barnet får hurtig respons og bruker mye mindre energi.
Den gode nærheten virker også positivt inn på produksjonen av velværehormonet oxytocin. Dette hormonet er viktig for å få etablert en god amming.

Bæring roer barnet
Noen har barn som er urolige og/eller har kolikk, og det eneste som ser ut til å roe babyen er byssing, bæring og kroppskontakt.
Med babyen i bæretøy er det lettere å kunne bære i lange strekk av gangen. Far kan også oppleve at babyen roer seg på hans kropp.

Bæretøy tar vare på ergonomien
Felles for bæretøy er at det tar vare på komforten og ergonomien til både barnet og den som bærer.
Barnet sitter eller ligger i stillinger som gir god avlastning og støtte. Sittestilling er med stumpen godt ned og bena ut til hver siden med knærne trukket opp. Denne posisjonen er behagelig for barnet og sikrer utviklingen av gode, dype hofteskåler.

Den som bærer vil oppleve at bæretøyet gir en jevn og god belastning. Det sprer seg over torsoet slik at vekten fordeles og dermed bæres av en større flate. Barnet henger ikke eller lener seg ikke ut fra kroppen, og dermed vil du unngå å måtte kompensere for skjev vekt.
Mange som har problemer fra nakke, rygg og/eller skuldre opplever at de med riktig
bæretøy kan bære barnet sitt.

Bæretøy har kommet for å bli
Fra et begrenset utvalg av sjal og ringslynger har utvalget her til lands nå blitt så stort at du vil kunne finne et bæretøy som passer for deg uansett smak, fysikk og lommebok.
Foreløpig er det nettbutikkene som dominerer med det største utvalget, men store babybutikker og –kjeder følger etter.
Alt tyder på at bæring er mer enn en trend, og at det har kommet for å bli et nytt verktøy i foreldrekassa.

Av Elin Karlsen, www.dotedot.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer