Balansesykkel

På en løpesykkel lærer barna å balansere og kjenne hvordan man sykler.

BALANSESYKLER: Perfekt for smårollingene for opptrening til tohjulssykkel. Foto: Vrimmel.no
BALANSESYKLER: Perfekt for smårollingene for opptrening til tohjulssykkel. Foto: Vrimmel.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Balansesykkel er et relativt nytt sykkelalternativ for barn. Den kan også brukes innendørs. Denne sykkeltypen kalles også løpesykkel. Balansesykkelen har ingen pedaler, og kan brukes allerede fra 2-års alder. 

Dansk Cyklist Forbund hevder at barn som har syklet på balansesykkel klarer overgangen direkte fra balansesykkelen til en tohjuling uten støttehjul godt.

Les også: 

- Lær barnet å sykle
- Gi barna lommepenger!

Bilder over: Balansesykler i tre som selges hos Kidsa.no
Bilder over: Balansesykler i tre som selges hos Kidsa.no Vis mer

Ypperlig for de minste barna

Balansesyklene passer for små barn mellom 2 og 4 år, og de små trenger ingen sykkeltrening for å komme i gang. Barna lærer å sykle ved å trille og sparke fra med begge beina samtidig. De finner balansen med en gang, og når barnet har fått kontroll over balansesykkelen er steget over til vanlig sykkel mye enklere. Mange trenger ikke støttehjul. Balansesyklene finnes i både tre og i metall, og koster fra ca. 500 kroner og oppover.

En enorm etterspørsel

Thomas Tverback, som jobber for Kidsa.no selger mange balansesykler. Han forteller at de har hatt enorm etterspørsel. Butikken er utsolgt for flere modeller og har venteliste på noen modeller, forteller han. Tverback tror sykkelens popularitet kommer av at barnet unngår forstyrrende pedaler og kan holde sitt eget tempo - beina bestemmer farten. Balansesykler har vært populært i utlandet, blant annet Danmark i flere år. Det virker som norske foreldre har fått øynene opp for disse sykklene først nå, sier Tverback.

Balansesykkel i metall fra Sprell.no
Balansesykkel i metall fra Sprell.no Vis mer

Sverger til metall
Daglig leder i Sprell.no Hege Arnesen kan også fortelle om stor etterspørsel etter balansesykler.

- Vi har opplevd en boom denne våren på løpesykler, forteller Arnesen. 

- Løpesykkeltrenden har vært en farsott i Europa i 6-7 år og er endelig kommet til Norge. Nordmenn har sverget til trehjulsykkelen i lang tid, men det er altså i ferd med å endre seg. I stedet for å kjøpe trehjulsykkel går mange rett på løpesykkelen, forteller Arnesen begeistret.

Sprell selger to varianter; løpesykkel fra 2 år uten brems og løpesykkel fra 3 år med håndbrems. Begge typer er like populære.

Arnesen mener det finnes mye dårlige løpesykler på markedet, og man bør være oppmerksom på å velge en sykkel med god kvalitet. Sprell selger løpesykler i metall da de har best erfaring med denne.

- Den passer bedre norske forhold og tåler å stå ute i vær og vind, sier Arnesen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer