Bannskap og ramsalte kommentarer

Det er ikke uvanlig at fedre og jordmødre får gjennomgå når kvinner er midt i fødsel. I boken "Hva føder De nå?" har forfatter Anne B. Ragde og jordmor Sigrid Ragde, samlet de herligste gullkorn fra fødestuer over hele landet.

Publisert
Sist oppdatert

Boken som først kom ut i 2004, har de siste årene vært svært etterspurt og umulig å få tak i. Til glede for nye lesere, kom den derfor i ny og revidert utgave i 2013.

Dette er fornøyelig lesning både for dem som venter barn, for mødre i alle aldre og ikke minst alle pappaer som har fulgt naturens forunderlige øyeblikk på nært hold. 

LES OGSÅ: Barneutstyret du ikke trenger

Masse humor rundt svangerskap

– Motivasjonen bak boka er at situasjonene rundt svangerskap og fødsel BUGNER av sterke meldinger. Her fins utrolig mye humor, forteller Anne B. Ragde.

Hennes tremenning og medforfatter Sigrid Ragde er jordmor ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Hun har gjennom flere år notert ned morsomme sitater og episoder fra sin arbeidshverdag.

– I tillegg arrangerte jeg flere damekvelder hvor vi snakket om svangerskap og fødsel. Til slutt fråtset vi i stoff, forteller Anne og understreker at ingen av historiene i boken er oppdiktet.

– Man blir jo så superstresset når man skal bli mamma og pappa for første gang, og aggressiv når man får så vondt. Spesielt kanskje førstegangsfødende som ikke har forstått sammenhengen. Med nummer to og tre vet du hva du kan forvente av smerte, sier hun.

LES OGSÅ: Twitrer fra livmoren

Fasinerende diller

Boken er fullspekket av gode sitater fra svangerskapets alle stadier. Anne forteller at noe av det som har gjort mest inntrykk på henne er fortellingene om alle de forskjellige dillene som kvinner kan få under graviditeten.  

– Min favoritthistorie er om hun som var gal etter å spise avispapir og som hadde funnet ut at Bergens Tidende smakte best, ler hun.

– Jeg husker også en historie jeg hørte i barndommen, om ei som var høygravid med tvillinger og som våknet midt på natta og bare måtte ha blodpudding. Hun fikk han som eide butikken i nærheten til å åpne for henne klokken fem om morran. Da sprang hun mot disken og rev av plasten med tennene, forteller hun.

Kjeftet på jordmoren

Det er 33 år siden Anne B. Ragde selv fødte, men hun forteller at hun husker det som om det var i går.

– Jeg angret bittert på hele opplegget og var forbløffet over smertenivået. Jeg hadde jo tatt rotfylling og brukket ting tidligere, men ante ikke at det gikk an å føle en slik smerte. Jeg kjeftet på jordmora og til slutt sa hun at jeg måtte slutte å brøle og heller presse isteden, sier hun lattermildt.

Tåler mye kjeft

Annes tremenning, jordmor Sigrid Ragde, forteller at det varierer veldig hvordan kvinner oppfører seg når de er i fødsel.

– Men fødeavdelingen er avdelingen for frie lyder og utbrudd. Man har lov til å gi uttrykk for smerte, understreker hun.

– Hvor mye kjeft tåler en jordmor?

– Vi tåler mye, men jeg har ikke fått så mye pepper, det blir mest på han som står ved siden av. Det er jo ikke vår skyld, ler Sigrid.

Hun legger til at i de aller fleste tilfeller, husker ikke jordmødrene hva som blir sagt i slike situasjoner.

– Det hender at noen i etterkant kommer og sier unnskyld for ting de har sagt, eller fordi de synes de har skreket for mye. De vil gjerne unnskylde seg, da det jo ikke er slik de er til vanlig, sier Sigrid.

LES OGSÅ: Vi med hybelkaniner og hengepupper har også livets rett

Sitater fra fødestuen hentet fra boken "Hva føder De nå?":

Jordmor: - Har slimproppen gått?
Mor: - Ja, han gikk visst for å hente kaffe.

– Vi har tatt med fostervann på et Norgesglass, jeg regner med at dere ville se det?

- Er det lov til å ha på mobilen her? Mamma vil nemlig vite om dere helt har sluttet å barbere folk nedentil.

- Dette er mannen min, Roar. Han pleier ikke å se ut slik, altså. Han er vanligvis mye brunere i ansiktet, og han pleier aldri å gå med bar overkropp inni ytterjakka midt på vinteren.

- Litt pinlig med den tegningen på magen min, da... Kenneth skulle ta et bilde av den nemlig. Og han forsøkte å få den til å ligne på Carl I. Hagen.

- Å fyttikatta som jeg angrer meg! Finnes det ikke en nødutgang her?

- Det er noe med disse hvite feltene i hukommelsen, slik at ikke slekters gang skal dø ut. Men nå husker jeg alt. IGJEN!

- Jeg skjønner ikke dette med ti centimeters åpning. Hvorfor stanse DER, liksom. Ti centimeter er da INGENTING! (Eplekjekk førstegangsfødende, med 1 cm åpning)

- Takk og lov. Nå står det om TIMER før jeg kan spise muggost igjen.

- Jeg tør ikke gå på do. JAADAAA, jeg vet at det er ulike åpninger for de forskjellige tingene, men jeg skal fortelle dere noe, nemlig at nå føles det som én eneste stor en!

- Jeg skal KALDKVÆLE den storken!

- Og samboeren min som elsker smalahove! Hvorfor kunne han da ikke LAGE et?

- Ikke rør meg. IKKE. RØR. MEG. Jeg har blitt rørt NOK. (Fjerdegangsfødende)

- Hvis du tar flere bilder nå, skal du få se dem med LUPE hver gang du får lyst på meg de neste ti årene! 

- Om jeg vet hvor TANNKOSTEN din er? Har det rabla helt for det, Stein? Jeg ligger her med pressrier og har ikke engang rukket å SMINKE meg!

- Nå tier du stille selv om du er aldri så mye jordmor! Jeg kan jo for svarte svingende ikke puste den samme pusten TO GANGER!

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer