Bare 13 dager gammel ble Markus operert for kreft

En tilfeldighet gjorde at legene oppdaget kreften så tidlig.

FØDT MED KREFT: Bare en tilfeldighet gjorde at legene oppdaget at Markus var født med en sjelden kreftform. Foto: Privat
FØDT MED KREFT: Bare en tilfeldighet gjorde at legene oppdaget at Markus var født med en sjelden kreftform. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg unner virkelig ingen denne opplevelsen. Ingen kommende mødre ser for seg at nyfødttiden skal bli sånn. 

– Med en baby man knapt kan løfte opp på grunn av slanger og ledninger overalt og at ammingen utgår fordi babyen ikke kan få annet enn intravenøst, sier Linn Omre Jakobsen (33). 

Bare 13 dager gammel ble hennes yngste sønn, Markus (7,5 mnd) operert for kreft.

LES OGSÅ: Kristian fikk leukemi som treåring

Skjønte at noe var galt

Linn forteller at det hele startet da sønnen bare var noen timer gammel. Som erfaren firebarnsmor skjønte hun straks at ikke alt var som det skulle da sønnen ikke tok til seg nok næring. 

– Mammainstinktet mitt slo nok til for fullt, sier hun. – Jeg skjønte at noe var galt da han spiste lite og kastet opp store mengder. I starten var det grønt, såkalt aspirat, etter hvert ble det helt signalgult. 

– Da Markus var fire dager gammel kom jordmor på hjemmebesøk. Hun veide ham og det viste seg at han hadde gått ned over 16% av kroppsvekten sin!

GA SEG IKKE: - Mammainstinktet mitt slo nok til for fullt, sier Linn, som tok med seg sin nyfødte sønn til sykehuset tre ganger på fem dager. Foto: Privat
GA SEG IKKE: - Mammainstinktet mitt slo nok til for fullt, sier Linn, som tok med seg sin nyfødte sønn til sykehuset tre ganger på fem dager. Foto: Privat Vis mer

Hadde problem med tarmen

Linn forteller at hun på fem dager var innom sykehuset hele tre ganger før de fant ut hva årsaken kunne være.

På en ultralyd av magen ser legene et problem med tarmen. – Det var en slags innsnevring av magen som gjorde at maten ikke gikk ned, bare opp, forklarer Linn. 

Markus blir sendt til Rikshospitalet for operasjon av tarmen, hvor det blir besluttet å gjøre en siste ultralyd. Det er denne ultralyden som tilfeldigvis avslører at det er flere ting som truer Markus helse.

– De oppdaget at han hadde en to centimeter stor kul på den venstre binyren, forteller Linn. 

Fikk sjokkbeskjed

Legene beslutter at de også skal fjerne kulen når de opererer tarmen. Kulen blir deretter sendt til analyse og seks dager senere blir Linn kalt inn til møte på sykehuset. 

– Vi gikk inn på møterommet og jeg ble presentert for en ny lege, en onkolog. I det han blir presentert for meg, rekker jeg å tenke «dette lover ikke godt»! 

– Dessverre fikk vi beskjeden jeg fryktet aller mest. Markus har noe som kalles for nevroblastom, en ondartet svulst.

– I Norge fødes det 60.000 barn årlig og 6 av disse blir diagnosert med nevroblastom.  Det vil si at det er 0,01 % sjanse for å få denne sykdommen og Markus har den.

SVÆRT SJELDENT HOS SPEDBARN: Det er ifølge overlege Bernward Zeller vanligst å oppdage barnekreft når barnet er mellom 1-6 år Foto: Privat
SVÆRT SJELDENT HOS SPEDBARN: Det er ifølge overlege Bernward Zeller vanligst å oppdage barnekreft når barnet er mellom 1-6 år Foto: Privat Vis mer

Svært sjelden at barn fødes med kreft

Overlege Bernward Zeller er leder av Kompetansetjenesten for solide svulster hos barn ved Barne- og Ungdomsklinikken på OUS Rikshospitalet.

Han forteller at kreft hos barn er sjelden og at det årlig bare er 140 tilfeller blant barn i alderen 0-14 år. At barn fødes med kreft, er enda sjeldnere. 

– Noen få svulstgrupper forekommer hos spedbarn, det dreier seg om akutt leukemi og noen av de «embryonale svulster», det vil si svulster som har sitt opphav i celler som vi egentlig har i fosterlivet. Eksempler er «Wilms tumor (nyresvulster), hepatoblastom (lever), retinoblastom (øye), nevroblastom (sympatisk nervesystem). 

– Det forekommer at barnet blir født med en av disse krefttyper, men dette er sjeldent - fra null til noen få tilfeller per år i Norge, sier han.

Det er ifølge Zeller mest vanlig å oppdage barnekreft når barnet er mellom 1-6 år.

– Det skyldes at det er denne alderen hvor det diagnostiseres de fleste tilfeller av akutt lymfatisk leukemi, som er den hyppigste krefttypen hos barn. Det er også den typiske alderen for de omtalte «embryonale svulster». 

LES OGSÅ: Isabelle (10) fikk først nytt hjerte - deretter kreftsykdom

UNDER OVERVÅKNING: Det ble mange tøffe dager for familien på sykehuset. Foto: Privat
UNDER OVERVÅKNING: Det ble mange tøffe dager for familien på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Verden raste sammen

Linn forteller at verden hennes raste sammen da hun fikk beskjed om at sønnen hadde kreft. Hva det kan innebære kjenner hun så alt for godt fra før, da hun tidligere har mistet både moren og onkelen sin til kreft.

– Jeg var i en slags sjokktilstand det første døgnet. Jeg husker ingenting, annet enn alle følelsene jeg kjente på.

– Jeg var redd for at min nyfødte sønn kom til å dø og jeg var sint for at dette rammet akkurat Markus.

Selv om kirurgene er rimelig sikre på at de har fått med seg hele svulsten under operasjonen, må Markus de neste dagene gjennomgå flere omfattende undersøkelser for å finne ut om det kan være spredning. For familien blir det en tøff tid, med mye usikkerhet.

TØFF START PÅ LIVET: Markus var bare 13 dager gammel da han ble operert for kreft. Foto: Privat
TØFF START PÅ LIVET: Markus var bare 13 dager gammel da han ble operert for kreft. Foto: Privat Vis mer

Kreft kan ha forskjellige symptomer

Kreft kan ifølge Zeller ha mange forskjellige symptomer, avhengig av hvilken type kreft det dreier seg om. Han sier de ofte kan være diffuse og barn blir derfor ofte brakt til legen med helt andre mistenkte diagnoser. 

– Ved øyesvulster kan øyne være urolige, barnet holder ikke blikket og den røde refleksen i øyet kan være utslukket. 

– Ved svulster i abdomen kan det være synlige eller følbare oppfylninger i maven, det kan være forstoppelse eller problemer med vannlatningen. Barnet kan være blek, eventuelt ha blåflekker i huden. Ved hjernesvulster, som dog er svært sjeldne i spedbarnsalderen, kan det finnes kramper eventuelt lammelser. 

– Generelt nedsatt almenntilstand, spiseproblemer og feber kan forekomme ved flere krefttyper, legger han til.

Når man oppdager kreft hos en baby, er prognosen ifølge Zeller god.

– Det er mulighet for helbredelse i flertallet av tilfellene. Men det avhenger igjen av svulsttypen. Noen svulsttyper har faktisk best prognose når de opptrer hos spedbarn – andre, som akutt leukemi, har en tendens til å være mer aggressive i den alderen enn når de opptrer senere i livet.

Fakta om barnekreft

  • Årlig får cirka 140 barn i alderen 0-14 år kreft.
  • Barn får andre krefttyper enn voksne.
  • Leukemi er den vanligste kreftformen hos barn (31,1%), deretter kommer CNS-svulster (29%).
  • Prognosen ved barnekreft er generelt bedre enn hos voksne.

Kilde: Barnekreftportalen.no

Vellykket operasjon

Tre uker etter operasjonen får Linn og familien endelig beskjeden de har håpet på; Markus er kreftfri. Legene er helt sikre på at de har fått med seg hele svulsten og undersøkelsene viser at det ikke er spredning. 

– Vi var kjempeglad og lettet. Vi hadde stålsatt oss for det verste og var så utrolig glade over at det hele var over, forteller Linn.

Etter at Markus ble syk, har hun fått et brennende ønske om å hjelpe kreftsyke barn. Hun har engasjert seg i Barnekreftforeningen og har blant annet samlet inn penger til Rikshospitalet gjennom bloggen sin.

Nå jobber hun mot den internasjonale barnekreftdagen 15. februar, blant annet gjennom å samle inn gaver til et loddsalg. 

TØFF LITEN KRABAT: Markus er i dag nesten åtte måneder gammel og er en skikkelig gladgutt. Foto: Privat
TØFF LITEN KRABAT: Markus er i dag nesten åtte måneder gammel og er en skikkelig gladgutt. Foto: Privat Vis mer

Sliter fortsatt med komplikasjoner

Markus er en aktiv og glad gutt, men sliter fortsatt med en komplikasjon etter operasjonen.

– Dessverre kuttet de en blodåre til nyren, noe som han har hatt en del problemer med i ettertid. I tiden fremover vil han få tett oppfølging både på Rikshospitalet og på det lokale sykehuset, men prognosene er gode. Han har ikke større sjanse for å få en annen type kreft senere i livet, sier Linn. 

– Når jeg tenker tilbake på de fire første ukene av livet hans, var det en helt surrealistisk tid. Men det var på en måte hell i uhell. Hadde de ikke oppdaget det så tidlig, ville han hatt mye dårligere odds for å overleve!

LES OGSÅ: Cassie har en sykdom mange antar er fedme. Det er feil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer