Barn blir hyperaktive av sukker

Myte eller fakta?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MYTE!

- Sukker gjør ikke barn hyperaktive. Dette er dokumentert i studie etter studie, men er likevel en av de moderne mytene som er vanskeligst å avlive, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen.

- Studier har vist at hvis man deler barna i to grupper hvor den ene får mat med sukker og den andre med kunstig søtningsstoff, så er det ingen forskjell på hvor aktive barna blir etterpå.

LES OGSÅ: Barn får i seg 33 sukkerbiter daglig!

- Derimot opplever foreldrene barna som mer aktive hvis de tror at barna har fått sukker. Det er altså en forventningseffekt vi ser, sier hun.

Foreldres forventninger holder liv i myten

- Sukker gjør ikke barn hyperaktive. Dette er dokumentert i studie etter studie, men er likevel en av de moderne mytene som er vanskeligst å avlive, skriver Gunnar Tjomlid på sin blogg og henviser til boken sin Placebodefekten.

- Hvordan kan det ha seg at sukker ikke påvirker barn når vi voksne så tydelig ser det med våre egne øyne? Vel, vi er lette å lure. Studier har vist at hvis man deler barna i to grupper hvor den ene får mat med sukker og den andre med kunstig søtningsstoff, så er det ingen forskjell på hvor aktive barna blir etterpå. Derimot opplever foreldrene barna som mer aktive hvis de tror at barna har fått sukker. Det er altså en forventningseffekt vi ser, og troen på at sukker skal gjøre barna mer aktive gjør at vi ser dem som mer aktive, skriver Tjomlid.

[[{"fid":"83143","view_mode":"article_full_width","fields":{"format":"article_full_width"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-full-width"}}]]

Bleke barn får ikke nok grønnsaker

Myte eller fakta?

Trykk på tallene for å se flere myter!

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10->

Sjekk også din kunnskap i vårt quiz: Myte eller fakta om barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer