Bruk av nettbrett og andre digitale verktøy synes å ha kommet for å bli i norske barnehager. Gjennom barnehagelærerutdanningen får studentene undervisning i hvordan barna skal bruke nettbrett riktig. Kunnskapsdepartementet har dessuten gjennom forslag til ny rammeplan for barnehagene gitt uttrykk for at de ønsker seg enda større digital kompetanse blant barnehagelærerne.
Professor Margareth Sandvik ved institutt for barnehagelærerutdanning på Høgskolen i Oslo og Akershus, sier det er flere grunner til at studentene har nettbrett-bruk som en del av barnehagelærerutdanningen.
– Studentene må være forberedte på den barnehagevirkeligheten de møter. I en rapport fra IKT-senteret fra 2012, kom det frem at barnehagebarn er høykompetente mediebrukere, sier hun.

Barnehagen viser barna kvalitetsinnhold
Sandvik synes et viktig argument for å bruke iPad og andre digitale verktøy i barnehagen, er at det har et stort pedagogisk potensiale.
– I tillegg kan barnehagen være det stedet hvor barnet får kvalitetsinnhold og ikke bare de dårlige gratis appene. Studentene skal læres opp til å ha en kritisk bevissthet på hva som er bra innhold og bra bruk. De skal tenke over hvor mye teknologi som skal brukes i barnehagen og hva vi skal bruke den til.
Bra bruk går ifølge Sandvik først og fremst på det pedagogiske innholdet.
– Det beste er når barnehagen kan bruke en app i en pedagogisk sammenheng, og ikke bare som et tidsfordriv.
– Hvis de er på tur i skogen, kan barna bruke fotoapparatet og videokameraet på iPaden. Tilbake i barnehagen kan de bearbeide opplevelser, for eksempel gjennom appen «Book Creator». Denne appen lar barna lage en egen bok, hvor de kan legge inn bilder eller filmer fra turen, legge til lyd hvor de leser inn hva de gjorde, synge sanger eller tegne.
– Appen lar barna fylle boken med meningsfullt innhold og det er en fin måte å bearbeide erfaringer på. Noe som er i god tråd med etablert barnehagepedagogikk, hvor man i ettertid skal snakke om det man har gjort og opplevd, sier hun.
iPaden kan brukes kreativ
Mari Ann Letnes er førsteamanuensis ved NTNU og har blant annet skrevet bok om bruk av digital teknologi i barnehagen. Hun har forsket på hvordan man kan bruke teknologien i skapende prosjekter i barnehagen.

– Selv om barn bruker iPad mye hjemme, så skjer det på appen sine premisser. De konsumerer gjennom å se filmer eller å spille. Jeg er opptatt av å la barna få bruke teknologien til å skape. En iPad er et studio om man ønsker det, man kan for eksempel lage animasjoner, fotofortellinger og filmer, sier hun.
– Dersom vi ønsker at barna skal bruke teknologien på denne måten, må vi vise dem det!
Hun mener bruk av iPad bør knyttes til de tingene man allerede gjør i barnehagen.
– Vi kommuniserer gjennom bilder, bevegelser og kroppen vår. Alt dette får plass i en iPad om man vil. Innholdet kan være hva som helst, mens produktet kan være en film, sier hun.
Letnes mener man allerede i barnehagen kan lære barna om hvordan livet på nettet fungerer.
– Barna skal bli ungdommer i denne verden og det må de forberedes på. Hvis man for eksempel lager en digital fortelling med bilder av venninnen, så må de vite hvem som eier bildene og om det bare er å publisere. Slike ting er det enklere å snakke med en fem-seksåring om, enn en fjortenåring, sier hun.
LES OGSÅ: Bruker barnet ditt disse appene? Da bør du være obs på dette!
Ingen grunn til å sette nedre aldersgrense på iPad bruk
Aldersmessig ser Margareth Sandvik ingen grunn til å sette en absolutt nedre aldersgrense for bruk av iPad.
– Det finnes forskningsartikler som sier at toåringer helst skal gjøre sine erfaringer fra verden rundt seg og at den lærdommen de får gjennom den flate skjermen ikke lar seg overføre til det virkelige livet. Men jeg tror at dette er en påstand som ikke er grundig nok undersøkt.

Denne barnehagen er ikke som andre barnehager
– Samtidig finnes det større muligheter for å sette teknologien i en god pedagogisk ramme for de eldre barna. Men det betyr ikke at de minste barna ikke skal få gode mediaerfaringer i barnehagen. Det finnes mange apper som også toåringer bruker med stor henrykkelse, sier hun.
Studentene ved barnehagestudiet får heller ingen klare retningslinjer i forhold til tidsbruk, men blir opplært til å gjøre kritiske vurderinger og tilpasse bruken av teknologi med alt det andre barnehagen foretar seg.
Samtidig mener Sandvik barnehageansatte har en oppgave i å lære barna en innføring i hva som er passe mengder databruk.
– Jeg tenker at det er naturlig å bevisstgjøre barna at man ikke skal bruke iPad hele tiden. De må lære å akseptere når det er nok uten at det blir krangling, gjennom at man har gjort avtaler på forhånd. Det er også en fin måte for barna å lære seg å dele og gjøre ting etter tur.
– Barnet vil mer enn gjerne sitte stille og leke på skjermen, men det er jo ikke derfor de er i barnehagen. Bruk av digitale verktøy er bare en av mange viktige, fornuftige, stimulerende og engasjerende aktiviteter i barnehagen!