Barneoppdragelse

- Barn er et produkt av sine omgivelser, de er som svamper

Det er lov å gjøre feil, men det er viktig å tenke over hvordan man oppfører seg rundt barna, mener ekspert.

PASS PÅ HVA DU SIER FORAN BARN: Ifølge eksperten er barn som svamper. De suger til seg foreldrenes språk og vaner.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
PASS PÅ HVA DU SIER FORAN BARN: Ifølge eksperten er barn som svamper. De suger til seg foreldrenes språk og vaner. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du har barn har du så klart dine egne tanker, meninger og vaner. Selvfølgelig kan alle glemme seg litt og si et banneord eller to foran småbarna, eller kjøre litt for fort i en rundkjøring med barnet i baksetet. 

Likevel er det lurt å tenke litt på hva du faktisk sier og gjør foran barna dine, mener familieterapeut og barnevernspedagog Thomas Winther. Du har kanskje lagt merke til at du har en dårlig vane eller to som du har plukket opp fra dine egne foreldre?

- Barn er et produkt av sine omgivelser. De er som svamper. Du tenkte kanskje selv at du aldri skulle bli som dine egne foreldre på visse områder, også sitter du i dag og gjør de samme tingene, sier Winther.

Vi ser jo som regel opp til omsorgspersonene vi har. Barna ser hva mamma og pappa gjør, og tror dermed at det er greit å gjøre det samme. 

- Alt vi sier og alt vi gjør vil være med å påvirke hvilke holdninger barna vil ha til det aller meste. Snakker du veldig nedsettende om innvandrere foran barna vil det være med å påvirke hvordan de vil se på innvandring, trekker han frem som et eksempel. 

SOM SVAMPER: Barn ser opp til foreldrene sine, og vil ofte gjøre det samme vi gjør.  Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
SOM SVAMPER: Barn ser opp til foreldrene sine, og vil ofte gjøre det samme vi gjør. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Det finnes bedre måter å lære barna høflighet på 

- Barna får med seg alt i baksetet

Det er ingen tvil om at vi alle gjør feil selv om vi har barn - vi er jo tross alt bare mennesker! Men dersom foreldrene alltid kjører ti kilometer over fartsgrensen, er frekke mot servitøren, banner eller prater nedsettende om den irriterende naboen, får barna det som oftest med seg. 

- Sitter jeg ved matbordet og kun fokuserer på mobilen kan du vedde på at barna vil gjøre akkurat det samme. Små hverdagslige ting er med på å forme dem, sier terapeuten. (Psst.. Men det gjør ikke noe å bruke litt tid på mobilen foran barna!)

- Hvordan jeg oppfører meg i trafikken, ved å kjøre for fort eller banne og bli sint når noen ikke overholder vikeplikten vil kunne påvirke hvordan barna vil reagere i like situasjoner i fremtiden. Barna får det med seg, selv om det er lett å glemme dem i baksetet, sier Winther. 

Det kan også være lurt å tenke over hvordan du forholder deg til andre mennesker foran barna. Menneskesyn kommer ofte til syne på måten man prater om og til andre rundt seg. 

- Er du frekk mot ansatte i butikken eller slenger en kommentar om han i kassa på Rema viser du barna hva slags verdisyn du har. 

Det kan altså være greit å tenke seg om to ganger før du prater nedsettende om en menneskegruppe eller hvor utrolig håpløs sjefen din er når barnet er til stede. Alle trenger en utblåsning i blant, men det er ikke sikkert det er så lurt å gjøre det foran de små. 

- Det kan også være sårende for barnet hvis far sitter og snakker stygt om innvandrere, også har barnet kanskje en nær venn som er fra et annet land. Foreldre bør tenke på hva de utsetter barna sine for på den måten. 

LES OGSÅ: - Fri barneoppdragelse er latskap!

Vær forsiktig med å sette høye krav

Barn liker å gjøre foreldrene glade og stolte. Det kan derfor være greit å tenke på hva slags krav man setter for dem, mener Winther. 

- Dersom du som forelder setter veldig høye krav for barna når det kommer til skole, for eksempel, kan det skape en kultur som gjør at barnet aldri vil bli helt fornøyd med egne prestasjoner, dersom alt hele tiden måles etter prestasjonene. 

Han mener det skaper et forventningspress som kan være usunt. 

Alt i alt er det derfor lurt å tenke på hva du sier og gjør foran barna. Det skal ikke mye til før barna formes i diverse retninger dersom de har et foreldrepar som ikke tenker over konsekvensene av hva de gjør og sier, mener Winther. 

- Bruk mer tid på barnet enn alt mulig rundt når man har det med seg. Barn fanger opp hvordan foreldrene oppfører seg i det hverdagslige livet. 

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer