Barneoppdragelse

- Barn er et produkt av sine omgivelser, de er som svamper

Det er lov å gjøre feil, men det er viktig å tenke over hvordan man oppfører seg rundt barna, mener ekspert.

PASS PÅ HVA DU SIER FORAN BARN: Ifølge eksperten er barn som svamper. De suger til seg foreldrenes språk og vaner.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
PASS PÅ HVA DU SIER FORAN BARN: Ifølge eksperten er barn som svamper. De suger til seg foreldrenes språk og vaner. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du har barn har du så klart dine egne tanker, meninger og vaner. Selvfølgelig kan alle glemme seg litt og si et banneord eller to foran småbarna, eller kjøre litt for fort i en rundkjøring med barnet i baksetet. 

Likevel er det lurt å tenke litt på hva du faktisk sier og gjør foran barna dine, mener familieterapeut og barnevernspedagog Thomas Winther. Du har kanskje lagt merke til at du har en dårlig vane eller to som du har plukket opp fra dine egne foreldre?

- Barn er et produkt av sine omgivelser. De er som svamper. Du tenkte kanskje selv at du aldri skulle bli som dine egne foreldre på visse områder, også sitter du i dag og gjør de samme tingene, sier Winther.

Vi ser jo som regel opp til omsorgspersonene vi har. Barna ser hva mamma og pappa gjør, og tror dermed at det er greit å gjøre det samme. 

- Alt vi sier og alt vi gjør vil være med å påvirke hvilke holdninger barna vil ha til det aller meste. Snakker du veldig nedsettende om innvandrere foran barna vil det være med å påvirke hvordan de vil se på innvandring, trekker han frem som et eksempel. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer