Barn i bånd: Greit eller ikke?

- Bedre enn at sønnen min blir påkjørt eller stikker av, mener Yvonne.

UT PÅ TUR - MED BARNET I BÅND: Hvordan reagerer du når du ser dette på gata? Foto: Produsenten
UT PÅ TUR - MED BARNET I BÅND: Hvordan reagerer du når du ser dette på gata? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ta ett stykk barn med tilsynelatende uuttømmelig mengder energi, kombiner det med en real dose viljestyrke, store mengder nysgjerrighet samt total mangel på risikoforståelse.

Det å skulle passe på en aktiv toåring kan være utfordrende – selv for de mest årvåkne foreldre.

Var negativ til barn i bånd

Dette kan Yvonne Andersen (32) alt om. Derfor skrev hun for litt siden blogginnlegg om at hun vurderer å skaffe seg «bånd» til barnet sitt, til tross for at hun tidligere har reagert negativt når hun har sett andre foreldre gjøre det samme. 

SKAPTE DEBATT: Bør jeg kjøpe bånd til barnet mitt eller ikke, spurte Yvonne Andersen på bloggen sin. Foto: Privat
SKAPTE DEBATT: Bør jeg kjøpe bånd til barnet mitt eller ikke, spurte Yvonne Andersen på bloggen sin. Foto: Privat Vis mer

– Jeg har fått assosiasjoner om at de er ute og lufter hunden sin i bånd. Men det var før jeg selv fikk en liten turbogutt som er høyt og lavt, spurter avgårde og nekter å holde meg i hånden når vi er ute og går. 

– Jeg tør ikke tenke tanken på hva som skjer om jeg ser vekk i to sekunder. Dersom han løper fra meg og blir borte i folkemengden på et senter eller i byen eller løper rett ut i veien, foran en bil eller lignende. Det er så skremmende mye som kan skje, skriver hun i blogginnlegget.

LES OGSÅ: Slik er en typisk toåring

Skapte debatt på Facebook

Innlegget vakte stor debatt på Mammanetts Facebookside hvor det ble diskutert hvorvidt «barn i bånd» er greit eller ikke.

Mens enkelte mener det kommer an på barnet, mente andre at foreldre heller burde legge vekt på å lære barnet å passe seg i trafikken

Mammanett ville høre med Yvonne hvilken konklusjon hun selv kom frem til, og om hun har gått til innkjøp av bånd til barnet sitt eller ikke. 

– Vi har ikke kjøpt sele ennå, men vurderer det sterkt, sier hun.

– Når vi for eksempel er i Oslo sentrum, på travle kjøpesentre eller på reise med barn i utlandet, vil jeg heller at folk ser dumt på meg enn at han skal forsvinne fra meg eller bli påkjørt, sier hun.

LES OGSÅ: Mange har en mening om hvordan jeg oppdrar barna mine

VALGTE Å TESTE RYGGSEKK MED LEIELENKE FØRST: Men Yvonne heller fortsatt mot å kjøpe bånd til sønnen sin. Foto: Privat
VALGTE Å TESTE RYGGSEKK MED LEIELENKE FØRST: Men Yvonne heller fortsatt mot å kjøpe bånd til sønnen sin. Foto: Privat Vis mer

Kommer an på hvor man bruker det

Flere på Mammanetts Facebookside var enige i at dersom man velger å bruke bånd på barnet sitt, så spiller det en rolle hvor man bruker det.

De aller fleste tok til orde for at det er greit på områder med mange mennesker eller mye trafikk, som på et kjøpesenter eller en flyplass. 

Men at det absolutt ikke var ok å leie rundt med barnet på et rolig område mens man selv var opptatt på mobilen!

For Yvonne og familien har løsningen foreløpig blitt å kjøpe en light-versjon av bånd for barn, nemlig en rykksekk med sele. 

– Vi tenkte vi skulle prøve den først, sier hun. – Hadde sønnen min vært av den rolige typen ville jeg kanskje tenkt annerledes, men foreløpig heller jeg for «bånd» i denne debatten! 

LES OGSÅ: Her er risikoen for trassanfall størst

Barn i bånd: Greit eller ikke?

Stor etterspørsel etter bånd til barn

Veronica Jakobsen driver babyforretningen Tøffeliten i Bodø. Hun har solgt denne typen produkter i tyve år og opplever stadig økende etterspørsel. 

En av butikkens storselgere er en type leiereim som man fester rundt håndleddet til barnet og til den voksne. Dette produktet sier Jakobsen ofte blir brukt av barnehager.

Sekker med leiereim er også svært populære, noe hun tror skyldes selve designet og at de kanskje gjør det litt mindre synlig at man har barnet i bånd.

Negative tilbakemeldinger har hun imidlertid aldri fått. – Jeg tror det har blitt mer og mer vanlig, de eneste som reagerer er nok kanskje den eldre generasjonen. 

 – Jeg tror det har en sammenheng med at folk reiser mye mer enn før, da vi selger spesielt mye rett før ferier. 

– Det trenger jo ikke nødvendigvis være slik at barnet ditt stikker av, i store folkemengder er det fort gjort at de bare surrer litt rundt og så er de borte, legger hun til.

LES OGSÅ: Jorden rundt med baby alene

LEIEREIM RUNDT HÅNDLEDDET: Flere butikker selger denne typen reimer som man kan leie barnet sitt med. Foto: Produsenten
LEIEREIM RUNDT HÅNDLEDDET: Flere butikker selger denne typen reimer som man kan leie barnet sitt med. Foto: Produsenten Vis mer

- Den kunne nabogutten trengt!

Hos reisebutikken Nomaden i Oslo selger de også denne typen produkter, men butikksjef Raymond Haase forteller at det ikke er spesielt etterspurt.

– Dette selger vi svært lite av. Kundene smiler litt de ser de, men ofte mumler de noe sånt: «den kunne nabogutten trengt…», sier han. 

– Dette er ikke for de fleste, men noen barn blir oftere borte enn andre, så for de foreldrene er det et bra produkt. De som kjøper det  virker som det er noe de har lett etter en stund, legger han til.

LES OGSÅ: Babyutstyret du aldri har hørt om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer