Barn kan bli syke av rosiner

Barn kan bli syke av store mengder rosiner
Barn kan bli syke av store mengder rosiner Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn bør bare spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag, råder Mattilsynet. Rosiner kan inneholde en muggsoppgift som kan ha uheldige langtidsvirkninger. Barn under 3 år bør ikke spise mer enn ca. 50 gram rosiner i uken. Større barn kan spise mer avhengig av kroppsvekten.

Det er inntaket over tid som er farlig, så det gjør ikke noe hvis et barn spiser mange rosiner en dag, og ingen rosiner de neste dagene. Det er det totale inntaket over en lengre periode som skal begrenses.

Rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften ochratoksin A (OTA), som ikke gir noen akutt forgiftning, men som har uheldige langtidsvirkninger. Muggsoppenkan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og være kreftfremkallende ved vedvarende høyt inntak.

Hvis et barn på 10 kg spiser 20 gram rosiner om dagen med et innhold av OTA på 2,5 mikrogram pr. kg, vil det tolerable daglige inntak av OTA bli fylt opp bare fra rosinene uten at en vurderer inntak fra andre kilder. OTA finnes i små mengder i en rekke matvarer uten at det har noen helsemessig betydning. Det er først ved et høyt inntak over tid at helseeffekter kan oppstå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer