Barn med ADHD er ikke alltid urolige

- Kan også være dagdrømmere som sitter litt i sin egen verden

ADHD UOPPMERKSOM TYPE: Jenter som har ADHD får i hovedsak denne diagnosen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ADHD UOPPMERKSOM TYPE: Jenter som har ADHD får i hovedsak denne diagnosen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

ADHD er for mange synonymt med hyperaktivitet, men visste du at barn som har ADHD ikke nødvendigvis trenger å være særskilt urolige?

Ifølge professor Einar R. Heiervang ved enhet for barne- og ungdomspsykiatri på Universitetet i Oslo, er dette en undergruppe som kalles ADHD uoppmerksom type. Tidligere brukte man begrepet ADD.

EKSPERT PÅ ADHD: Professor Einar R. Heiervang ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat
EKSPERT PÅ ADHD: Professor Einar R. Heiervang ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat Vis mer

– ADHD uoppmerksom type brukes som navnet sier om de som hovedsakelig har vansker med oppmerksomhet og konsentrasjon, og i mindre grad uro, overaktivitet og impulsivitet. Ved «vanlig» ADHD er det vansker på begge områder i vesentlig grad, forklarer han.

Typisk for barn som har ADHD uoppmerksom type er ifølge Heiervang at de har vansker for å følge med, oppfatte ting som sies til flere og gjøre oppgaver som krever konsentrasjon over tid.

– ADHD uoppmerksom type kan være vanskeligere å oppdage fordi de som har det ofte ikke lager uro eller problemer for andre, men kan sitte på skolen og ikke få med seg undervisningen, sier han.

LES OGSÅ: Har barnet mitt ADHD eller bare masse energi?

Beskrives ofte som dagdrømmere

Ifølge ADHD Norge kan cirka 25-30 prosent av barna med ADHD ha store oppmerksomhetsvansker, uten å være nevneverdige hyperaktive eller impulsive.

Diagnosen stilles ofte tre år senere enn ADHD kombinert type, som er den diagnosen de fleste med ADHD får.

– Andre kjennetegn ved disse barna er at de ikke får med seg beskjeder, de blir fort distraherte og mister ofte ting hjemme og på skolen, sier Hanne Skarsvaag, faglig rådgiver i ADHD Norge.

– De blir ofte beskrevet som dagdrømmere som sitter litt i sin egen verden, og tar derfor ikke så mye plass som andre barn med ADHD hyperaktiv eller kombinert type. Andre kjennetegn er motoriske vansker, lav reaksjonstid og sløv oppmerksomhet.

Skarsvaag forteller at ADHD uoppmerksom type kan forveksles med spesifikke lærevansker og følelsesmessige problemer før noen tenker på oppmerksomhetsvansker.

– Ofte blir barn og unge med denne diagnosen fanget opp senere av hjelpeapparatet enn andre barn med annen ADHD type, og ofte først når de ligger faglig etter på skolen, sier hun.

Hanne Skarsvaag, faglig rådgiver hos ADHD Norge. Foto: ADHD Norge
Hanne Skarsvaag, faglig rådgiver hos ADHD Norge. Foto: ADHD Norge Vis mer

Flest jenter som får denne diagnosen

Skarsvaag forteller at amerikanske undersøkelser viser at jenter med ADHD som oftest får diagnosen ADHD uoppmerksom type.

Hun understreker imidlertid at dette er et komplekst bilde.

– Flere studier viser at antageligvis vil halvparten av jentene med ADHD aldri bli oppdaget, og dermed gå hele livet udiagnostisert. Det kan være mange årsaker til at flere gutter blir fanget opp av skole og helsevesenet enn jenter.

– Guttene har oftere enn jenter alvorligere atferdsvansker, i tillegg til ADHD-en. De er mer fysisk hyperaktive og de er generelt mer «støyete». Noen hevder også at jentene er bedre til å «behandle seg selv enn guttene, sier hun.

– Når det gjelder forskjellen mellom gutter og jenter og ADHD uoppmerksomtype ser det ut til at det er noe jevnere fordelt enn ved andre undergrupper av ADHD, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer