Barn manerer:

– Barn med gode manerer har ofte lettere for å skaffe seg venner

Er det egentlig viktig å lære barn gode manerer? Ja, men ingen grunn til å bli fanatisk, mener eksperter.

BARN MED GODE MANERER: Å hilse pent, takke for maten og vente på tur, er noen eksempler på manerer ekspertene mener barn bør kunne. FOTO: NTB Scanpix
BARN MED GODE MANERER: Å hilse pent, takke for maten og vente på tur, er noen eksempler på manerer ekspertene mener barn bør kunne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Skikk og bruk er viktig fordi det på mange måter er de trafikkreglene vi trenger for å fungere sammen på best mulig måte, sier foredragsholder og skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Dagens foreldregenerasjon blir ofte beskyldt for å være redde for å disiplinere barna sine og at de vektlegger kos fremfor oppdragelse. Men ifølge Helliesen er det å lære gode manerer i barneårene ikke bare behagelig for oss voksne, det gir også barna en fordel som de kan ta med seg videre i livet.

– Barn med gode manerer har ofte lettere for å skaffe seg venner fordi de klarer å tilpasse seg. De viser mer forståelse ovenfor hverandre og lærer å dele.

– Etterhvert som barna blir eldre får gode manerer mye mer betydning. Hvis vi skal trekke de store linjene, kan vi jo bare se på forskjellen mellom Trump og Obama når det kommer til takt og tone. Det er ingen tvil om at Obama har vist større evner innen dette, noe som nok har gitt ham fordeler i mange ulike sammenhenger, sier han.

Innfør krav om høflighet så tidlig som mulig

For å lære barna gode manerer, mener han at det er lurt å starte så tidlig som mulig. Han råder også foreldre til å gradvis innføre nye høflighetskrav på hjemmebane.

– Vi har alle opplevd hvor plagsomt det er å være rundt barn som ikke klarer å oppføre seg i et middagsselskap. Men det nytter ikke å begynne opplæringen der og da, man må begynne tidlig og ved helt vanlige middager.

– Jo tidligere de får dette med seg, jo mer naturlig blir det for barnet. Men det trenger ikke være så komplisert i starten. Jeg synes for eksempel at man kan innføre servietten tidlig, slik at man lærer barna at det er vanlig å bruke den i stedet for å tørke fingrene sine på buksa eller skjorta. Det å takke for maten er også noe man kan begynne med veldig tidlig.

FORDEL FOR BARNET: Å lære seg gode manerer vil ifølge Reidar Helliesen gi barnet et fortrinn i livet. FOTO: Privat
FORDEL FOR BARNET: Å lære seg gode manerer vil ifølge Reidar Helliesen gi barnet et fortrinn i livet. FOTO: Privat Vis mer

Når barna blir litt eldre synes Helliesen at et krav bør være at de lærer seg å spise med både kniv og gaffel.

– Hos oss forventer vi også at barna ikke skal forsyne seg av maten før alle har satt seg til bords. Det å kaste seg over maten oppleves som ufint når folk har brukt mye tid og krefter på å stelle i stand et godt måltid.

– Og når barna begynner å få besøk av kamerater, synes jeg at de bør lære å si farvel når vennen drar. Det betyr at de ikke bare forsvinner opp på rommet sitt, men at de står ved døren og takker for besøket for å vise at man satte pris på det, sier han. I forbindelse med julen og bursdager mener han det er viktig å lære barn å takke for gavene de har fått.

– Når noen har tatt seg bry med å kjøpe gave, synes jeg det er viktig å vite hvem som har gitt hva. Det er derfor lurt at barna lager en liste over hva de har fått fra hvem og at de helst takker ved å ringe vedkommende eller at de i det minste sender en melding.

LES OGSÅ: - Fri barneoppdragelse er latskap!

Viktig del av sosialiseringen i barnehagen

I Trollstua Barnehage på Finnsnes er det å lære seg gode manerer eller god folkeskikk en viktig del av sosialiseringen i barnehagen. Ifølge daglig leder Stian Eliseussen er det spesielt to aspekter ved dette som er betydningsfullt.

– Det er viktig for utvikling av selvfølelse og selvbilde. Vi jobber med å gjøre barna trygge på seg selv og da er det viktig med forutsigbare rammer og avklarte forventninger. Vi opptrer som gode rollemodeller og er dermed med på å skape gode holdninger og verdier.

– Barn og voksne som har gode manerer blir også godt mottatt av andre og innbyr lettere til kontakt enn hvis vi ikke er høflige. Vi har fokus på hvordan man blir oppfattet eller tolket av de som er rundt oss. Barn som kjenner reglene for hvordan man tar kontakt og «tuner» seg inn i ulike settinger har lettere for å lykkes i samspill, sier han.

Eliseussen er enig i at barn som ikke har gode manerer har lettere for å bli avvist og at de oftere kommer i konflikter med andre barn.

– Mens barn som har disse egenskapene får lettere venner og er positive bidragsytere til gruppedynamikken. Barn senser både nonverbalt og verbalt de andre barna, og de erfarer hvordan andre opptrer. Dette er avgjørende for hvordan de opplever hverandre og påvirker forholdet mellom barna, sier han.

VIKTIG I BARNEHAGEN: Å lære barna høflighet er en av satsningsområdene i Trollstua Barnehage. – Det er viktig for utvikling av selvfølelse og selvbilde, sier daglig leder Stian Eliseussen. FOTO: Privat
VIKTIG I BARNEHAGEN: Å lære barna høflighet er en av satsningsområdene i Trollstua Barnehage. – Det er viktig for utvikling av selvfølelse og selvbilde, sier daglig leder Stian Eliseussen. FOTO: Privat Vis mer

Legger vekt på å rose barna når de er høflige

Barnehagen bruker de ulike hverdagssituasjonene for å lære bort høflighet og respekt.

Ved måltidene er ønsket at barna skal vente på tur når andre snakker, be fint om å få maten tilsendt, være stille, sitte ordentlig og takke for maten.

Eliseussen forklarer at de ansatte legger vekt på å gi barna mange positive tilbakemeldinger og oppmuntrende ord når de klarer disse tingene.

– Vi har et motto i barnehagen om at «det vi gjør skal vi gjøre med «oppovermunn». Vi er bevisste på vår rolle og hvordan vi opptrer i møte med andre, det vil si at vi er varme, imøtekommende og trygge. Vi bruker alle situasjoner i løpet av en dag til avholde fokus på dette temaet. Vi trekker fram gode eksempler, roser og gir tilbakemelding når barna har vært høflige eller sagt og gjort noe som er positivt, sier han.

– Jeg tror det er viktig at foreldre er bevisste på å lære bort høflighet allerede fra barna begynner å gå og snakke, gjennom å være gode rollemodeller og sette krav til barna sine. Fra barna er rundt tre år gamle synes jeg det er viktig å stille krav og ha forventninger til at de for eksempel kan be om hjelp eller takke for maten.

LES OGSÅ: - Barn trenger fem ganger mer «ros» enn «ris»

Ikke alle skikk og bruk regler er like viktige i dag

Ifølge Reidar Helliesen er det ikke bare i selskapelige lag at dårlige manerer kan komme til syne. Uoppdragne og uhøflige unger kan bli et forstyrrende element i sammenhenger som for eksempel barneidretten.

– På trening er det ofte viktig at man stiller seg opp i tur og orden, og at man ikke skriker i munnen på hverandre. Det går nok også bort mye tid på å holde ro i skoletimene, noe som sliter ut lærerne. Jeg tror vi hadde hatt mange flere blide lærere dersom vi foreldre var mer bevisste på å lære barna våre takt og tone, sier han.

Men enkelte regler på skikk og bruk er ifølge Helliesen ikke like viktige i dag som de var tidligere. Et eksempel på dette er å legge albuene på bordet mens man spiser.

– Jeg husker at min danske bestefar ble veldig sint dersom vi satt med albuene på bordet, men det viktigste er at man ikke breier seg ut med albuene. Alle skikk og bruk regler må brukes med fornuft, dersom de bare oppfattes som tullete har de ingen hensikt og folk vil ikke respektere dem.

Et annet eksempel er at det ikke lengre blir sett på som så veldig uhøflig å bruke lue innendørs.

– Mange ganger er det fornuftig å ta av seg lua, for eksempel i juleselskap og i slike sammenhenger. Men om man flyr ut og inn med capsen på om sommeren, er det nok ikke mange som henger seg særlig opp i det, sier han.

FORELDRENE MÅ TA ANSVAR: – Jeg tror det er viktig at foreldre er bevisste på å lære bort høflighet allerede fra barna begynner å gå og snakke, gjennom å være gode rollemodeller og sette krav til barna sine, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FORELDRENE MÅ TA ANSVAR: – Jeg tror det er viktig at foreldre er bevisste på å lære bort høflighet allerede fra barna begynner å gå og snakke, gjennom å være gode rollemodeller og sette krav til barna sine, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Manerer tilknyttet sosiale medier er fortsatt under utvikling

Samtidig som noen manerer har gått ut på dato, tilkommer det stadig nye. Mange av dem er tilknyttet bruk av ny teknologi og sosiale medier, og er fortsatt under utvikling.

– Rammer for bruk av disse tingene er viktig og må lages tidlig. Det kan for eksempel handle om hvor og når vi skal bruke mobiltelefonen.

– Endringen i hvordan vi kommuniserer med hverandre kan også føre til at ting vi voksne gjør kan være veldig flaut for ungdom. Jeg har for eksempels selv opplevd at jeg har brukt Snapchat på en måte som jeg trodde var riktig, men så fikk jeg tilbakemelding fra barna mine på at jeg ikke bare måtte pøse på med emojis fordi det betød noe annet enn det jeg trodde, smiler han.

– Det sies at det er så vanskelig å lære barn gode manerer, for uansett hvor hardt man sliter så oppfører de seg som kopier av foreldrene sine. Er det noe i det tror du?

– He he, ja det er klart at barn i stor grad speiler foreldrene sine, selv om det ikke alltid er foreldrenes skyld at barn oppfører seg på en ufin måte. Men på samme måte som det er viktig at foreldre går foran som et godt eksempel ved å bruke refleks, bør de også spise med kniv og gaffel, bruke serviett og ikke smatte.

– Senest i dag fikk jeg beskjed av barna mine om at jeg spiste en gulrot litt vel høylytt, og jeg tenkte at det er godt at de er bevisste. Samtidig må vi ikke bli helt fanatiske i forhold til folk som ikke følger reglene til punkt og prikke. Takt og tone er mer kjøreregler som er viktige å ha for at vi skal vise hensyn til hverandre slik at det blir trivelig å være sammen.

LES OGSÅ: Hvor bevisst er du på kjønnsforskjeller i barneoppdragelse?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer