Barn manerer:

– Barn med gode manerer har ofte lettere for å skaffe seg venner

Er det egentlig viktig å lære barn gode manerer? Ja, men ingen grunn til å bli fanatisk, mener eksperter.

BARN MED GODE MANERER: Å hilse pent, takke for maten og vente på tur, er noen eksempler på manerer ekspertene mener barn bør kunne. FOTO: NTB Scanpix
BARN MED GODE MANERER: Å hilse pent, takke for maten og vente på tur, er noen eksempler på manerer ekspertene mener barn bør kunne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Skikk og bruk er viktig fordi det på mange måter er de trafikkreglene vi trenger for å fungere sammen på best mulig måte, sier foredragsholder og skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Dagens foreldregenerasjon blir ofte beskyldt for å være redde for å disiplinere barna sine og at de vektlegger kos fremfor oppdragelse. Men ifølge Helliesen er det å lære gode manerer i barneårene ikke bare behagelig for oss voksne, det gir også barna en fordel som de kan ta med seg videre i livet.

– Barn med gode manerer har ofte lettere for å skaffe seg venner fordi de klarer å tilpasse seg. De viser mer forståelse ovenfor hverandre og lærer å dele.

– Etterhvert som barna blir eldre får gode manerer mye mer betydning. Hvis vi skal trekke de store linjene, kan vi jo bare se på forskjellen mellom Trump og Obama når det kommer til takt og tone. Det er ingen tvil om at Obama har vist større evner innen dette, noe som nok har gitt ham fordeler i mange ulike sammenhenger, sier han.

Innfør krav om høflighet så tidlig som mulig

For å lære barna gode manerer, mener han at det er lurt å starte så tidlig som mulig. Han råder også foreldre til å gradvis innføre nye høflighetskrav på hjemmebane.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer