Barn med gresspollenallergi

Dette er symptomene hvis barnet ditt reagerer allergisk på gresspollen.

NYSER OG KLØR I ØYNENE: I disse dager er det mange foreldre som oppdager at barnet deres er allergisk mot gress. Foto: NTB Scanpix
NYSER OG KLØR I ØYNENE: I disse dager er det mange foreldre som oppdager at barnet deres er allergisk mot gress. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi trodde først at hun begynte å bli forkjøla, forteller Tone Ørstavik.

For et par uker siden begynte datteren Marte (7) å nyse mange ganger etter hverandre da hun lekte på plenen hos besteforeldrene sine. Da de kom hjem et par timer senere begynte hun også å klø i øynene.

– Da tenkte jeg at det sikkert var allergi siden jeg har det selv. Vi gikk til legen og tok en blodprøve, og den viste tydelig gresspollenallergi, forteller Tone.

Kraftig spredning akkurat nå

Marte er langt ifra den eneste som i disse dager går rundt og nyser og klør seg i øynene.

Ifølge Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), er spredningen av gresspollen kraftig i enkelte deler av landet akkurat nå.

– Det har vært en lang periode med tørt og varmt vær i Sør-Norge, noe som gir mye spredning. Regn demper spredningen, men selv om det har regnet nå er det mange som opplever ubehag, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva gjør jeg hvis jeg mistenker melkeallergi?

MÅ HOLDE SEG UNNA GRESSET: Syv år gamle Marte reagerte på gresset ved å hovne kraftig opp i øynene. Foto: Privat
MÅ HOLDE SEG UNNA GRESSET: Syv år gamle Marte reagerte på gresset ved å hovne kraftig opp i øynene. Foto: Privat Vis mer

Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF
Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF Vis mer

Enkelte blir sykemeldte

NAAF anslår at så mange som 500 000 nordmenn plages av gresspollenallergi, som er den nest vanligste pollenallergien etter bjørk.

For enkelte blir symptomene så ille at de blir sykemeldte, eller må holde seg hjemme fra skole og barnehage.

For å fungere bedre i hverdagen, anbefaler Bistrup at man forsøker å eksponere seg minst mulig for gress. 

– Og så er det lurt å følge med på pollenvarslingen.no slik at man vet hvordan det vil bli de neste to dagene. Ta antihistaminer, øyedråper og nesespray for symptomlindring Husk å skylle deg og vaske hendene etter at du har vært ute og forsøk å ikke ta deg så mye i ansiktet. Ikke luft midt på dagen, så unngår du at pollen kommer inn i huset og tørk klær innendørs. Man kan også kjøpe pollenfilter til å ha foran vindu.

For dem som er moderat til kraftig plaget av gresspollenallergi, anbefaler NAAF også det som kalles allergivaksine. Denne kan tas av voksne og barn over fem år.

– Det er egentlig et hyposensibiliserings program, hvor man tar en smeltetablett under tungen hver dag. Til slutt vil man utvikle toleranse mot gresspollen. Dersom du har et barn som sliter på skolen på grunn av allergi, er dette noe du kan diskutere med legen din, sier Bistrup.

Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Foto: KAL Klinikken
Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Foto: KAL Klinikken Vis mer

Mange ulike sorter gresspollen

Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, forteller at det finnes mange forskjellige typer gresspollen.

– Timotei er den typen gress vi vanligvis har i plena vår her i Norge. Men det finnes mange forskjellige typer gress, på samme måte som at et tre ikke bare er et tre. Enkelte kan derfor oppleve at de ikke reagerer på gresset når de er på ferie i utlandet, forklarer hun.

Gresspollen er ifølge Revhaug den nest mest vanlige typen pollenallergi i Norge, med allergi mot bjørkepollen som nummer en. I tillegg er pollenpartiklene fra gress enklere å unngå.

– Pollenpartiklene fra bjørk er laget for å fly kjempelangt og vi opplever at de kan komme helt fra Polen og over Østersjøen hit til Norge. Gresspollen flyr derimot bare noen få meter, slik at de som er allergiske reagerer mest når de ruller seg i gresset eller hopper i høyet. Symptomene er ikke riktig så ille dersom man kommer seg opp og bort fra bakken, sier hun.

Forskjellige typer pollen

Pollen er små partikler fra planter, som spres med vind eller insekter. Mange reagerer på pollen fra bjørk, or, salix og hassel, samt gress (spesielt timotei og hundegress) og ugresset burot. 

Kilde: NAAF

Utvikler seg over flere år

Revhaug forklarer at all pollenallergi utvikler seg over flere år. – Man må ha vært gjennom noen pollensesonger for å bli allergisk. Det er derfor ikke så vanlig at man påviser gressallergi hos helt små barn, det oppstår gjerne fra barneskolealder og utover. Jo flere sesonger man har vært gjennom, jo større er risikoen for at man kan utvikle pollenallergi, sier hun.

Selv om alle i utgangspunktet kan bli allergiske mot gress, er det enkelte faktorer som gir større risiko.

– For eksempel om man har en annen atopisk sykdom, som matallergi, astma, høysnue eller atopisk eksem. Alle disse kan komme enkeltvis, men oppstår i hyppigere grad sammen. Foreldre som selv er allergiske, har en økt risiko for at de får barn som får en atopisk tilstand.

– Men det er ikke noe man kan gjøre for å forhindre allergi, hverken under svangerskapet eller mens man ammer. Det hjelper ikke å unngå matvarer for å forebygge pollenallergi. Men studier har vist at dersom man har pollenallergi, så kan man forebygge det å utvikle astma og høysnue ved å ta allergivaksinering, sier Revhaug.

LES OGSÅ: Hva betyr fargen på snørret?

HOVNE OG RØDE ØYNE: Et symptom på gresspollenallergi er at det klør og svir i øynene. Foto: NTB Scanpix
HOVNE OG RØDE ØYNE: Et symptom på gresspollenallergi er at det klør og svir i øynene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan forveksles med forkjølelse

De mest vanlige symptomene på gressallergi er ifølge Revhaug nysing, snørr, kløe i øynene, forverret astma eller at man føler seg generelt trøtt og slapp.

– Mange av disse symptomene kan forveksles med forkjølelse eller øyebetennelse, men allergi gir ikke feber, sier hun.

Hvordan allergien skal behandles, avhenger av hvor kraftige symptomene er.

– For enkelte holder det kanskje å bruke litt øyendråper, unngå gress og lukke vinduet når det står på som verst. Mens andre må bruke nesespray og tabletter. Det finnes mange fine og milde medisiner som også kan brukes av småbarn, men da må dette godkjennes av en barnelege med kompetanse. Dette er medisiner som har vært i bruk lenge og som har få bivirkninger, sier Revhaug.

PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. Resultatet her påviste allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer
PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. Resultatet her påviste allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer Vis mer

Hvordan foregår en prikktest?

Prikktest er en allergitest som vanligvis settes på underarmen. Mulige allergifremkallende stoffer prikkes inn i huden med en spesiell nål (lansett). De fleste opplever ikke dette som smertefullt.

Hvis man er allergisk mot ett eller flere av stoffene, vil området etter ti- femten minutter begynne å klø eller hovne opp. Jo større reaksjon, jo større allergi.

Kilde: Oslo universitetssykehus

Påvises ved blodprøve og prikktest

Dersom du mistenker at barnet ditt har gressallergi, anbefaler hun at du tar kontakt med noen med god kompetanse på området.

– Det er en myte at det finnes en nedre aldersgrense for allergitesting, også små barn kan få en blodprøve eller en prikktest. Men det er viktig at man går til noen som har tilstrekkelig kompetanse til å analysere svarene og som kan gi en god helhetsvurdering av barnet ditt, sier hun. 

LES OGSÅ: Gravide og ammende får ofte dårlige råd om allergimedisiner

Varselet viste ikke spredning av gresspollen

Tone Ørstavik forteller at de sjekket pollenvarselet den dagen datteren Marte begynte å vise tegn til allergi.

- Det viste ingen spredning av gresspollen. Vi ble derfor usikre, men det er tydelig at man kan reagere selv om det ikke vises på værvarselet, sier hun.

Hos legen fikk Marte resept på nesespray, i tillegg har hun brukt allergitabletter og øyedråper.

– Medisinene hjelper godt, men må tas jevnlig. De første dagene tenkte vi å dryppe øynene kun ved behov, men hun klødde konstant og det ene øyet hovnet opp, så vi fant fort ut at vi måtte dryppe to ganger daglig. Nå går det mye bedre, sier mamma Tone. – Vi har også passet på å lukke vinduet på rommet slik at hun ikke får gresspollen inn, legger hun til. 

LES OGSÅ: Test avslører hvilke vaskeservietter du bør styre unna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer