Barn og sko

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se på ditt barn sin fot, og sammenligne med din egen fot. Hvilken forskjell! Og det gjelder ikke bare størrelsen. Tenk at du selv en gang hadde like myke og deilige små føtter! Hvordan kan vi ta best mulig vare på denne lille barnefoten?

Føttene er i stadig vekst og utvikling, og det er viktig at vi beskytter føttene mot å formes og bli skjeve pga ytre påvirkning. Skoene skal ikke støtte opp om foten. Det er en gammel myte. Gode barnesko skal derimot beskytte mot skader, smuss, kulde og væte.

LES OGSÅ: Babyklær: Plaggene du trenger

Visste du dette om barns føtter?

  • Bare 40% har fremdeles sunne føtter når de er voksne
    Hovedgrunn: Barneføtter befinner seg for det meste i for små sko.
    Resultatet kan være smerter, dårlig blodgjennomstrømning og nedsatt bevegelighet
  • Barneføtter vokser i et voldsomt tempo!
    Over fem år ”vandrer” føttene faktisk 14 skostørrelser!
  • Hvis barneføtter kun av og til er i for små sko, behøver man ikke å frykte noen graverende virkning (i verste fall rød hud, vannblemmer eller vondt i føttene). Det blir først ille, når skoene alltid er for små (ut over flere utviklingsfaser) og den nødvendige utligningen mangler (gå mye barbent). Med andre ord: Størrelsen på skoene må kontrolleres regelmessig!
    (Kilde: www.barnefotter.com)

UNDERSØKELSER VISER ALARMERENDE RESULTATER

en 23. august 2006 fikk ca. 200 barnehage- og grunnskolebarn i Hamburg målt og analysert føttene sine. Tilstede var et bredt sammensatt fagteam, bl.a. en barnelege, en fysioterapeut, en ergoterapeut, en skotekniker, en representant fra trygdeetaten m.fl. Av de 200 barna hadde ca. 70 % for korte sko. Mange gikk med sko fra sen vinter/tidlig vår 2006 og disse var nå definitivt altfor små.

Måling av betydelige antall barneføtter startet opprinnelig i Østerrike i regi av landets helsemyndigheter. Tyskerne følger nå etter, de er også opptatt av forebyggende tiltak. Trygdeetatens representant, John Hufert, uttalte: ”Vi vet hvor skadelig for korte sko kan være. Derfor ønsker vi å fokusere på informasjon, både gjennom grunnskolen og direkte til foreldrene.”

BARN HAR FORSKJELLIGE FØTTER

 Tyskland, ved universitetsklinikken i Tübingen (Sportmedizin Tübingen), er det nylig avsluttet et stort forskningsprosjekt der 3 000 barn i aldersgruppen 2 – 14 år fikk målt føttene sine over en to-års periode. Prosjektet ble utført av Dr. Marlene Mauch og biomekaniker Dr. Stefan Grau. Målingen ble gjennomført med 3D scanner. Undersøkelsen kunne dokumentere at gutter har kraftigere føtter enn piker og at barnas vekt har stor betydning for føttenes utvikling. Overvektige barn får kraftigere føtter. På bakgrunn av målingene (3 000 barneføtter) viser undersøkelsen en del interessante ting, bl.a. at det i all hovedsak finnes tre typer barneføtter:

a) Den voluminøse som er bred og har høy vrist og korte tær
b) Den lang-spisse fottypen som er smal men med heller korte tær, der hælpartiet er langt
c) Den slanke barnefoten som har lange tær


I og med at undersøkelsen representerer aldersfordeling fra to til 14 år viste det seg at den voluminøse fottypen er sterkest representert i skostørrelsene 25 – 29, den lang-spisse typen er sterkest representert i størrelsene 30 – 35 og den slanke barnefoten er det flest av i størrelsene 36 – 41. Dette indikerer at føttene endrer seg i løpet av vekstperioden og at foreldre og butikkselgere ikke bare må fokusere på riktig lengde men også på riktig bredde.

 

HVILKE KONSEKVENSERf FÅR FOR SMÅ SKO OVER TID?

n rekke undersøkelser viser at hos barn som over lengre tid har brukt for korte sko, forandrer stortåen seg, den presses inn mot de andre tærne og blir krokete (hallux valgus). Mulige andre skader i et lengre perspektiv kan være redusert utvikling av musklene i foten med påfølgende fare for holdningsskader.

 Denne gutten har uten tvil gått med for korte sko

Barneføtter er myke som gummi. De kjenner ingen smerte. Som eksempel kan nevnes at vi spurte en gutt på fem år om hvordan han syntes at skoene hans passet. Gutten syntes skoene passet godt. Målingen derimot viste at føttene var 13 mm lengre enn skoenes innerlengde, altså altfor små! Guttens stortå var allerede skjev og relativt sett for kraftig i forhold til de andre tærne.




Hallux Valgus



 

INNKJØP AV SKO

år du kjøper sko til barnet, er det viktig at du søker hjelp hos butikkpersonale med kunnskap om barn og sko. Skoen skal sitte godt på foten, men samtidig ha noe rom så foten kan vokse. Barnefoten vokser fort, så du må regne med å måtte gå til innkjøp av sko atskillige ganger i løpet av et år. Hvis skoen klemmer, kan føttene skades og bli skjeve. Husk at barnet ikke alltid kjenner selv at skoen er for liten, og ikke klarer å gi uttrykk for dette. Sjekk derfor hyppig at skoen er stor nok.
Skoen du kjøper skal være 12-15 mm lengre enn fotens lengde. Barnefoten kan da vokse 6 mm før du skifter til ny sko. Det skal altså alltid være plass til en "skli-lengde" i skoen. Skoens bredde skal være 8 mm bredere enn foten. Du bør handle sko i en butikk som har barnesko med utvalg i forskjellige bredder. For trange eller for vide sko er like skadelig som for korte sko. Jentefoten er ofte smalere enn guttefoten.

Noen butikker har et måleapparat som måler barnets fot helt nøyaktig. Slik kan man bedre finne frem til riktig sko. Det finnes også redskaper for måling av barnets fot som kan kjøpes på nett.

SKO BØR IKKE ARVES!

arneføtter er helt forskjellige, og bør derfor få utvikle seg i sko tilpasset den enkelte. Arvesko kan ofte være gått inn skjevt, dessuten har søsken ofte ulik fotbredde. Pensko og andre typer skotøy som blir brukt en sjelden gang, går greit å arve.
Små babyføtter kan også skades av for trange sokker eller trang sparkebukse! Vær også forsiktig med å bruke antisklisokker inne i sko. Antisklimaterialet medfører at det blir klamt og varmt inne i skoen, og fører dessuten til at foten mister sin bevegelsesfrihet inne i skoen.

BARBEINT ER BEST!

ko er ikke en naturlig del av kroppen! La barnet gå mest mulig uten sko der det er mulig. Innendørs aktivitet og utendørsaktivitet om sommeren er fine muligheter for barbeint aktivitet. Musklene i foten og blodsirkulasjonen utvikler seg best barbeint. Hos naturfolk eksisterer så godt som ingen fotskader. Intet under, for de bruker jo heller ikke sko. Naturligvis er faren for skader og infeksjoner på den ubeskyttede foten noe større. Føtter, som vokser opp slik, er derfor mye kraftigere og mer motstandsdyktig.

Sko i barnehage

 

va slags skotøy bør barnet ha i barnehage, eller hos dagmamma?

  • Utesko tilpasset årstiden.
  • Støvler. Høst og vinter: Støvel med for innvendig. Husk at de fleste typer støvler med for blir for kalde i vintervær under -5 grader.
  • Tøfler eller sandaler. Sandaler er et godt alternativ til tøfler.

Barna selv synes ofte det er praktisk med borrelås eller glidelås på skoene. Større barn liker ofte å ta på sko selv, dessuten er det enklere for personalet som har mange barn å kle på. 

LES OGSÅ: Klær og sko barn trenger i barnehage 

Skoordliste, vintersko:


Cherrox/Slusher: merkenavn blant forede gummistøvler.

Fôrede gummistøvler: kraftigere og varmere enn vanlige gummistøvler, ikke varme nok til skikkelig vinterkulde.

Gore-tex og sympatex er det mest kjente merkenavnet blant de såkalte tex-membranene.

Tex-membraner har mikroskopiske hull - små nok til at vannet ikke trenger inn, men store nok til at vanndampen slipper ut. Tex-membraner er altså vanntette, men pustende. Et tex-membran kan festes til både skinn og tekstiler
 

Les også på Mammanett:
Kjempeforbedring når det gjelder barnesko
 

Kilder:
Spedbarnsboka, 34. utgave -00, Barnehageboka, 2. utgave -01, barnefotter.com, VG 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer