Barn og vennskap

Barn og vennskap
Publisert
Sist oppdatert

Vennskap er et forhold som har sitt grunnlag i gjensidighet eller kjærlighet. Hvorfor er venner så viktige for oss mennesker? Og hva er en god venn? Helt fra barn er veldig små vil behovet for å ha venner melde seg. Gjennom venner lærer man seg å omgås med vennlighet, man tilegner seg viktige sosiale ferdigheter, man øver på å kontrollere sinnet sitt og man må kunne vente på tur. 

God lek gir gode venner
Barn omgås sine venner i lek, og barn med gode lekeferdigheter blir ofte populære lekekamerater, og dermed også ofte en attraktiv venn. Derfor er barnets lekeferdigheter et viktig punkt når vi snakker om barn og vennskap.  For at leken skal være god bør disse lekereglene følges:

 • Overensstemmelse: 
  Overensstemmelse går ut på at barna er enige om hva de leker, og de må klare å sette seg inn i, og tilpasse seg de andre lekekameratenes roller. De skal kunne bidra til et bra leketema, utvikling og fremgang i leken.
 • Gjensidighet:
  Gjensidighet gjennom å gi og ta, og evne til å kunne sette egne behov til side dersom det kreves er viktig. Man må kunne skjønne at leken er på liksom, og man må kunne gå ut og inn av rollen man har.
 • Turtaking:
  I leken kan det oppstå konflikter, så å ha evne til å dele, vente på tur og evne til å løse problemer på en god måte er viktig.

Empati
En annen viktig egenskap når vi snakker om barn og vennskap, er det vi kaller prososial atferd. Barn som utfører handlinger til glede eller hjelp for andre, uten å forvente noe tilbake, har en egenskap som vi ser er attraktiv når barn velger venner. Empati og gode samarbeidsevner er også viktige egenskaper. 

En venn er nok!
Nå er det ikke slik at barn har behov for en stor venneflokk. Faktisk er èn god venn nok. Man må skille mellom vennskap og popularitet. Popularitet kan oppstå på overflatiske premisser, som for eksempel at barnet har mange flotte leker. Vennskap er på et dypere plan, og det gjør barn som har venner mere robuste enn barn som ikke har venner. 

Hvorfor sliter noen barn med å få venner?
Noen barn sliter med å knekke lekekodene og de sosiale spillereglene som kreves for å få en lek til å fungere. Disse barna vet ikke helt hvordan de skal tilnærme seg lekekameratene, og de kan derfor oppleves som forstyrrende og ødeleggende for leken. 

Hvordan hjelpe barnet?

 • Lek sammen med barnet og forklar og vis barnet hvordan man bør forholde seg i lek. Hvorfor må man både gi og ta? Hvorfor er det lurt å fordele rollene, for eksempel: mamma, pappa og baby, fremfor at alle tre er mammaer?  
 • Når man spiller spill sammen med barnet, lærer barnet å vente på tur. Derfor kan også spill være fordelaktig når man har et barn som ikke har venner. 
 • Inviter andre barn hjem! Men hold deg i nærheten i tilfelle leken sklir ut, og trenger en voksen veileder. 
 • Barnehagen og skolen skal være en viktig støttespiller for barn og foreldre i en prosess som dette, så føler du at barnet ditt mangler gode venner, ta det opp med læreren eller personalet i barnehagen for å finne en fremgangsmåte som passer for ditt barn.   
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer