Barn på langrennsski

Slik skaper du skiglede, og legger grunnlaget for mange fine langrennsturer for små og store.

Knall og fall er nær sagt obligatorisk de første årene i skisporene. Foto: Shutterstock.com
Knall og fall er nær sagt obligatorisk de første årene i skisporene. Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skitur med barn bør være tur på barnas premisser. La barna bestemme tempo og sørg for riktig utstyr og klær. Legg inn noen gode og morsomme pauser.

Er det første gang barnet prøver skiutstyret, bør du planlegge tur-retur 200 meter, med pølsegrilling og kakao på målstreken. 

Når kan barn begynne å gå på ski?

Du kan selvsagt spenne et par ski på din 1-åring som knapt har lært å gå, og skryte til venner og bekjente over ditt lille langrennsunikum, nær sagt født med ski på bena, men du kan ikke forvente at barnet selv har noen glede av ski før det er eldre. En 1 åring vi mest sannsynlig bli fortvilet over fastspente fremmedelementer som hindrer naturlig gange. De første årene kan barnet sitte i pulk.

Den vinteren barnet blir 3 år er de fleste barn klare for å prøve skiene, men man kan selvsagt la barnet prøve seg før hvis det viser interesse. Ingen grunn til å forhaste seg hvis barnet ikke har lyst. Mange venter også til barnet er 4 år før man prøver skiene.

LES OGSÅ: Barn i pulk 

Hvor lang tur?

Som tidligere nevnt, det er opp til barnet. Legg inn pauser og morsomme aktiviteter. Ikke prøv å tving barnet til å gå lengre enn det er motivert for. Ha et mål for turen. En varde, en topp, en runde, en aktivitet? Ta barna med på planlegging og husk at ditt engasjement smitter. Ros barnet i massevis!

Riktig klær og utstyr

Når du går på ski sammen med barn, er tempoet lavere, og både voksne og barn bør kle seg bedre, enn hva voksne gjør når de går alene på ski. Barna baser gjerne en del i snøen, og en vanlig barnehagedress kan derfor være smart de første skiårene. Når barnet blir eldre og tempoet øker, vil barnet trenge mindre og mer pustende klær. For større og skivante barn 8-12 år, er det viktig å være godt kledd, men med altfor mye klær blir man lett blir for varm og passiv. Husk lue - minst 50% av varmen forsvinner her, og lua kan lett tas av/på. Ha med varmt ekstra tøy i sekken, men ikke gi barnet for tung sekk. På skiturer er det viktig å ta med (og bruke) riktig skismørning. Bakglatte ski ødelegger lett turen!

LES OGSÅ: Pass på barna i kulda   

Hvor lange ski og staver? Smøre eller smørefritt?

Den norske Turforening gir disse rådene:

  • Skiene bør være brede, godt innsvingte og så myke at de kan presses sammen mellom tommelfingeren og langefingeren. Da får skiene ekstra godt feste i motbakkene.
  • 3-4-åringer kan gjerne ha litt kortere ski, ellers er regelen at skiene skal være like lange som barnet.
  • Stavene bør rekke til skulderen, være avrundet i spissen og ha regulerbare remmer. Barn kan gjerne gå uten staver for å trene balansen, men ta alltid med stavene hvis dere skal på tur.
  • Smørefrie ski eller ikke? Smørefrie ski kan fungere godt på hard snø og i isete løyper, men fungerer dårlig ellers. Lær deg å smøre skiene til barnet og sørg for at skiene ikke er bakglatte!
  • Skistøvlene bør ha god støtte rundt anklene, og være romslige nok til å få plass til en tykk ullsokk. Ikke snør skoene for stramt, slik at føttene blir kalde.

Ha alt klart før turen starter

Pakk ned det du trenger av utstyr, smør ski før de legges i bilen, finn frem klær og skisko til barna, og sørg for å ha handlet det du trenger før turen starter. God planlegging senker stressnivået hos barn og foreldre. Unngå å bli rød i toppen på leting etter minstens skisko, mens resten av familien står halveis påkledd i gangen, og eldste barn klager over for små skihansker og far snurrer rundt seg selv på leting etter rød skismurning. Et dårlig, men dessverre ganske gjennomsnittlig utgangspunkt for en familieskitur.

BARNESKIRENN: Med nummeret på plass og klar til dyst!
BARNESKIRENN: Med nummeret på plass og klar til dyst! Vis mer

Forebygg turkrise

Snakk med barna underveis, og ta pause før de er utslitt. Norges turistforening tipser foreldre om å kamuflere pausene med en kartsjekk, eller en liten naturstudie. Titt på dyrespor og snakk med barnet om det som opptar det underveis.
Tilby drikke før barna roper at de tørster i hel, og spør om de trenger å kle av eller på seg før de hylende deklamerer at de fryser i hel. Barn veksler raskere enn voksne mellom å være varme og kalde.

LES OGSÅ: Skilek for barn

Pause, mat og drikke - høydepunkt for barna!

Gjør matpausen til noe hyggelig. Sjokolade kan også være et godt lokkemiddel, men husk at det finnes vel så spennende alternativer. Lag gjerne bål, eller ta med en primus. Husk at sunn mat som f. eks ostesmørbrød eller  suppe smaker godt på tur. Wienerpølser på termos er også en enklere variant som kan skape begeistring. Eller hva med en porsjon pinnebrød stekt på bål? Legg gjerne inn noen morsomme aktiviteter. Ta pause ved en egnet akebakke og  bruk plastposer som rumpebrett.

Kilde: Turistforeningen.no

Denne saken ble første gang publisert i 2010 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer