Barn reagerer på foreldres nettbruk

- Det å føle at verdien man har som menneske er på tredjeplass etter Facebook og Twitter er ikke godt for noen, sier psykolog.

BARE DELVIS TILSTEDE: Ny undersøkelse viser at mange barn reagerer på foreldrens tidsbruk på pc og mobil. Foto: NTB Scanpix
BARE DELVIS TILSTEDE: Ny undersøkelse viser at mange barn reagerer på foreldrens tidsbruk på pc og mobil. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det diskuteres mye rundt barns skjermbruk, men hva med oss foreldre; hva gjør det med barna våre at vi tilbringer store deler av fritiden vår med øynene klistret til skjermen?

I en ny undersøkelse foretatt av analysebyrået Penetrace på vegne av Telenors Foreldreskolen.no kom det frem at over 80 prosent av de spurte barna har reagert på mamma og pappa sin overdrevne bruk av tid foran pc-en eller mobilen.

Samtidig svarte hele 40 prosent av foreldrene at de ikke tror at deres skjermbruk har vært et problem for barna.

Totalt 1600 foreldre og 500 barn i alderen 10-15 år svarte i undersøkelsen.

Bruker mer tid på skjerm enn de er klar over

Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet mener det er viktig at foreldre er gode rollemodeller for barna sine når det gjelder bruk av telefon og pc.

– Gode vaner og holdninger starter i hjemmet, også når det gjelder det digitale livet. Foreldre og barnas nærmeste er uten tvil de viktigste personene når det gjelder å skape vaner, å adoptere handlingsmønstre og væremåte. Alt som skjer foran barna blir en naturlig del av livet deres, noe de anser som normalt; fordi det er normalt for dem. Påvirkningskraften foreldre har overfor barn er mye større enn de fleste foreldre kanskje tror, sier hun.

Brudalen tror noen voksne bruker mer tid på mobil og data enn de kanskje er klar over.

– Men jeg synes allikevel ikke at vi skal være negative mot foreldre som bruker teknologi også i hjemmet. Både privat- og arbeidslivene våre er lagt opp til at vi skal sjekke e-post, sende en melding eller titte innom Facebook – og det er faktisk helt ok.

– Det jeg mener er viktigst er å være bevisst på er hvordan man bruker tiden sin, ikke nødvendigvis selve tidsbruken. Ikke minst er det viktig å være bevisst på om dette er noe som stresser deg og barna, eller om det er et fint tilskudd i livet deres. Du må tilpasse mobil- og databruken til ditt liv og din familie – ikke omvendt, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir stadig flere barn nærsynte

BEVISST BRUK VIKTIGST: - Du må tilpasse mobil- og databruken til ditt liv og din familie, ikke omvendt, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet/Kine Jensen
BEVISST BRUK VIKTIGST: - Du må tilpasse mobil- og databruken til ditt liv og din familie, ikke omvendt, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet/Kine Jensen Vis mer

- Lær barna at de er viktigere enn mobilen

– Det burde være et minimumskrav for foreldre at de klarer å få barnet sitt til å forstå at de er viktigere enn mobilen, sier psykolog Sondre Risholm Liverød.

Liverød har skrevet to bøker om hva som bygger menneskers selvfølelse, et tema han også skriver mye om på webpsykologen.no. En vesentlig del av det å bygge god selvfølelse er det han kaller speiling, noe som skjer i ansikt-til-ansikt kontakten foreldre har med barn.

Å bli speilet som menneske er ifølge Liverød svært viktig for barnas utvikling og dette blir forstyrret dersom foreldrene stadig er i «scrollemodus» på telefonen sin.

– Speiling er å bli informert om hvem og hvordan man er, gjennom måten andre oppfatter en selv og hvordan andre kommuniserer dette tilbake. Gjennom andres blikk og tilbakemeldinger lærer vi å kjenne oss selv. Dette er en prosess som foregår hele livet, men selve grunnlaget for vår selvforståelse, selvfølelse og selvtillit skriver seg mye fra samspillet mellom barnet og omsorgspersonene, forklarer han.

Selv om de aller yngste barna kanskje ikke selv vil huske at foreldrene var mentalt fraværende på grunn av at de tilbrakte mye tid på telefonen sin, sier han at det likevel kan påvirke barnas mentale utvikling, noe som i verste fall kan gi seg utslag i ulike problemer senere i livet. – Jo tidligere man blir utsatt for dette, jo verre er det, sier han.

– Barna husker det ikke som et minne, men som en følelse av å bli oversett og at de ikke ble prioritert. Vi leser vår verdi i kraft av andre mennesker, og blir vi nedprioritert sier det indirekte noe om hvordan den andre personen vekter oss som menneske.

– Det å føle at verdien man har som menneske er på tredjeplass etter Facebook og Twitter er ikke godt for noen. Dette er noe vi voksne selv kan kjenne på når noen tar opp telefonen og sjekker Facebook midt i en samtale. Vi blir litt forbløffet og krenket.

LES OGSÅ: GPS-klokker til barn, trenger vi det?

PÅVIRKER BARNAS UTVIKLING: Barnas selvfølelse kan ifølge psykolog Sondre Risholm Liverød påvirkes dersom de blir nedprioritert til fordel for mobilskjermen. Foto: Niclas Halvorsen
PÅVIRKER BARNAS UTVIKLING: Barnas selvfølelse kan ifølge psykolog Sondre Risholm Liverød påvirkes dersom de blir nedprioritert til fordel for mobilskjermen. Foto: Niclas Halvorsen Vis mer

Kan få store langtidskonsekvenser

Barn som klarer å forstå sitt indre liv, vil ifølge Liverød utvikle evnen til å tåle, forstå og uttrykke sine følelser, noe som er forbundet med god psykisk helse.

– Når barnet kjenner igjen sine følelser og forstår at følelser kan være vonde og vanskelige, men ikke farlige, vil barnet utvikle en slags «emosjonell intelligens» som sørger for at de senere i livet kan forholde seg på en god måte til egne følelser. Blant annet lærer barnet å regulere egne følelser slik at de kan reagere tilpasset i ulike situasjoner, sier han.

Han mener langtidskonsekvensene av å bli nedprioritert til fordel for en mobilskjerm, kan være store.

– Det kan påvirke måten barnet vurderer seg selv på. En person som har blitt oversett og nedprioritert, får følelsen av at han ikke er viktig, at han ikke fortjener bedre eller tenker at hans meninger ikke har noen betydning, sier han.

LES OGSÅ: Bør det være mobilforbud for foreldre i barnehagen?

Lag tydelige rammer for teknologibruk

Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet råder foreldre til å være tilstede og tydelige i det de gjør.

– Ingen klarer å dele oppmerksomheten sin. Må du jobbe eller sitte på telefonen en stund så si det. Da kan du gjøre deg ferdig og så legge den bort og være helt tilstede, sier hun.

Hun mener man også det kan være lurt å skape tydelige rammer for medie- og teknologibruk i din familie.

– Barn og familier er forskjellige – og det er helt greit. I noen familier har man mobilfrie tider og dager, i andre ikke. Dere må finne det som fungerer for dere. Merker du at dere trenger å sette tydelige grenser, både for voksne og barn så gjør det. Snakk med andre foreldre, og ta det gjerne opp i foreldremøter i barnehagen eller skolen, sier hun.

– Gjør digitale aktiviteter sammen; vær den som introduserer barnet ditt for noe som du kan, lek og spill sammen. Særlig for de minste er du det beste som finnes, og de ønsker din oppmerksomhet og anerkjennelse – også digitalt.

LES OGSÅ: Bruk av nettbrett i barnehagen: - De skal bli ungdommer i denne verdenen, det må de forberedes på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer