Hodelus:

Barn som eier smarttelefoner og nettbrett har større risiko for å få hodelus

- Det er klart at når barn sitter med telefoner, og har hodene tett inntil hverandre, kan hodelus fint forflytte seg fra hode til hode, sier ekspert.

HODELUS: Ny studie konkluderer med at barn som eier smarttelefoner og nettbrett har større risiko for å bli smittet av hodelus. FOTO: NTB Scanpix
HODELUS: Ny studie konkluderer med at barn som eier smarttelefoner og nettbrett har større risiko for å bli smittet av hodelus. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge en studie fra 2017, gjengitt av The Telegraph, har barn som eier en smarttelefon eller et nettbrett dobbelt så stor risiko for å bli smittet av lus enn andre barn.

I undersøkelsen, som ble utført av universitetet i Oxford, analyserte forskerne spørreskjema som omhandlet 202 barn.

Av de barna som ikke hadde eller brukte smarttelefoner og nettbrett, hadde 29,5 prosent hatt hodelus. Til sammenligning hadde hele 62,5 prosent av barna som jevnlig brukte smarttelefoner og nettbrett hatt hodelus.

En forklaring forskerne hadde på dette, var at barn ofte samles i grupper for å se på de små skjermene. Dette gjør det lett for hodelus å spre seg fra barnehode til barnehode.

Anne Louise Leikfoss, leder i organisasjonen Lusfri Norge, mener denne forklaringen slett ikke er så usannsynlig som den kanskje høres ut.

– I 2008 var jeg på et nordisk seminar der de snakket om hvordan de hadde forsøkt å finne ut hvorfor det hadde vært en så kraftig oppblomstring av hodelus. De trodde først at det kanskje hadde noe med værforholdene å gjøre, men så fant de ut at oppblomstringen kunne ha sammenheng med det store salget av Nintendo DS dette året. Man kunne se en kraftig oppsving av hodelus over hele Europa akkurat i denne perioden.

– Det er klart at når barn sitter med telefoner eller slike håndkonsoller, og har hodene tett inntil hverandre, kan hodelus fint forflytte seg fra hode til hode, sier hun.

Sjekk barna for lus denne helgen!

Denne uken er det igjen nasjonal uke for lusesjekk og Folkehelseinstituttet oppfordrer spesifikt foreldre og foresatte om å foreta lusesjekk i helgen (2.–3. september), med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes.

Ifølge Leikfoss, som i flere år har jobbet aktivt for bekjempelse av hodelus, er denne typen koordinerte kampanjer den viktigste bekjempningsmetoden vi har for å få ned bestanden.

– Jeg jobbet aktivt med de nasjonale kampanjene i 2006-2011, samt i 2012-2013. Da fikk vi mye omtale i de riksdekkende mediene og vi fikk med oss skoler og barnehager i kampen mot hodelusa. Dette ga resultater, da vi for første gang registrerte en nedgang i antall solgte forpakninger av lusemiddel. Men fra 2015 har det vært en kraftig oppblomstring igjen, så det å bli kvitt hodelusen helt er ikke lett. Men det er mulig å få ned bestanden hvis man koordinerer kampanjene, sier hun.

I tillegg til å utføre en sjekk under de nasjonale kampanjene to ganger i året, anbefaler hun at foreldre også foretar jevnlige kontroller gjennom hele året.

– Det kan være spesielt lurt å følge opp med en lusesjekk etter at barna har vært på en overnatting eller om barna skal sove i telt, dra på leir, håndballcup eller andre steder hvor man gjerne overnatter tett sammen, sier hun.

– Det er sjelden at lus spres via gjenstander, men det kan skje. For eksempel ved at man låner hverandres hodetelefoner eller luer. Lus går ikke frivillig rundt og leter etter et annet hode, men de kan hekte seg i tråder og lignende slik at de havner på hodet til den som prøver lua etterpå. Hodelus kan også sette seg fast i kammer eller børster, så om de skal brukes av flere personer kan det være lurt å dyppe de i glovarmt vann – da dør den med en gang.

LES OGSÅ: Lus i håret - 4 vanlige misforståelser

Mye hodelus også blant ungdom

I 2008 deltok husstander med barneskolebarn fra fem av de største byene i Norge i en større hodelus-undersøkelse. Hver familie fikk tilsendt en lusekam og ble bedt om å rapportere funnene. Resultatene viste at det var flest barn i 1.-7. klasse (1,63 % av de spurte) som hadde lus på det aktuelle tidspunktet.

Men ifølge Leikfoss behøver dette ikke bety at barn i denne aldersgruppen har større risiko for å få hodelus enn andre.

– Man sier at risikogruppen er barn i alderen fem til tolv år, men alle har egentlig risiko for å få lus da lusa ikke bryr seg om alder. Den bryr seg heller ikke om håret ditt er glatt, trått eller om du har krøller, sier hun.

– En studie i Danmark sjekket flere aldersgrupper og her kom de frem til at problemet var størst blant ungdommer på folkehøyskoler. Også her i Norge vet vi at det er mer lus blant ungdom enn det man kanskje skulle tro. Det kan ha sammenheng med at det å ha lus fortsatt er litt tabu og at foreldre til barn i ungdomsskolen og på videregående ikke har den samme kontakten som man har når barna går på barneskolen. Om ungdommen har fått lus, kan det derfor være litt mer pinlig å skulle ta opp telefonen å varsle andre foreldre eller skolen.

– Det er fortsatt et tabu rundt det å ha hodelus her i Norge og du kan si at tabuet blir større jo høyrere opp man kommer i alder.

LES OGSÅ: Størst fare for å få lus i byene

- Forebyggende lusemiddel er bortkastede penger!

De siste årene har det kommet flere forskjellige luseforebyggende midler på markedet. Blant annet en spray som ifølge produsenten skal forebygge gjensmitte etter avsluttet behandling mot hodelus. Ifølge Leikfoss har denne typen preventive midler ingen hensikt.

– Å kjøpe slike midler er bortkastede penger, mener hun.

– Jeg har selv foretatt en studie hvor jeg har latt lus få velge mellom hår som har vært ubehandlet og hår som har vært behandlet med et slikt middel. Og lusen valgte faktisk å legge egg i det håret som hadde vært behandlet med forebyggende preparater.

– Den beste forebyggingen er derfor lusesjekk, spesielt under de landsdekkende kampanjene to ganger i året. Hvis man vet at det er hodelus i nærmiljøet, kan man også flette håret eller sette det opp i en hestehale. Dette gjør det litt vanskeligere for lusen å forflytte seg fra hode til hode, sier hun.

LES OGSÅ: Slik behandler du hår som er smittet av hodelus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer