Barn oppdragelse:

- Barn som ikke lærer seg å tape blir ikke gode lekekamerater

Slik kan du lære barnet ditt å bli en «god taper»

LÆRE BARN Å TAPE: Foreldre bør forsøke å tone ned alvoret og vise barn at det ikke er så farlig å tape, råder ekspert. FOTO: NTB Scanpix
LÆRE BARN Å TAPE: Foreldre bør forsøke å tone ned alvoret og vise barn at det ikke er så farlig å tape, råder ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Tap og vinn med samme sinn» heter det som kjent, men dessverre er det langt ifra alle som mestrer dette like godt.

Å rope, skrike og bli sint fordi man har tapt, er selve definisjonen på å være en dårlig taper. Kan vi som foreldre gjøre noe for å forhindre at barna våre bli sånn?

– Å tape er en sosial ferdig vi alle har godt av å få med oss. Barn som ikke lærer seg dette blir ikke gode lekekamerater, sier førskolelærer og psykosynteseterapeut Anne Nielsen.

Hun peker på at det å tape faktisk er en av grunnferdighetene i et demokrati. – I vestlige demokratier er det ikke slik at man skriker når man taper og krever makten uansett, man aksepterer nederlaget, smiler hun.

– Livet er dessuten fullt av tap og nederlag for oss alle. Uansett hvor veltilpasset og godt liv du har, så vil du ha perioder hvor livet butter imot og da er det viktig å tåle å ha den følelsen i kroppen. Hvis du som barn aldri har opplevd å bli satt på slike prøver, kan det være en skremmende erfaring når det først skjer, sier hun.

Nielsen tror riktignok at enkelte mennesker er født med mer vinnerinstinkt enn andre og derfor kan reagere sterkere på et tap.

– Noen må vinne alt for enhver pris, mens andre har enkelte områder hvor det er ekstra viktig for dem å vinne. Enkelte barn overreagerer noe forferdelig når de taper og føler at hele verden detter fra hverandre. Det å regulere denne typen emosjoner er en viktig del av det å vokse opp til å bli et sunt menneske. Dersom vi forskåner barn fra tap vil de ikke lære seg hvordan det er å ha slike følelser og at de går over til slutt, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor bevisst er du på kjønnsforskjeller i barneoppdragelse?

Lurt å la barnet få furte ferdig i fred

Nielsen har blant annet skrevet boken «Hverdagslykke – hvordan unngå syv feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning».

Her beskriver hun et intervju med trener for herrehåndballslaget, Christian Berge, hvor han forteller at laget har en 20-minuttersgrense for hvor lenge man kan være sur når spillelykken svikter.

Antall minutter er ifølge Nielsen mest sannsynlig ikke tilfeldig valgt, for når vi blir sinte tar det cirka 20 minutter for sinnahormonene adrenalin og kortisol å forlate blodomløpet.

– Når et barn har tapt i Ludo, er det ikke verdens undergang og det er ikke noe som behøver å repareres. Det er derfor lurt å la barnet få lov til å være litt i fred og furte ferdig. Det går ikke raskere over om foreldrene tar det opp og snakker om det, sier hun.

REDUSER ALVORET: - Husk at det bare er en lek, råder førskolelærer Anne Nielsen. FOTO: Privat
REDUSER ALVORET: - Husk at det bare er en lek, råder førskolelærer Anne Nielsen. FOTO: Privat Vis mer

– Samtidig er det bra å anerkjenne barnets følelser. Du kan godt si at du forstår at barnet blir sur, men allikevel vise at «sånn er livet».

Hun råder også foreldre til å forsøke å tone ned alvoret og vise at det ikke er så farlig å tape.

– Jeg anbefaler kortspillet Uno, som er et godt verktøy for å leke seg litt med tap. Spillet går ut på å ødelegge for andre ved å blokkere andres muligheter til å gjøre ting. Dette kan man leke med som voksen ved at man overspiller og dramatiserer sine egne følelser, slik at det blir morsomt.

– Det er viktig å huske at det bare er en lek, noe både mange barn og voksne glemmer, sier hun.

Viktig at foreldre er gode rollemodeller

Sturla Fossum, førsteamanuensis ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge på Universitetet i Tromsø er enig i at det å lære å tape er en viktig sosial ferdighet.

Det å vinne er gøy og det bygger opp under både selvtillit og selvfølelse. Men jeg tror ikke at det er lurt av oss foreldre å la barna vinne hele tiden og det er jo ikke morsomt for ungene heller. Samtidig er det likeså viktig å lære barna å bli gode vinnere og at man ikke skal hovere og erte andre når man vinner. Dette kan foreldre gjøre ved å være gode rollemodell selv, sier han.

Når det kommer til lagspill, synes han at fotballproffenes utsagn om at «vi vinner som et lag og taper som et lag» er en floskel med mye sannhet i.

– Hvis et barn blir sur, ufordragelig og legger skylda på lagkameratene sine når de har tapt, bør foreldre snakke med barnet om dette. Man kan si at ja det var synd at keeper slapp inn målet, men at det jo heller ikke var noen andre som klarte å takle spilleren før hun fikk skutt. Forklar rett og slett hvordan man taper og vinner som et lag.

LÆR BARN Å HÅNDTERE TAP: Sturla Fossum mener det ikke er lurt av foreldre å la barna vinne hele tiden. FOTO: Privat
LÆR BARN Å HÅNDTERE TAP: Sturla Fossum mener det ikke er lurt av foreldre å la barna vinne hele tiden. FOTO: Privat Vis mer

– Også her må foreldre være gode rollemodeller. Dersom far står på sidelinja og øser av seg kjeft, kan man ikke forvente at barnet ikke skal gjøre det samme, sier han.

Slutter fordi det blir for mye alvor

Fossum peker på at det etter hvert som barna blir eldre er et stort frafall i barneidretten og at dette nok kan ha sammenheng med at det blir for mye alvor.

– Mange idretter har mer fokus på å vinne enn å delta. Foreldre og lagledere må hegne om de som ikke synes det er så viktig å vinne. Noen vil jo endre mening når de blir eldre, men hvis de slutter kommer de aldri dit.

– For å bli veldig god må man dessuten lære seg å håndtere tap. Aksel Lund Svindal er et eksempel på en fantastisk vinner som også er en god taper i den forstand at han uten problem anerkjenner andres prestasjoner. Det er bra å bruke tapet som en inspirasjon til å bli bedre, neste gang kan det jo hende man får det til.

LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

Finn en god balansegang mellom tap og seier

En konsekvens av å alltid tape kan være at man til slutt ikke tør å prøve nye ting. Det er ifølge Anne Nielsen derfor viktig at foreldrene bidrar til at det er en god balansegang mellom tap og seier.

– Spesielt hvis du har flere barn og det ene barnet er overlegent det andre. Barn stiller jo som regel ikke helt likt, det er ofte et barn som har kommet lengre i sin utvikling og som derfor klarer mer. Da bør foreldre sørge for at minstemann også kan få vinne av og til, slik at han kan få kjenne på mestringsfølelsen, sier hun.

Nielsen mener at vi lever i en veldig konkurransestyrt verden og at fokuset på å vinne er større enn noen gang før.

– Det er en ekstrem forskjell fra den tiden jeg vokste opp i, da handlet det mer om lek og utfoldelse. Jeg tror barn blir preget av den samtiden de vokser opp i, vi ser for eksempel at mye underholdning i dag er konkurransebasert – som tv-program i realitysjangeren hvor folk blir stemt ut.

– Jeg tror barn blir preget av det de observerer rundt seg og kan få ideen om at det alltid handler om å være best, men det er ikke det som gjør oss lykkelige.

LES OGSÅ: Barneoppdragelse - dette er det viktigste du kan gjøre for barnet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer