Barn som ikke vil spise

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barn har i perioder lite lyst på mat, og kan være småspiste. For de fleste går dette over etter en kortere periode, og det er ikke alltid nødvendig å sette inn så mange tiltak. Foreldre bør ha som målsetning å skape  god stemning rundt bordet, ikke presse barnet til å spise og unngå å tilby spesialkost. Her finner du flere gode råd hvis du har et barn som er kresent, eller spiser lite.

Råd til foreldre:

 • Ved vedvarende redusert matlyst, og evt. tegn på sykdom skal alltid lege eller helsestasjon kontaktes.
 • La det være en avslappet og hyggelig atmosfære rundt måltidet. De store utblåsningene hører ikke hjemme ved middagsbordet. Opptre rolig og behersket når barnet ikke vil spise.
 • Tving ikke barnet til å sitte for lenge ved bordet, og fjern maten hvis han ikke vil spise.
 • La også de minste smårollingene få spise selv. Mange barn blir ofte mer interessert i maten når de får lov til å spise selv. Regn med at det blir en del søl.
 • La barn med lite matlyst få små porsjoner og hyppige måltider. Hvis det ikke spiser ved et måltid, vil det mest sannsynlig spise mer ved neste.
 • Ikke press barnet til å spise. Du vil aldri kunne vinne den maktkampen som oppstår om du vil tvinge barnet til å spise. Barnet vil absolutt ikke få bedre matlyst av tvang!
 • Bland ikke barnets mat, men la det kunne se hva det spiser.
 • Respekter at det er visse ting som barnet ikke liker, men unngå å lage spesialkost.
 • La barnet få lov til å være med å tilberede måltidet når det er mulig.
 • Unngå usunn mat og spising mellom måltidene. Godteri inneholder tomme kalorier som gir kroppen beskjed om at man er mett, selv om man ikke har fått i seg de viktige næringsstoffene man behøver.
 • Ignorer pirking i maten og dårlig bordskikk. Barn gjør ofte dette helt bevisst for å få oppmerksomhet.
 • Vær bevisst på å gi positive kommentarer hver gang barnet spiser maten og oppfører seg ordentlig under måltidet.
 • Kanskje spesielt til mamma: Vis barna at du også har sunne matvaner. Pulvershake til middag bør være bannlyst, dette sender barna helt feil signaler om kosthold. Mamma som stadig er på slanker'n og tilkjennegir dette ved matbordet kan overføre uheldige holdninger om kropp og mat til sine barn.

Kikkemat:Selv om barnet ikke vil ha f.eks. grønnsakene som serveres til middagen, kan du forlange at barnet skal ha litt grønnsaker på tallerkenen sin. Han må ikke smake, men det må ligge på tallerkenen. Mange små barn vil da i løpet av måltidet allikevel smake på denne maten, og kanskje det finner ut at det liker det også...? Av sykepleier Elisabeth Lofthus

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer