- Barn trenger å få leke i fred!

Norske barns lek med andre barn er så truet at den burde være «rødlistet» mener pedagog.

MENER BARNA BØR FÅ LEKE MER FRITT: For mye voksen regi vil gi barna en skrinnere barndom mener pedagogen. Foto: NTB Scanpix
MENER BARNA BØR FÅ LEKE MER FRITT: For mye voksen regi vil gi barna en skrinnere barndom mener pedagogen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Barn trenger å få leke i fred! Norske barns lek med andre barn er så truet at den burde være på «rødliste», sier Ivar Haug.

Haug er pedagog og leder for Nettverket for SFO. I tillegg jobber han med barnehage- og SFO-ansatte gjennom kursprogrammet Løft for barn, hvor fokuset ligger på å veilede barn uten å bryte for mye inn i barnas lek. 

Kan få negative konsekvenser på sikt

Norske foreldre er stadig mer overbeskyttende, de er livredde for bakterier og klatring i trær. Men for mye innblanding fra de voksne mener Haug rett og slett kan få negative konsekvenser for barna på sikt. 

– Det er så mye voksen regi i dag og konsekvensen er en skrinnere barndom. Hvis det blir for mange voksne premisser for alt som skal skje, får ikke barn tatt egne reelle valg. Barn må få lov til å bruke det de har naturlig i seg; fantasi, kreativitet og musikalitet. For at det skal skje må vi respektere at barn har behov for å ha en større del av regien, sier han.

Haug har tidligere jobbet i mange år som SFO-leder, en institusjon hvor det kan være stor variasjon i andelen organiserte aktiviteter. Frilek nevnes ofte i denne sammenhengen, et begrep han ikke er spesielt begeistret for. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer