Barn trenger en startpakke med bakterier

Nye studier viser at særlig bakteriene barnet får av mor, er viktige for å forebygge allergi.

TROR TIDLIG EKSPONERING KAN FOREBYGGE: Nye studier tyder på at det kan være på tide å revurdere tidligere allergiråd. Foto: NTB Scanpix 
TROR TIDLIG EKSPONERING KAN FOREBYGGE: Nye studier tyder på at det kan være på tide å revurdere tidligere allergiråd. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Publisert

– Unger trenger å utsettes for bakterier for å unngå allergi. Ved noen sykehus har de derfor etter keisersnitt begynt å sveipe en Q-tip inn i mors skjede for så å ta den inn i babyens munn. Dette for at keisersnittbarna skal få den samme «startpakken» med bakterier som andre barn, sier Ola Storrø, lege og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.

Denne praksisen er ifølge Storrø spesielt utbredt i Danmark og i Sverige, men gjøres også ved enkelte sykehus i Norge. Årsaken er at barn ifølge forskning trenger å eksponeres for bakterier tidlig, for å unngå å utvikle allergi.

– Flere studier viser at barn som er født ved hjelp av keisersnitt er mer allergiske enn andre barn. Det kan skyldes at de ikke har fått den samme bakterieeksponeringen som de barna som fødes på normal måte får. Man tror at noe av forklaringen kan ligge i at barna i fødekanalen, livmoren og skjeden blir eksponert for voldsomt mange bakterier, en slags «startpakke» som keisersnitt barn ikke får, forklarer han.

FORSKER PÅ ALLERGI: Ola Storrø har blant annet jobbet med den omfattende «Barneallergistudien i Trondheim». Foto: Privat
FORSKER PÅ ALLERGI: Ola Storrø har blant annet jobbet med den omfattende «Barneallergistudien i Trondheim». Foto: Privat Vis mer

Kan være på tide å revurdere tidligere allergiråd

Storrø har blant annet jobbet med «Barneallergistudien i Trondheim» som siden 1999 har fulgt over 20 000 barn fra svangerskap til seksårsalder.

Den omfattende studien har gitt forskerne flere pekepinner på at det kan være på tide å revurdere tidligere allergiråd.

– Når det gjelder den økningen i allergi vi har sett de siste 40-50 årene, kan man tenke seg to mulige forklaringer: Den ene er at endringer i samfunnet vårt har gjort at vi blir mer utsatt for enkelte ting enn tidligere. Den alternative forklaringen er at vi ikke lengre blir utsatt for noe som vi ble utsatt for før. Begge deler er viktig, men det vi nå ser er at den siste forklaringen er viktigere enn vi trodde, sier han.

I likhet med en rekke andre forskere mener han at vi i vår iver etter å kvitte oss med de farlige bakteriene også har kvittet oss med de nyttige.

– Vi snakker om den ufarlige bakteriefloraen, de snille som lever i fred og fordragelighet og som vi ikke blir syke av. Disse har vi mennesker milliarder av, særlig i tarmen, og det er disse det har blitt mindre av. Det har også blitt færre typer og dette tapet av mangfold fører til endringer i immunsystemet vårt som gjør at vi blir mer mottakelige for allergi, forklarer han.

Ser på hvordan man kan forebygge allergi

Professor Kai-Håkon Carlsen ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på astma og allergi. Han bekrefter at det finnes studier som viser at barn som er født ved keisersnitt har litt økt risiko for å utvikle astma og allergi, men han kjenner ikke til at det eksisterer en praksis for å gi keisersnittbarn bakterier.

I forhold til det å kunne forebygge allergi hos spedbarn, sier han at det per i dag er flere pågående studier som ser på nettopp dette.

– Blant annet PreventADALL som tester ut forebyggende tiltak. Studien drives fra Oslo Universitetssykehus, men har også deltagelse fra Kalnes sykehus i Østfold og Karolinska Institutet i Stockholm.

Tidligere har man ifølge Carlsen antatt at barn som er arvelig disponert for dyreallergi, lettere vil utvikle allergi når de er i kontakt med dyr. Men at enkelte undersøkelser viser at eksponering for hund eller katt rett etter fødsel faktisk kan beskytte mot denne typen allergi senere i livet.

TIDLIG EKSPONERING KAN VÆRE BRA: Men ifølge professor Kai-Håkon Carlsen er det foreløpig for tidlig å konkludere om teorien stemmer. Foto: Jørgen Braastad / NTB Scanpix
TIDLIG EKSPONERING KAN VÆRE BRA: Men ifølge professor Kai-Håkon Carlsen er det foreløpig for tidlig å konkludere om teorien stemmer. Foto: Jørgen Braastad / NTB Scanpix Vis mer

– Det samme gjelder tidlig eksponering av enkelte matvarer. Tidligere forsøkte man å beskytte de yngste barna, men nå finnes det studier hvor de forsøker å gjøre det motsatte.

– I England har de gjort en undersøkelse på jødiske barn og peanøtter. De ble oppmerksomme på at barn i Israel har veldig lite peanøttallergi, til tross for at de får det tidlig. I Israel er det vanlig at mødrene i ammeperioden smører brystene sine med peanøttolje for at de ikke skal bli såre. Når de så på jødiske barn bosatt i England, og som fulgte engelske helseanbefalinger, så man at disse barna hadde mange ganger hyppigere peanøttallergi enn de jødiske barna bosatt i Israel.

– Men dette er pågående studier, så det er for tidlig å si om dette stemmer, understreker han.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse?

Opphold i barnehage kan være forebyggende

Ola Storrø mener det kan være lurt å eksponere barn for enkelte matvarer tidlig, for å unngå matallergier.

– Foreløpig er det ikke et akseptert kostholdsråd, men stadig flere studier viser at om man eksponeres for enkelte matvarer tidlig, gjerne samtidig med amming, så har man mindre risiko for å få allergi. For eksempel at man gir babyen kumelkbasert morsmelkerstatning eller egg. Det er gammeldags å tro at gravide skal unngå visse matvarer, sier han.

Storrø mener at en arena som barnehagen kan være bra for små barn, da de har godt av å dele bakterieflora med andre barn.

Han understreker imidlertid at det ikke er snakk om at man skal kutte ut vanlige rutiner for renhold.

– Jeg oppfordrer ikke til urenslighet, det er viktig med håndvask og det er ingen fordel å være ofte syk. Man blir ikke mindre allergisk av å være mer syk, sier han.

– Men overrenslighet fører til en fattigslig bakterieflora som kan gi økt risiko for allergi. Vi anbefaler derfor at man har et variert og naturlig kosthold, hvor man unngår mye sukker og fett, og at man er mye ute i naturen og i frisk luft. Særlig små barn har godt av å være ute i naturlige miljøer og en park i byen er bedre enn ingenting, sier han.

– Vi kan ikke reversere samfunnsutviklingen da vi kommer til å bo i et urbanisert samfunn, men vi må gjøre det vi kan for å motvirke de skadelige effektene.

LES OGSÅ: Her er juleplantene som kan gi allergiske reaksjoner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer