Barn kropp:

Barn trenger mer privatliv og rom for å utforske kroppen

Slik skiller du mellom hva som er normal seksuell atferd og hva som kan være tegn på at barnet har vært utsatt for overgrep.

BARN KROPP: – Mange barn i dag får alt for lite privatliv. Jeg mener at dagens foreldregenerasjon er kjempeflinke, men de glemmer at barn også kan trenge å være alene en liten stund. FOTO: NTB Scanpix
BARN KROPP: – Mange barn i dag får alt for lite privatliv. Jeg mener at dagens foreldregenerasjon er kjempeflinke, men de glemmer at barn også kan trenge å være alene en liten stund. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Mange barn i dag får alt for lite privatliv. Jeg mener at dagens foreldregenerasjon er kjempeflinke, men de glemmer at barn også kan trenge å være alene en liten stund. Små barn trenger ikke å stimuleres hele tiden, de kan godt få utforske og leke for seg selv, sier terapeut og spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland.

Aasland, som har skrevet flere bøker deriblant boken «Barna og seksualiteten», mener foreldre også bør gi barn rom for seksuelle leker. Selv om dette egentlig er et begrep hun gjerne vil litt bort ifra.

– «Seksuelle leker» høres litt voksent, gravalvorlig og skummelt ut, sier hun. – Det handler jo egentlig bare om utforskningsleker, hvor barna utforsker kroppen. Det er ikke så ulikt andre typer lek, men fordi kjønnsorganene er involvert kan noen voksne handle uklokt, sier hun.

Voksne må ikke reagere med sinne

Nettopp hvordan vi foreldre reagerer på denne typen lek, er noe hun mener vi alle bør bli mer bevisste på.

– Hvis du kommer inn i et rom hvor barna leker doktorleken og kjønnsorgan er involvert, kan du godt spørre hva de leker og kanskje sjekke om dette er noe alle har lyst til å være med på. Det skjer veldig sjelden noe galt i slike situasjoner, det mest traumatiske for barna kan ofte være foreldres kraftige reaksjon. Dersom foreldrene sier ting som «dette får dere ikke lov til å leke» eller «hva er det dere holder på med?» med sint stemme, kan det skape skam hos barna og gjøre dem redde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer