- Barn yngre enn to år bør ikke bruke skjerm

- De trenger foreldrekontakt, mener barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh.

SMÅ BARN OG SKJERMBRUK:  Psykiater Melanie Ekholdt Huynh mener barn under to år slett ikke trenger tid foran skjermen. Foto: RBUP øst sør
SMÅ BARN OG SKJERMBRUK:  Psykiater Melanie Ekholdt Huynh mener barn under to år slett ikke trenger tid foran skjermen. Foto: RBUP øst sør Vis mer
Publisert

Nylig kom den amerikanske foreningen for barneleger, American Academy of Pediatrics (AAP), med nye råd om barns skjermbruk og bruk av digitale medier.

Her anbefaler de blant annet at barn som er yngre enn 18 måneder, ikke bør bruke skjerm.

I en verden hvor selv toåringer er iPad-eksperter, kan det nok komme som en overraskelse for mange at barnelegeforeningen også anbefaler at barn yngre enn to år aldri bør sitte med digitale medier alene.

Og dersom du velger å la barnet ditt få bruke skjerm i denne alderen, bør du sørge for at apper og programmer holder en høy kvalitet.

- Bør ikke bruke skjerm før de er to år gamle

Barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh ved Varden spesialistsenter og RBUP er positiv til denne typen anbefalinger og sier det er veldig bra med fokus på viktigheten av familietid under måltider og leggeritualer.

Hun sier riktignok at rådene gjerne kunne ha vært enda «strengere», da hun mener barn helst ikke bør ha noen form for skjermtid før de er minst to år gamle.

– Jo yngre barn er, jo mer sårbare er de. De yngste barna har ikke tid til å sitte foran en skjerm. De sover mye og når de er våken trenger de å bruke tiden sin på å være i tett fysisk kontakt med foreldrene sine, spise i ro og mak uten skjerm, øve på å være litt alene og bruke kroppen sin for å lære grov- og finmotorikk, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer