- Barn yngre enn to år bør ikke bruke skjerm

- De trenger foreldrekontakt, mener barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh.

SMÅ BARN OG SKJERMBRUK:  Psykiater Melanie Ekholdt Huynh mener barn under to år slett ikke trenger tid foran skjermen. Foto: RBUP øst sør
SMÅ BARN OG SKJERMBRUK:  Psykiater Melanie Ekholdt Huynh mener barn under to år slett ikke trenger tid foran skjermen. Foto: RBUP øst sør Vis mer
Publisert

Nylig kom den amerikanske foreningen for barneleger, American Academy of Pediatrics (AAP), med nye råd om barns skjermbruk og bruk av digitale medier.

Her anbefaler de blant annet at barn som er yngre enn 18 måneder, ikke bør bruke skjerm.

I en verden hvor selv toåringer er iPad-eksperter, kan det nok komme som en overraskelse for mange at barnelegeforeningen også anbefaler at barn yngre enn to år aldri bør sitte med digitale medier alene.

Og dersom du velger å la barnet ditt få bruke skjerm i denne alderen, bør du sørge for at apper og programmer holder en høy kvalitet.

- Bør ikke bruke skjerm før de er to år gamle

Barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh ved Varden spesialistsenter og RBUP er positiv til denne typen anbefalinger og sier det er veldig bra med fokus på viktigheten av familietid under måltider og leggeritualer.

Hun sier riktignok at rådene gjerne kunne ha vært enda «strengere», da hun mener barn helst ikke bør ha noen form for skjermtid før de er minst to år gamle.

– Jo yngre barn er, jo mer sårbare er de. De yngste barna har ikke tid til å sitte foran en skjerm. De sover mye og når de er våken trenger de å bruke tiden sin på å være i tett fysisk kontakt med foreldrene sine, spise i ro og mak uten skjerm, øve på å være litt alene og bruke kroppen sin for å lære grov- og finmotorikk, sier hun.

– For små barn har en time ekstra med foreldrene veldig mye å si, legger hun til.

Skeptisk til bruk av skjerm for å roe barnet

Ekholdt Huynh er spesielt skeptisk til at enkelte foreldre tyr til iPad eller tv-skjermen for å roe ned barnet sitt.

– Etter en lang dag i barnehagen eller skolen trenger barnet å ha kontakt med foreldrene sine. Selv om vi foreldre må lage middag, så har barnet behov for å være på fanget eller å få være nær oss mens vi lager maten.

Hjernen trenger også ro for å lære og utvikle seg, men foran en skjerm får barnet bare enda mer stimuli. Selv om barnet ser rolig ut er det stimuli for hjernen å se alle disse lydene og bildene. Resultatet blir ofte at man får en konflikt når barnet skal legge seg, fordi barnet da endelig får tid til å få ut alle inntrykkene – men da er både foreldre og barn kjempeslitne, sier hun.

LES OGSÅ: Bruk av nettbrett i barnehagen: - De skal bli ungdommer i denne verdenen, det må de forberedes på

NEI TIL IPAD I SENGEN: Den amerikanske barnelegeforeningen anbefaler ingen skjermbruk den siste timen før leggetid. Foto: NTB Scanpix
NEI TIL IPAD I SENGEN: Den amerikanske barnelegeforeningen anbefaler ingen skjermbruk den siste timen før leggetid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik er skjermrådene fra AAP:

  • Barn yngre enn 18 måneder, frarådes all bruk av skjerm.
  • Dersom foreldre ønsker å introdusere digitale medier til barn i alderen 18-24 måneder, anbefales det at de velger programmer og apper av høy kvalitet – og at foreldre bruker dem sammen med barna sine. Barn i denne aldersgruppen bør ikke bruke medier alene.
  • For barn eldre enn to år, bør man begrense skjermbruken til maks en time per dag.
  • Det anbefales ingen skjermbruk under måltidene.
  • Ingen skjermbruk en time før leggetid.
  • Slå av tv-apparatet og andre enheter når de ikke er i bruk.
  • Unngå å bruke medier som den eneste måten å roe ned barnet ditt på. Selv om det finnes perioder hvor bruk av medier kan være nyttig (for eksempel under flyvninger), kan det føre til problemer med grensesetting og påvirke barns evne til å regulere sine egne følelser.
  • Følg med på hvilke apper barn bruker og laster ned. Test appene før barnet bruker dem, spill sammen og spør barnet hva hun eller han synes om appen.
  • Soverom, måltider og foreldre-barn leketider bør være helt skjermfrie.

Ingen tilsvarende anbefalinger fra norske helsemyndigheter

Ifølge Helsenorge.no rapporterer barn og unge som bruker mye tid foran skjerm, om dårligere psykisk helse enn de som bruker mindre skjerm. I land som Canada, Australia og Finland anbefaler man at foreldre begrenser daglig skjermtid hos barn og unge til maks to timer per dag.

I Norge har helsemyndighetene foreløpig ingen konkrete anbefalinger når det gjelder hvor lenge barn bør sitte med skjerm.

– Vi har valgt å fokusere på å redusere stillesitting og anbefaler derfor at barn er i minst en time fysisk aktivitet her dag, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Stillesitting en risikofaktor for dårligere helse. Man ser blant annet sammenheng mellom stillesitting og kroppsvekt, motoriske ferdigheter og kognitiv utvikling blant barn og unge.

– Men er dere enige i at det også kan være helseskadelig for små barn å sitte for mye foran skjerm med tanke på søvn, syn og kanskje stråling?

– Dette er noe vi følger med på, men vi ser på det at barn sitter for mye i ro som den største utfordringen. For både barn og voksne er det viktig at man tar pauser fra skjermen og ikke sitter mange timer i strekk, alle har godt av et avbrudd hver time, sier han.

LES OGSÅ: Derfør bør foreldre elske Pokémon Go

Tror retningslinjer vil komme om noen år

Melanie Ekholdt Huynh tror iPaden og smarttelefonen i mange familier kan bli som et ekstra familiemedlem, som kjemper om oppmerksomheten. Når foreldre velger å introdusere barna for disse, mener hun derfor at det beste er at de sitter sammen med barnet sitt slik at man sammen kan bli kjent med programmene.

– Foreldre bør gjøre research på hvilke apper som er bra og hvordan de er til nytte for barnas læring. Ikke alle som reklamerer med at de er pedagogiske, er det. Her kan for eksempel barnehagelærere ofte bistå med tips, råder hun.

– Synes du at også norske helsemyndigheter burde ha tydeligere råd til foreldre når det gjelder skjermtid og skjermbruk?

– Ja men Helsedirektoratet baserer rådene sine på forskning, og i enkelte tilfeller kan forskningen ligge opp til ti år etter praksis. De siste årene har det vært store endringer i hvordan vi bruker medier, så det vil nok ta noen år før man kommer med klare retningslinjer på dette, tror hun.

– I mellomtiden må vi som jobber som klinikere få lov til å komme med noen anbefalinger. Ikke råd som skal gi foreldre dårlig samvittighet, men som skal gi håp og retning. Jeg tror foreldre kan være usikre på dette med skjermbruk, men at også mange har funnet gode løsninger som passer for dem, sier hun.

LES OGSÅ: Løse nettbrett i bilen kan gjøre stor skade

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer