<b>EN MORSOM LESESTUND:</b> Enkelte forfattere klarer å skape humor som treffer like bra hos voksne og barn. Foto: NTB Scanpix
EN MORSOM LESESTUND: Enkelte forfattere klarer å skape humor som treffer like bra hos voksne og barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barnebøkene som er minst like morsomme for voksne

Bøkene med humor som både barn og voksne liker.

«Evnen til å le sammen er kjærlighetens essens» sa den franske forfatteren Françoise Sagan og ingenting er vel bedre enn å nettopp le sammen med noen man har kjær. 

Barn utvikler sin humoristiske sans tidlig og en typisk treåring er et takknemlig publikum for alle som liker å tulle og tøyse litt

Men hvilke barnebøker er minst like morsomme for oss voksne som for barna?

Variasjon i typen humor

Ingvild Bræin har mastergrad i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen og er redaktør for Barnebokkritikk.no.

Nettstedet har de siste årene anmeldt hundrevis av barnebøker og Bræin mener variasjonen innen humorbøker er stor. 

– Det kommer jo an på hva man mener med humor, humor finnes på mange nivåer og arter seg på mange måter. Alt fra underliggende, sår humor til gapskratt-humor, sier hun.

LES OGSÅ: Ingen iPad eller app kan erstatte lesestunden

KLASSIKER: I Astrid Lindgrens bøker er humoren ofte på bekostning av oss voksne. Foto: Cappelen Damm
KLASSIKER: I Astrid Lindgrens bøker er humoren ofte på bekostning av oss voksne. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Humor som undergraver autoritet

Som et eksempel trekker hun frem fortellingene om Pippi Langstrømpe. – Hos Lindgren er ofte humoren knyttet til en identifikasjon MED barna, gjerne MOT de voksne, som hos Roald Dahl. Humoren brukes til å undergrave autoritet som ikke er fortjent sånn uten videre, kan man kanskje si. Man skal ikke nyte respekt bare fordi man er voksen.   

– Maria Parr i sitt forfatterskap deler nok denne type humor, legger hun til.

LES OGSÅ: Ting barn gjør som ville ha vært uakseptabelt for voksne!

HAR LEST MANGE HUNDRE BARNEBØKER: Ingvild Bræin er redaktør for nettstedet Barnebokkritikk.no. Foto: Tor Christian F. Bleikli
HAR LEST MANGE HUNDRE BARNEBØKER: Ingvild Bræin er redaktør for nettstedet Barnebokkritikk.no. Foto: Tor Christian F. Bleikli Vis mer

Mange gode norske

Bræin anbefaler spesielt bøkene til Arne Berggren.

– De er hylende morsomme i mine øyne, men de henvender seg nok ikke til de aller minste, sier hun.

En annen norsk forfatter hun mener mestrer humoren godt, er Klaus Hagerup.

– Han skriver på en måte som både er mild, underfundig og som har gapskratt-morsom idet han er så flink med situasjoner, sier hun. 

Gjør ikke noe om barna ikke forstår 

Noen bøker har en humor som kan gå «over hodet» på barna, noe Bræin ikke nødvendigvis synes er en negativ ting.

– Jeg synes ikke det gjør noe at en bok er morsom for både barn og voksne, tvert imot, det er jo det Knutsen & Ludvigsen alltid har vært så flinke til å forene i sitt musikalske univers

– Men gir en bok seg ut for å være for barn, og overhodet ikke treffer dem, men treffer voksne som for eksempel sitter i prisjuryer, kan det virke spekulativt, og oppleves feilslått, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barna kan mange ord

3 GODE GRUNNER TIL Å LE MER

1. Latter er bra for kroppen da de indre organene får en massasje, blodsirkulasjonen blir bedre, og oksygeninntaket øker.

2. Undersøkelser har vist at de kraftigste lattersalvene kan øke hjertets slagfrekvens med 30 og 40 slag per minutt. Ifølge enkelte leger tilsvarer 100-200 latterepisoder per dag omtrent 10 minutters roing eller jogging!

3. Latter kan forebygge stress, minske smerteopplevelse, redusere spenninger – og dermed bidra til bedre helse.

Kilde: SSB og Sinnetshelse

LIKER DET LITT ABSURDE: Christine Haugen Lyngdal har spesielt sansen for bøkene til den danske forfatteren Jakob Martin Strid. Foto: Privat
LIKER DET LITT ABSURDE: Christine Haugen Lyngdal har spesielt sansen for bøkene til den danske forfatteren Jakob Martin Strid. Foto: Privat Vis mer

Absurd og naiv humor

Christine Haugen Lyngdal skriver Barnebokbloggen i tillegg til at hun jobber som innkjøper for blant annet barne- og ungdomsbøker i en bokhandel i Oslo.

En barnebok som får henne til å le er «Da Lille Larsens hus blåste bort» av den danske forfatteren Jakob Martin Strid. 

– Boken er full av absurde hendelser og naive, men godhjertede karakterer som jobber sammen for at ikke Lille Larsen skal ha det så ille etter at huset hans har blåst opp på toppen av brekke-ben-fjellet. Både tekst og tegninger burde få smilet frem hos de fleste, sier hun.

Jakob Martin Strid har gjort stor suksess med bøkene om Mimbo Jimbo og bøker som «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» og «Mustafas Kiosk». Strid er kjent som tegneserieskaper og lager selv de detaljrike tegningene i bøkene sine.

VELGER SEG PIPPI: Karianne Gamkinn mener humoren i bøkene om Pippi treffer like bra hos voksne som hos barn. Foto: Privat
VELGER SEG PIPPI: Karianne Gamkinn mener humoren i bøkene om Pippi treffer like bra hos voksne som hos barn. Foto: Privat Vis mer

Fungerer også på et dypere plan

Blogger Karianne Gamkinn, kjent som Mammadamen, finner helst frem en av bøkene om Pippi Langstrømpe når hun har behov for å le litt.

Hun synes det er måten Astrid Lindgren bruker humoren i disse bøkene som gjør de interessante og morsomme å lese for både voksne og barn.

– Barna synes bøkene er morsomme å lese fordi Pippi aper med de voksne, og hun, Anniken og Tommy gjør gøyale ting sammen, sier Karianne. 

– Men humoren fungerer også på et dypere plan som ikke er så lett for barna å fange. Med humor og ironi sier nemlig Astrid Lindgren mye om samfunnet og normene vi lever etter. Å lese bøkene igjen som voksen og nettopp forstå det er veldig gøy. Og ikke minst er det interessant fordi tross at bøkene ble skrevet for 70 år siden, tar Lindgren samfunnet ikke mindre på kornet i dag!

LES OGSÅ: Slik blir barnet en språkvinner!

Flere morsomme barnebøker

[[{"fid":"93140","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Gorm er en snill orm

Denne historien er skrevet av Camilla Kuhns og er en bok Ingvild Bræin anbefaler også for de minste. 

– Boken er morsom på en subtil måte, ved at denne ormen som prøver å la være å spise mus, slett ikke klarer det, men det får vi aldri se. På det ene oppslaget er musene der, på det neste er de bare borte, og Gorm selv aner ikke hva som har skjedd, sier hun. 

– Denne subtiliteten tror jeg faktisk de aller minste også får med seg, fordi de er observante. Det er litt som «Kims lek»; Hva forsvant nå?

Passer for barn fra cirka fire år

[[{"fid":"93141","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Jakob og Neikob

Boken er skrevet av Kari Strai og handler om to venner som bor sammen, men som er veldig forskjellige.

– Denne er nok morsom for alle, også for de minste, ved at Jakob bare sier ja, og Neikob bare nei, og på grunn av situasjonene som oppstår av dette, sier Ingvild Bræin.

– Det er humor på det enkleste nivået, men samtidig på det mest allmennmenneskelige!

Passer for barn fra cirka tre år

[[{"fid":"93137","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Bukkene Bruse på badeland

Det er noen år siden denne boken kom ut nå, men den er stadig like morsom. Med denne moderne varianten av det kjente eventyret, har Bjørn Rørvik klart å lage en bok for de minste som også er gøyal for oss voksne.

De rike illustrasjonene av Gry Moursund gjør boken til en fryd for øyet!

 «Bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien dit ser de et nytt skilt. "Badeland - 200 meter" står det på skiltet. Bukkene synes det høres fristende ut. Og kanskje de slipper unna trollet også.»

Passer for barn fra cirka fire år.

[[{"fid":"93142","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Kaptein Supertruse

Bøkene om Kaptein Supertruse er til tider litt rare, men i det absurde ligger det mye moro. Så langt finnes det ni bøker i denne serien på norsk.

Forfatteren, amerikanske Dav Pilkey, har uttalt at han selv slet med lese- og skrivevansker da han var barn. Han har derfor ønsket å skrive barnebøker i en stil som får barn som vanligvis ikke liker å lese til å lese.

Det har han så absolutt klart, da dette er lettleste bøker med masse morsomme illustrasjoner.

Passer for barn fra cirka seks år. 

[[{"fid":"93139","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Doktor Proktors prompepulver

Man kommer ikke unna bøkene om Doktor Proktor når man skal lage en oversikt over morsomme barnebøker. De elleville historiene til Jo Nesbø er fornøyelig lesning for store og små.

Bøkene har etter hvert blitt til to filmer og ett teaterstykke, og med fire bøker i serien blir vi ikke overrasket om det kommer flere filmer i fremtiden.

Doktor Proktors prompepulver er den første boken i serien og handler om doktoren som har funnet opp verdens kraftigste prompepulver.

Passer for barn fra cirka seks års alder.

[[{"fid":"93138","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]En pingles dagbok

Dette er nok en bokserie som det har blitt filmer av. En pingles dagbok er skrevet av Jeff Kinney og handler om livet til den litt nerdete Greg som har en sjefete storebror, en sippete lillebror og to svært velmenende foreldre.

Den lettleste historien veksler mellom å være litt flau til å bli hysterisk morsom. I tillegg er den rikt illustrert.

Passer for barn fra cirka åtte år.

 

HVILKE BARNEBØKER LER DU AV? TIPS OSS NEDENFOR I KOMMENTARFELTET.

LES OGSÅ: 12 vanvittige ting foreldre gjør for barna sine

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: