Reise med barn:

Barnefamilien solgte alt og la ut på reise - på ubestemt tid

Underveis fikk de et helt nytt perspektiv på hvordan de ønsket å leve livet sitt framover.

SOLGTE ALT OG REISTE: Linda og Øyvind solgte alt av personlige eiendeler og reiste ut med sønnene Leo og Ludvik på ubestemt tid. Foto: Privat
SOLGTE ALT OG REISTE: Linda og Øyvind solgte alt av personlige eiendeler og reiste ut med sønnene Leo og Ludvik på ubestemt tid. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Det vil alltid være hindringer og unnskyldninger som vil stå i veien for det man virkelig har lyst til å gjøre. Det er aldri et rett tidspunkt men hvis du virkelig vil og det er det du drømmer om, så må du bare gjøre det før det er for sent, sier Linda Sørung (37).

Sammen med ektemannen Øyvind (41) gjorde hun i april det mange fantaserer om å gjøre; de solgte alt familien eide og kjøpte en enveisbillett ut av landet. Sammen med sønnene Leo (10) og Ludvik (7) ønsket de å følge drømmen om et enklere liv med mer tid til hverandre.

Før de reiste solgte familien unna alt av personlige eiendeler gjennom Finn.no, Facebook og hagesalg, mens huset ble leid ut.

– Prosessen med å kvitte seg med ting var for det meste frigjørende, selv om visse eiendeler var vanskeligere å kvitte seg med enn andre. Men for det meste var det en befriende følelse, til tider nærmest litt ekstatisk, sier Linda.

– Det er et eller annet med det å tømme loft, boder og garasje for rot, søppel og ting du aldri bruker. Du føler deg mer fri for hver dag som går og du får mer kontakt med den du egentlig er. Til slutt satt vi kun igjen med fire små ryggsekker og reisen kunne begynne.

LES OGSÅ: Klart du kan backpacke med barna, men dette må du være obs på!

Lot barna gå på lokal skole

Familiens første stopp ble Nicaragua, hvor de reiste rundt i fire måneder. Underveis valgte de å leie private boliger for å få en mer hjemmefølelse der de befant seg. De har også «prøvebodd» enkelte steder, det vil si at de har bodd der over en lengre periode mens guttene har gått på lokal skole.

– Vi pratet med rektoren på barnas skole før vi dro og han var bare positiv til alt. Han sa «dette blir en fantastisk opplevelse for dem og en slik erfaring i livets skole vil de aldri få igjen».

– Vi fikk med oss skolebøker for norsk og matte og diverse ukeplaner og semesterplaner, slik at vi hele tiden visste hva de skulle kunne til enhver tid. Språk og alle andre fag lærer de på veien. Nå har vi startet med hjemmeskole en time om dagen og dette fungerer helt perfekt. De gleder seg faktisk til hver time da dette gir dem en slags god hjemmefølelse.

– I tillegg har vi nå rikelig med tid sammen til å svare grundig på alle spørsmål de har og vi har ofte lange og gode prater med dem, sier Øyvind.

LES OGSÅ: Ferie eller foreldrepermisjon i Thailand? Ta med deg disse tipsene på veien

KUN HÅNDBAGASJE: Familien lever enkelt og har kun hver sin lille ryggsekk med eiendeler. Foto: Privat
KUN HÅNDBAGASJE: Familien lever enkelt og har kun hver sin lille ryggsekk med eiendeler. Foto: Privat Vis mer

Har gått bedre enn forventet

Selv om Linda og Øyvind begge er godt reisevante og de planla godt i forkant, var det ikke helt uten betenkeligheter de la ut på en slik tur med barna. Linda forteller at de før avreise hadde flere våkenetter fulle av skrekk.

– Vi tenkte at «dette er bare galskap, vi kan ikke forlate alt som er kjent og kjært i gode gamle Norge for å legge ut på en lang reise uten noen form for sikkerhet». Til tider var frykten så sterk at vi nesten kastet inn håndkleet.

– Vi har alltid flyttet mye rundt i Norge og barna er vant til å tilpasse seg forskjellige barnehager og skoler. Men å flytte og reise til den andre siden av jordkloden var allikevel noe helt annet og en utfordring som selvfølgelig var mye større, sier hun.

Underveis har familien gjort alt fra å surfe og ri på stranden, til å få oppleve et ekte vulkanutbrudd fra Fuego vulkanen i Guatemala. Alt er godt dokumentert i bloggen deres Selgaltoglev.com.

Det har gått bedre enn forventet med tanke på barna. De har tilpasset seg godt og fått mange gode venner som de kan holde kontakten med når de kommer hjem. Eldstemann har i tillegg deltatt på et lokalt fotballag hvor han fikk trene og spille kamper uten å kunne et eneste ord spansk, forteller Øyvind.

– Både lokale og andre reisende tar imot dem med åpne armer. Men selvfølgelig har det vært tøffe tak til tider, hvor både de og vi savner Norge, familie og venner. Da hjelper det å holde familieråd og prate om hvordan alle har det og hva vi sliter med. Som en familie på fire har vi det ikke bedre enn den som har det dårligst.

LES OGSÅ: Alenemor Gunn Iren reiste jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn

Bestemte seg for å reise tilbake til Norge

Familien har så langt besøkt Nicaragua, Costa Rica og Guatemala, og snart reiser de videre til Belize, Mexico og USA.

Men selv om familien reiste ut med mulighet for å bli borte for alltid, har de etter et halvt år på loffen besluttet at de vil reise hjem igjen til Norge i oktober.

– Vi kommer ikke hjem fordi det var feil og reise, men fordi vi fant ut at vi liker å bo i Norge med venner og familie - for så å reise rundt en stund. Før vi reiste var jeg drittlei Norge og trodde vi ikke skulle savne noe. Det er godt å komme bort noen ganger for å få det hele i perspektiv, sier Linda.

– Det som fortsatt består etter vi kommer hjem igjen, er fokuset på å ikke akkumulere unødvendige ting som vi lagrer i boden og på loftet. Vi ønsker å hjelpe andre i å leve et enklere liv med fokus på opplevelser i stedet for ting.

– Men vi har minner for et helt liv og vel så det. Styrken du får sammen som familie og gleden av å ha tid til hverandre er noe som består!

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på en inntekt

Fullt mulig for en vanlig barnefamilie

Linda og Øyvind finansierte drømmeturen sin med salg av personlige eiendeler, oppsparte midler og feriepenger.

Forbrukerøkonom Elin Reitan sier til KK.no at det er fullt mulig for enhver gjennomsnittsfamilie å realisere en slik drøm.

– Det krever imidlertid gode forberedelser og gjerne en lengre periode med sparing. Jeg vil anbefale alle som å reise jorden rundt å lage et realistisk budsjett for utenlandsoppholdet. Da har du et klart bilde av hva det krever av midler for å oppfylle drømmen og du reduserer du sjansen for at du går tom for penger midtveis i oppholdet. Det er også lurt å ha en plan B, rent økonomisk sett, slik at dere er godt rustet dersom noe uforutsett skulle skje.

FULLT MULIG: Elin Reitan i Nordea mener de fleste barnefamilier kan få råd til drømmereisen, men at det krever god planlegging. Foto: Privat
FULLT MULIG: Elin Reitan i Nordea mener de fleste barnefamilier kan få råd til drømmereisen, men at det krever god planlegging. Foto: Privat Vis mer

– Øk sparemotivasjonen ved å henge opp bilder av reisemålene deres på steder som er godt synlig for hele familien, tipser hun.

Før man legger ut på en slik reise synes hun man også bør tenke gjennom hva man gir avkall på, rent økonomisk sett. Det er nemlig ikke bare karrieremuligheter og lønn du går glipp av.

Du går også glipp av pensjonsopptjening, for eksempel. Har du et årsinntekt på 550.000 kroner vil et friår koster deg omkring 100.000 kroner i tapt pensjonsopptjening i Folketrygden. I tillegg går du glipp av tjenestepensjon.

– Husk også at du har de riktige forsikringene. Vanlige helårsforsikringer gjelder ofte for et begrenset tidsrom, og du har derfor gjerne behov for en utvidet forsikring om du skal være borte i en lengre periode.

LES OGSÅ: 4 enkle tips som gjør at du sparer MYE penger

Slik får dere råd til drømmen:

Planlegg godt og tidlig

– Tidlig planlegging er essensielt for mange ved planlegging av en slik tur. Det er blant annet viktig å skrive et reisebudsjett og operere med så realistiske tall. Søk opp informasjon om stedene du skal besøke, og om praktiske forhold som kan berøre deg, råder Reitan.

Gjør gode og realistiske beregninger

Skal du ett år på loffen er det ifølge Reitan ikke nok med en vanlig reiseforsikring, da trenger du en utvidet reiseforsikring og denne koster ofte langt mer.

– Vaksiner er også nødvendig for mange, og dette er en utgiftspost du bør legge inn i budsjettet ditt. Glem heller ikke at alle år i arbeidslivet teller like mye for utregning av din pensjon. Det betyr at et eller flere år utenfor arbeidslivet vil ha betydning for din pensjon. Vær derfor bevisst på denne «kostnaden» før du legger ut på tur. Husk også at ett år på loffen er spesielt kostbart nå som kronekursen er så lav.

Selg og lei ut

Reitan peker på at bilen ofte er et stort pengesluk og at mange vil kunne øke sparepotensialet sitt ved å kvitte seg med den.

– Du kan også tjene penger på boligen din, både før og under reisen. Hele eller deler av boligen din kan du for eksempel leie ut skattefritt via Airbnb. Skattefritaket fordrer at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du leier ut, eller at leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner i året. Du kan også leie ut både hytta og bilen skattefritt, for 10.000 kroner i året dersom visse forutsetninger er oppfylt.

Realiser ditt sparepotensial

Reitan mener de fleste har et større sparepotensiale enn de selv tror. – Gå gjennom utgiftene dine, kutt unødvendig forbruk og lag deg et stramt budsjett hvor det ikke er rom for sløsing. Det er også mye å hente på å planlegge matinnkjøpene og storhandle en gang i uken. Reduser også matsvinnet og innfør shoppestopp, tipser hun.

Jobb mer

Ved å ta deg en ekstrajobb eller noen skattefrie småjobber, kan du raskt fylle på litt ekstra til reisekassen. – Du kan tjene inntil 6.000 kroner per arbeidsgiver. Men visse forutsetninger må være oppfylt for at det skal være skattefri inntekt, blant annet at arbeidet utføres i oppdragsgivers hjemme eller fritidsbolig, sier Reitan.

Reduser dine økonomiske forpliktelser

– Når du er på tur vil du nødig at reisekassen tappes alt for mye av dine økonomiske forpliktelser her hjemme. Lei ut boligen og selg bilen, og kvitt deg med andre utgiftsposter du ikke har bruk for når du er på reise.

LES OGSÅ: For ti år siden solgte Heidi og Eivind alt de eide og dro ut på sitt livs reise. Hvordan var det å komme tilbake som en småbarnsfamilie?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer