Campingvogn i Europa

Barnefamilien var lei hverdagstralten - skal bo i campingvogn ett år

– Etter hjemmekontor og hjemmeskole kjente vi på at vi ønsket å gjøre noe annet for en periode

FAMILIENS BOLIG DET KOMMENDE ÅRET: Huset og det meste av eiendelene deres ble solgt, så flyttet de inn i campingvognen. FOTO: Privat
FAMILIENS BOLIG DET KOMMENDE ÅRET: Huset og det meste av eiendelene deres ble solgt, så flyttet de inn i campingvognen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter det spesielle året vi har lagt bak oss, hvor coronapandemien har begrenset hverdagslivene våre på ulike måter, ligger nok det å få reise langt og lenge høyt oppe på ønskelisten hos mange.

En familie fra Husvik i Tønsberg har gjort alvor av denne drømmen. Emma Viktoria (6), Maren Emilie (9), mamma Oda Christin (32) og pappa Per Christian (36) skal det neste året reise Europa rundt og bo i campingvogn.

Huset og det meste av alt de eier solgte de i april og planen er å være på tur frem til august 2022.

– Etter hjemmekontor og hjemmeskole kjente vi på at vi ønsket å gjøre noe annet for en periode, forteller Oda.

– Det kjentes helt riktig å gjøre dette nå, noe som også har sammenheng med barnas alder. De skal gå i andre og fjerde klasse, og det er undervisning vi voksne kan stå for. Samtidig er de store nok til å oppleve, huske og få glede av dette året, men ikke så store at de holdes igjen av venner og andre ting.

Vil oppleve flest mulig land

Før de reiste lagde familien en grovskisse over reiseruten og hvilke land de ønsker å tilbringe mest tid i. Planen er å ikke stresse med å flytte camp hver dag, men samtidig vil de oppleve flest mulige land og steder.

For øyeblikket befinner de seg i Italia hvor de planlegger å være i minst to måneder.

– Planen er å være lengst syd i Spania rundt jul, i Sevillaområdet ved Cadiz eller Granada. Oda ønsket en vinter uten snø og mørke lange dager, og da må vi ned til Gibraltarområdet for å få varmest mulig dager. Vi skal også bruke lang tid i Spania og Frankrike, kanskje et par måneder i hvert land, mens vi bruker mindre tid i andre land. På ønskelisten står også Slovenia, Tsjekkia, Kroatia og Portugal, sier Per Christian.

– Vi ønsker ikke å booke for mange steder på forhånd, da det handler om å gjøre det vi ønsker underveis. Er det fint der vi er blir vi lenger, trives vi ikke reiser vi videre.

Ingen pandemi-problemer

Så langt har turen vært uproblematisk, til tross for at pandemien fortsatt preger mange land i Europa. Da de dro fra Norge i juni hadde Europa begynt å åpne mer opp og de har ikke opplevd noen spesielle utfordringer knyttet til dette.

– Vi er ikke vaksinerte og tar forholdsregler der vi er. I Danmark tok vi jevnlig gratis hurtigtester for å komme inn på badeland, i Tyskland brukte vi et spesielt FFP2 munnbind i butikk og på offentlig sted, og her i Nord-Italia er det vanlig munnbind som gjelder i butikker.

– Vårt inntrykk er at alle følger rådene, men samtidig at de er veldig glade for å få turister tilbake. Ved å reise på den måten vi gjør, med eget «hus», merker vi ikke de store forskjellene fra hjemme. Det er munnbind i butikkene, oppfordring om å holde avstand og hånddesinfeksjon ved innganger. Gjestfriheten er stor og vi føler oss veldig trygge.

Valgte å selge huset

For mange kan kanskje det å skulle selge huset og alle eiendeler før en slik tur, virke noe drastisk, men Oda forsikrer oss om at det for dem var helt uproblematisk.

Fordi de lenge har hatt planer om å flytte til noe større, var det naturlig å selge huset nå slik at de kan kjøpe nytt når de kommer hjem igjen.

– Vi kunne leid ut, men ønsket å ikke ha noen forpliktelser hjemme som krevde vår administrasjon mens vi var på tur. Vi har ei hytte hvor vi har satt noen av tingene våre, samt en lagerbod til de eiendelene som er viktig for oss. Det var en befriende prosess å redusere antall eiendeler og kun ha det vi trenger. Vi hadde veldig mange ting og det var en lettelse å kvitte seg med alt det overflødige.

– Etter å ha bodd i campingvogn i fire måneder ser vi hvor lite vi faktisk trenger. Det var en deilig oppdagelse!

EUROPA RUNDT: Familiens plan er å oppleve flest mulig europeiske land, uten å stresse fra sted til sted. FOTO: Privat
EUROPA RUNDT: Familiens plan er å oppleve flest mulig europeiske land, uten å stresse fra sted til sted. FOTO: Privat Vis mer

Finansierer reisen gjennom hussalget

Oda jobber til vanlig som leveransekoordinator og Per Christian er prosjektleder, begge har fått permisjon for denne turen.

Reisen finansieres derfor gjennom hussalget og paret har budsjettert med å bruke cirka 300.000 kroner i løpet av året. Noen måneder inn i reisen, erfarer de at budsjettet holder godt.

Det meste er rimeligere nedover i Europa. Plassleie, mat, strøm og opplevelser koster oss mindre enn én måned i Norge med huslån og vanlige utgifter. Nå er det fortsatt høysesong på campingplassene, men fra september vil også plassleie bli rimeligere. De største postene er plassleie og drivstoff.

I planleggingsfasen vurderte de ulike fremkomstmidler og overnattingsmuligheter. Men fordi de skulle være så lenge på reise, ønsket de ikke å «bo i koffert». De ville helst ha et eget hus med egne senger, kjøkken og bad, samtidig som de ville oppleve nye steder. Å kjøpe en campingvogn var derfor en glimrende løsning.

– Vi vurderte bobil, men slo det fra oss da vi ville miste mye boplass der. Det var også upraktisk å måtte ta med huset uansett hvor vi skulle, om så bare på butikken. Med campingvogn og telt har vi stor plass til alt vi trenger og bilen fri til å reise rundt for å oppleve.

Letet lenge etter riktig vogn

Prosessen med å finne riktig vogn var omfattende, da de hadde en lang liste med kriterier over hva vogna burde ha og hva som ville være kjekt å ha. På grunn av hjemmeskole underveis, var det blant annet viktig at vogna hadde gode sittesoner – gjerne flere.

– Det var også viktig med faste senger fordi vi ikke ønsket å rigge sengen hver kveld. Vi ville også en god soveløsning for barna, en «barneavdeling» som vi kaller det, sier Per Christian.

– Vi er også glade i å lage mat, så et godt kjøkken var viktig. Samtidig kunne ikke vogna være for stor da vi skal kjøre rundt på smale veier, navigere inn på tidvis små plasser, og har en totalvekt å tenke på med tanke på hva bilen kan trekke og egen førerkortklasse.

Etter å ha lett lenge falt valget på en 2016 Adria Alpina 663 UK, som familien kaller «Alpie». Campingvognen er 2,46 meter bred og 6,63 m lang innvendig, og har alt familien ønsket seg og mer til.

– Ved inngangen har den en stor sittegruppe under et panorama takvindu. Så kommer det et godt utstyrt kjøkken med stekeovn, tre gassbluss, 140 liters kjøleskap, separat fryser, integrert mikrobølgeovn og masse skapplass. Etter kjøkkenet kommer det fast dobbeltseng og en liten sittegruppe som kan bli seng.

– Så er det bad med do, dusj og vask, og bakerst i vogna, på tvers, er det køyeseng med tre køyer. Her har Maren og Emma hver sin «hule» og de elsker å trekke for gardina som rammer inn senga. Sonene kan deles av med gardin og skyvedør.

ROMSLIG VOGN: Selv om overgangen fra hus til campingvogn er stor, har det ifølge familien gått veldig greit. - Vi gjør det samme nå som før, og har de samme hverdagsrutinene som tidligere, bare på litt mindre plass, sier Oda. FOTO: Privat
ROMSLIG VOGN: Selv om overgangen fra hus til campingvogn er stor, har det ifølge familien gått veldig greit. - Vi gjør det samme nå som før, og har de samme hverdagsrutinene som tidligere, bare på litt mindre plass, sier Oda. FOTO: Privat Vis mer

Enklere hverdag på liten plass

Med såpass liten boflate er det ikke rom for rot og familien har måttet bli gode på å rydde underveis. De har blant annet satt opp noen ekstra hyller på veggen for å frigjøre benkeplass.

Vognen er for øvrig utstyrt med rikelig lagringsplass. Under dobbeltsenga har de et stort rom hvor de oppbevarer alt de ikke trenger på daglig basis, som sengetøy, håndklær, varmere høstklær og turutstyr.

Vognen har vannbåren varme og er godt isolert for alle årstider. De har også installert nytt Lithium batteri og solcelleanlegg, slik at de kan ligge på plasser uten å være tilkoblet strøm.

For å få ekstra plass har de også et Dometic luftfortelt som gir dem 12 kvm ekstra «stue». Her har de sittegruppe, oppbevaringsmøbler som skap og skatoll, og en godstol hvor boken kan leses.

– For oss har overgangen fra hus til campingvogn gått utelukkende bra, det handler nok mest om innstilling. Vi gledet oss over det vi hadde i vente, og alle var innstilt på å måtte kompromisse på noe for å få dette til. Ungene er veldig fornøyd med å ha oss mye tettere på seg nå og vi er sammen hele familien hver dag, sier Oda.

– Det blir diskusjoner nå også, men vi har merket at hva ungene krangler om har forandret seg og de krangler mindre. Nå er de hverandres selskap og lekekamerat og de deler nå alle opplevelser som vil knytte dem for fremtiden.

Underviser barna selv

Det året familien er på reise er planen at foreldrene skal undervise barna. Oda og Per Christian har satt seg inn i læreplanen, og lærerbøker er kjøpt inn. I tillegg vil de benytte seg av iPad og tilgjengelige apper og nettsider.

– I tillegg til å følge vanlig skole vil jentene få en fantastisk mulighet til masse gratis læring. Språk er for eksempel en veldig stor del av læringen allerede. Historie og kultur vil vi få masse av underveis, og det samme med religion og mat.

– Det ligger skjult læring i hvert sted og hver opplevelse vi gjør, og i kombinasjon med teoretiske skoledager i vogna er vi trygge på at de får den kunnskapen de trenger og mer til, sier Per Christian.

Til andre som drømmer om å gjøre noe lignende, er oppfordringen fra familien krystallklar; bare gjør det!

– Fungerer det ikke og vi vil avbryte, tar det bare noen dager i bil før vi er hjemme i Norge igjen. Ett år går fort, vi tror at det vi tjener på å gjøre noe sånt er langt mer enn hva vi taper. Årene hjemme er veldig like, det å bytte ut ett av dem for å få livslange opplevelser er verdt det. Du kan når som helst velge å hoppe inn igjen i den vante hverdagen, sier Oda.

– Vi ønsker å vise at små barn ikke er noen hindring og gjerne inspirere andre som ønsker å gjøre noe annerledes, uansett hva det er, til å hoppe i det! Hvis dere vil følge oss på turen, det bare å følge oss på Instagram og via reisebloggen vår NorExplor.

Viktig å sjekke før man drar:

I skrivende stund har utenriksdepartementet opphevet reiserådet for EU/EØS-landene, Sveits og Storbritannia. Dette har som kjent variert en del i løpet av pandemien, før du reiser ut på tur er det derfor viktig at du alltid undersøker gjeldende reiseråd på Regjeringen.no.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow Handeland i If forklarer at man på generelt grunnlag er veldig godt dekket gjennom en vanlig reiseforsikring nå under pandemien.

– Så lenge det ikke foreligger reiseråd på stedet du skal reise til, gjelder forsikringen helt som normalt. Den dekker ting som sykdom/skader, avbestillinger, forsinkelser, skade og tyveri av gjenstander og lignende.

– En ting som kan være greit å være klar over er at reiseforsikringen ikke dekker en eventuell innreisekarantene man får ved hjemkomst til Norge. Dette er en risiko man kjenner godt før man reiser, så det regnes ikke som en akutt og uventet hendelse.

GODT FORSIKRET: Ifølge kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow Handeland i If er man på generelt grunnlag veldig godt dekket gjennom en vanlig reiseforsikring, også nå under pandemien. FOTO: If
GODT FORSIKRET: Ifølge kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow Handeland i If er man på generelt grunnlag veldig godt dekket gjennom en vanlig reiseforsikring, også nå under pandemien. FOTO: If Vis mer

Før man reiser på denne typen bilferie i Europa, uavhengig av hvor lang reisen er, er det ifølge Handeland utrolig viktig at man sjekker at man er riktig forsikret.

– Både bil-, campingvogn- og reiseforsikring er helt elementært. Havner man i trøbbel eller en ulykke uten å ha gyldig forsikring, kan man i verste fall bli gjeldsslave resten av livet. Det gjelder også her i Norge, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer